Weather Icon
Κύπρος 1 Οκτωβρίου 2020

Η Κυπριακή Δημοκρατία, 60 χρόνια ασπίδα προστασίας των πολιτών της

Η Κυπριακή Δημοκρατία, 60 χρόνια ασπίδα προστασίας των πολιτών της

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, εξήντα χρόνια από τις ιδρύσεώς της, άντεξε παρά τις τρικλοποδιές και τις υπονομεύσεις που δεχθήκαμε ως κράτος και ως λαός. Τι αποδεικνύουν όλα αυτά; Ότι το μέλλον της χώρας  μας διασφαλίζεται μέσα από το αναγνωρισμένο κράτος. Λάθη έγιναν. Υπήρξαν παραλείψεις και λανθασμένοι χειρισμοί. Όμως, η Κυπριακή Δημοκρατία άντεξε κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ιδιαίτερα μετά το 1974, έγινε από όλους αντιληπτό ότι το κράτος μας είναι το μοναδικό όχημα για το μέλλον μας. 

Η ΠΟΡΕΙΑ της Ιστορίας και των εξελίξεων απέδειξε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν το οχυρό και η ασπίδα, η οποία διασφάλισε την επιβίωση του λαού από τις συνεχείς επιθέσεις που δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται. Κυρίως από το 1974 και εντεύθεν υπήρξαν πολλές κινήσεις και ενέργειες, οι οποίες στόχευαν πρωτίστως στην αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη διάλυση του κράτους. Αυτό το κράτος, αν και μικρό σε μέγεθος, άντεξε στην πορεία του χρόνου κι αυτό που κατάφερε ήταν να κάνει και βήματα προς τα μπροστά. Εντάχθηκε, μεταξύ άλλων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρωζώνη, έκανε γεωστρατηγικά ανοίγματα (συμμαχίες, συνεργασίες, ενεργειακό πρόγραμμα).

ΣΕ μια πατρίδα ημικατεχόμενη, σε επετείους, όπως αυτή της ανεξαρτησίας, η προσοχή στρέφεται στον αγώνα για ανατροπή των κατοχικών δεδομένων. Δυστυχώς, το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Αυτό παραμένει το μεγάλο αγκάθι που κουβαλά ο λαός της Κύπρου, η Κυπριακή Δημοκρατία. Προσπάθειες έχουν γίνει και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Αλλεπάλληλες συζητήσεις, συνομιλίες και πρωτοβουλίες δεν έχουν οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού. Κι αυτό γιατί, η Τουρκία εξακολουθεί να τηρεί μια αδιάλλακτη στάση και δεν συνεργάζεται για την επίτευξη μιας συμφωνίας. Εξακολουθεί να προτάσσει τους διαχρονικούς στρατηγικούς στόχους της, που αφορούν τον έλεγχο του νησιού. Είναι πρόδηλο ότι με τέτοιες προσεγγίσεις δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό. Δεν μπορεί να αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση ενόσω η κατοχική Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Η ΤΟΥΡΚΙΑ συνεχίζει τις επιθέσεις κατά της Κύπρου. Αλωνίζει στην κυπριακή ΑΟΖ και εδραιώνει τα κατοχικά δεδομένα. Η τουρκική επιθετικότητα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Τα τουρκικά σχέδια πρέπει να αποτραπούν με κινήσεις ανάσχεσης. Σε αυτό τον αγώνα ανατροπής των κατοχικών δεδομένων είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. Και οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι θα πρέπει να αντιληφθούν πως το μέλλον τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αποκατάσταση της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι ο στόχος όλων. Χωρίς κατοχή, εξαρτήσεις από τρίτους και ελεύθερη. Στα 60χρονα από την ανακήρυξη του κράτους μας, τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα. Με την απόσταση του χρόνου και αξιολογώντας την πορεία μας, θα πρέπει οι στόχοι να είναι συγκεκριμένοι: Η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι πάντα το κράτος μας. Δεν θα δεχθούμε να τη διαλύσουν οι γνωστοί-άγνωστοι, οι «συνήθεις ύποπτοι». Θα επαναλάβουμε το αυτονόητο: Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ούτε θα διαλυθεί, ούτε θα υποβαθμιστεί. Αυτή η θέση είναι σημείο αφετηρίας για κάθε συζήτηση.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube