REAL TIME |

Weather Icon
Cyberwar , ΗΠΑ , Ρωσία 20 Οκτωβρίου 2020

ΗΠΑ: Δίωξη κατά έξι Ρώσων για σειρά διεθνών κυβερνοεπιθέσεων

ΗΠΑ: Δίωξη κατά έξι Ρώσων για σειρά διεθνών κυβερνοεπιθέσεων

Φωτ.: Reuters

Εξι Ρώσοι κατηγορούνται στις ΗΠΑ για κατασκοπεία μέσω κυβερνοεπίθεσης στις γαλλικές εκλογές, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2018 και στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, έξι υπάλληλοι της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών κατηγορούνται για μια σειρά ηλεκτρονικών επιθέσεων κατά δυτικών και φιλοδυτικών στόχων, όπως στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Πγιόνγκτσανγκ πρόπερσι, που προκάλεσαν πολλά προβλήματα και απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς αναφέρουν ότι οι ύποπτοι προέρχονται από την ίδια ρωσική μονάδα που βοήθησε στη διανομή υποκλαπέντων ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ πριν τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Παρότι οι αξιωματούχοι του υπουργείου απέφυγαν να συνδέσουν τη χρονική στιγμή της ανακοίνωσης της δίωξης κατά των Ρώσων κατασκόπων με τις επικείμενες σε δύο εβδομάδες εκλογές στις ΗΠΑ, πρόκειται ασφαλώς για μια προσπάθεια των αμερικανικών αρχών για ανάσχεση της ρωσικής εχθρικής επιρροής σε άλλες χώρες. Κι αυτό μολονότι ο Πρόεδρος Τραμπ έχει σαφώς ηπιότερη στάση έναντι της Μόσχας.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που μια μεγάλη αρχή επιβολής του νόμου απευθύνει τέτοια συνολική κατηγορία, που περιλαμβάνει επτά περιπτώσεις, και επισήμως πλέον τονίζει τη δράση μιας από τις πλέον θρασείς υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο, της ρωσικής GRU.

«Οι χάκερς της GRU ενεργούν ως στρατηγικός βραχίονας του ρωσικού κράτους και χρησιμοποιούν αυτό το κυβερνοεργαλείο ως στρατιωτικό όπλο σε στρατιωτική εκστρατεία,» καταγγέλλει ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας του κ. Τραμπ, Τόμας Μπόσερτ, που πλέον προεδρεύει τhς εταιρίας ασφαλείας Trinity Cyber.

Οι νέες κατηγορίες δεν αγγίζουν τις προσπάθειες ανάμιξης της Ρωσίας στις φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, που έχουν αναφέρει οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Αφορούν όμως, μεταξύ άλλων, στις προσπάθειες στήριξης της υποψήφιας προέδρου της Γαλλίας Μαρίν Λε Πεν δρώντας εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν το 2017.

Τη Δευτέρα επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ετοίμαζε κυβερνοεπιθέσεις και κατά τις διοργάνωσης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο που έχουν αναβληθεί από το φετινό καλοκαίρι στο επόμενο, κάτι που προξένησε και την αντίδραση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής τη Δευτέρα.

Πηγή: The New York Times, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube