REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 15 Οκτωβρίου 2020

Η Τουρκία πρέπει επιτέλους να πληρώσει το κόστος των πράξεών της

Η Τουρκία πρέπει επιτέλους να πληρώσει το κόστος των πράξεών της

*του Παναγιώτη Παστουσέα

Πρέπει να αντιληφθούμε πλέον όλοι, αρμόδιοι για την λήψη αποφάσεων, ακαδημαϊκοί, αναλυτές, διαμορφωτές της κοινής γνώμης αλλά και η ίδια η Ελληνική κοινωνία ότι το πρόβλημα των σχέσεων μας με τους γείτονές μας δεν επιλύεται ούτε με επιθέσεις φιλίας /κατευνασμού, ούτε με υποχωρήσεις ούτε με διαπραγματεύσεις , ούτε να αναμένουμε επιβολή σοβαρών κυρώσεων από την ΕΕ, γιατί αυτά που θέλουν οι Τούρκοι είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ακόμη και κάποιοι Έλληνες «ενδοτικοί» είναι αφελώς έτοιμοι να δώσουν.

Το Τουρκικό βαθύ κράτος είτε εκπροσωπείται από τους Ισλαμιστές (Ερντογάν) είτε από τους κοσμικούς «μοντέρνους» (και πιο αγαπητούς στην Δύση) Κεμαλιστές (κυρίως ήταν το στρατιωτικό κατεστημένο και οι δυτικόστροφοι Τούρκοι), έχουν τον ίδιο στόχο: να ξαναπάρουν πίσω όσα έχασαν με την Συνθήκη της Λωζάνης και τους Βαλκανικούς πολέμους που προηγήθηκαν. Όλο το πολιτικό φάσμα της Τουρκίας θέλει διακαώς να πάρει πίσω την ρεβάνς.

Από την εμφάνιση του ( αρχές δεκαετίας 2000) και επί περίπου 15 χρόνια , ο Ερντογάν φορώντας το προσωπείο του ήπιου πολιτικού Ισλάμ ξεγέλασε ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ -Ελλάδα και γενικά όλη την Δύση καθώς θεωρούσαν ότι το πολιτικό Ισλάμ που εκπροσωπούσε θα μπορούσε να είναι πρότυπο και για άλλες Μουσουλμανικές χώρες. Το 2016 και μετα το πραξικόπημα «οπερέτα», που είχε τελικά ως αποτέλεσμα την εδραίωση του καθεστώτος Ερντογάν, το προσωπείο του άρχισε να πέφτει και μετα την επίσκεψή του στη Ελλάδα (τέλος 2017) όπου έθεσε με θράσος και ευθέως την απαίτηση του για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, αποκαλύφθηκε πλήρως το Ισλαμοναζιστικό πρόσωπο του γιατί τέτοιο είναι στην κυριολεξία.

Η στρατηγική του είναι ακριβώς η ίδια με αυτή της ναζιστικής Γερμανία στις παραμονές του Β΄ΠΠ, ενδεικτικά αναφέρονται:

α) Η Συνθήκη των Βερσαλλιών αντιστοιχεί στην Συνθήκη της Λωζάνης με την οποία η Τουρκία «αδικήθηκε και ταπεινώθηκε» γιαυτό ήρθε η ώρα της αναθεώρησης της.
β) Όπως οι Γερμανοί ζητούσαν Ζωτικό Χώρο, οι Τούρκοι ζητούν το ίδιο μόνο που ο Ζωτικός Χώρος που απαιτούν δεν είναι χερσαίος αλλά θαλάσσιος, είναι η «Γαλάζια Πατρίδα» που την ανακάλυψαν το 2019.
γ) Η ναζιστική Γερμανία πριν την έκρηξη του πολέμου άρχισαν σταδιακά να προσαρτούν περιοχές στην περιφέρεια της Γερμανίας με την ανοχή της Διεθνούς κοινότητας η οποία όπως και τώρα ακολουθούσε της πολιτική του κατευνασμού. Η Τουρκία έχει βάλει πόδι με τα όπλα σε όλα σχεδόν τα κράτη στην περιφέρεια της Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Λιβύη
δ) Όπως οι ναζί οργάνωναν εντυπωσιακές τελετουργικές εκδηλώσεις ,οι Τούρκοι οργανώνουν μεγαλειώδεις θεατρινίστικες παραστάσεις για την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί ,την επέτειο της μάχης του Μανζικέρτ κ.λ.π.
ε) Χιλιάδες αντιφρονούντες στις φυλακές του Ερντογαν, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, στρατιωτικοί, δικαστές, Κούρδοι το ίδιο ακριβώς με το ναζιστικό καθεστώς
στ) Όπου έχει επέμβει στρατιωτικά διαπράττει αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου

Συμπέρασμα: η Τουρκία του Ερντογάν είναι ένα Ισλαμοφασιστικό κράτος αντίστοιχο με αυτό της ναζιστικής Γερμανίας .Η Δύση και η Ελλάδα πρέπει να σταματήσουν την άσκηση πολιτικών κατευνασμού, που έχει αποτύχει, και του διαλόγου που δεν κατανοεί η Τουρκία και να ανασχέσουν αποφασιστικά το ηγεμονικό σχέδιο Ερντογάν που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή.

Στο πλαίσιο της ανάσχεσης του τουρκικού επεκτατισμού είναι επιτακτική η συγκρότηση της Μεσογειακής συμμαχίας Γαλλία, Αίγυπτος, Ισραήλ ΗΑΕ, Κύπρος. Είναι ακατανόητος ο δισταγμός από μέρους μας για την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία.

Στην παρούσα φάση επιχειρεί για 3η φορά από τον Ιούλιο όχι μόνο να καταπατήσει το κυριαρχικό μας δικαίωμα επι της Υφαλοκρηπίδας αλλά προχωρώντας ακόμη παραπέρα, οριοθέτησε το άκρο της περιοχή σεισμικών ερευνών στα 6,5 νμ από το σύμπλεγμα της Μεγίστης, επιχειρώντας να καταπατήσει το δικαίωμα μας που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο για επέκταση των χωρικών μας υδάτων από τα 6 στα 12νμ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στους 60 γύρους διερευνητικών επαφών τα προηγούμενα χρόνια οι Ελληνικές κυβερνήσεις συζητούσαν ακόμη και το εύρος των Χωρικών μας Υδάτων, βάζοντας στο τραπέζι των συζητήσεων εύρος 8νμ ή 10 νμ ( δηλαδή έθεταν υπό διαπραγμάτευση την μείωση του δικαιώματος μας των 12νμ) και 12νμ μόνο για τις ηπειρωτικές ακτές.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Στα χρόνια που προηγήθηκαν, 60 γύροι διερευνητικών επαφών και δύο συναντήσεις ηγετών των δύο χωρών (2017-2018) δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα (ακόμα και όταν κάποιες κυβερνήσεις ήταν έτοιμες να δώσουν κάτι παραπάνω ) τότε πως είναι δυνατόν να τα βρούμε τώρα, με μια Τουρκία σε εθνικιστικό παροξυσμό;

Οι συνεχείς αλαζονικές, αμετροεπείς, παράνομες, πράξεις της Τουρκίας ,πρέπει να της στοιχίσουν, μας δίνουν την αφορμή για άρση κάθε δισταγμού σε ότι αφορά στην άσκηση του δικαιώματος μας για επέκταση των Χωρικών μας Υδάτων στα 12νμ ώστε να αντιληφθεί ότι με τις παράλογες συμπεριφορές της όχι μόνο δεν κερδίζει τίποτα αντίθετα χάνει την όποια πιθανότητα μη ασκήσεως πλήρως ή μερικώς του δικαιώματος μας επεκτάσεως των ΧΥ.

Πρέπει άμεσα να επεκτείνουμε τα Χωρικά μας Ύδατα στα 12νμ και στην περίπτωση καταπάτησης των ΧΥ, της κυριαρχίας μας δηλαδή (και όχι του απλού κυριαρχικού μας δικαιώματος επι της Υφαλοκρηπίδας) από το ΟRUC REIS, η απάντηση μας θα πρέπει να άμεση και αποφασιστική.

Όπως ευρέως αναφέρεται στο δημόσιο διάλογο, ο Ερντογάν επιζητεί πλέον ένα θερμό επεισόδιο περιορισμένο χρονικά και τοπικά ώστε στην συνέχεια να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δικούς του όρους και όχι μόνο για οριοθέτηση ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα. Στην ουσία επιζητά συνθηκολόγηση χωρίς ένοπλη σύγκρουση.

Εκτιμούμε ότι πρέπει να καταστήσουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η πρόκληση ενός επεισοδίου είτε από τις Τουρκικές ναυτικές δυνάμεις είτε αναγκαστούμε να ενεργήσουμε δυναμικά πρώτα εμείς, ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ.

Όλες οι Ναυτικές Δυνάμεις θα εμπλακούν σε όλα τα θέατρα επιχειρήσεων και τότε το κόστος για την Τουρκία και προσωπικά για τον Ερντογάν θα είναι δυσβάσταχτο.

*Ο Παστουσέας Παναγιώτης είναι Αντιναύαρχος ε.α-Επίτιμος Υπαρχηγός ΓΕΝ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube