REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 17 Οκτωβρίου 2020

ΗΠΑ – Πρόεδρος Επ. Εξωτερικών Υποθέσεων για S-400: «Ήρθε η ώρα να εφαρμοστούν οι νόμοι για τον Ερντογάν»

ΗΠΑ – Πρόεδρος Επ. Εξωτερικών Υποθέσεων για S-400: «Ήρθε η ώρα να εφαρμοστούν οι νόμοι για τον Ερντογάν»

Εξαιρετικά αιχμηρή ήταν η αντίδραση του προέδρου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Τζιμ Ρις μετά την είδηση ότι η Τουρκία έκανε δοκιμή του ρωσικού αντιπυραυλικου συστήματος S-400.

«Η δοκιμή του ρωσικού συστήματος S-400 είναι απαράδεκτη συμπεριφορά από σύμμαχο του Οργανισμού Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ). Βλάπτει περαιτέρω τη συμμαχία και αποτελεί άμεση απειλή για τα μαχητικά F-35 και τα συστήματα άλλων συμμάχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν μια βαθιά ιστορία διαφωνιών και συγκρούσεων. Η αναπτυσσόμενη σχέση μεταξύ αυτών των δύο εθνών που επιδιώκει ο Ερντογάν έχει αρχίσει να εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτά τα συμφέροντα έρχονται σε άμεση σύγκρουση με τους μακροχρόνιους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και την αστάθεια καυσίμων στην περιοχή.

Ο νόμος απαιτεί κυρώσεις εναντίον χωρών που συνεχίζουν να εμβαθύνουν την αμυντική τους σχέση με τη Ρωσία και η διοίκηση πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Τουρκία  ότι πρέπει να εκχωρήσει τα S-400 της. Η θέση μου επ ‘αυτού δεν είναι νέα – ο Πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να είναι υπόλογος για τις ενέργειές του τα τελευταία χρόνια», αναφέρει η ανακοίνωση του Γερουσιαστή από το Αϊντάχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ανάλογο τόνο ήταν και η ανακοίνωση του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, επίσης μέλους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. «Το σημερινό τεστ του ρωσικού συστήματος S-400 είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι η Άγκυρα δεν αποθαρρύνεται με απλές παρακλήσεις που προέρχονται από την κυβέρνηση Τραμπ. Ο Ερντογάν καταλαβαίνει μόνο από πράξεις, όχι λόγια», επισήμανε χαρακτηριστικά.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube