REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα , Ενεργειακά-Αγωγοί 31 Οκτωβρίου 2020

Η Αλεξανδρούπολη στο επίκεντρο

Η Αλεξανδρούπολη στο επίκεντρο

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τον περασμένο Ιούλιο, στο πλαίσιο της νατοϊκής άσκησης Atlantic Resolve 2020.

Σταύρος Τζίμας

Στους ρυθμούς της προετοιμασίας της γιγαντιαίας στρατιωτικής άσκησης «Defender 21» –από τις μεγαλύτερες που διεξήγαγε ποτέ το ΝΑΤΟ– εισέρχεται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, απ’ όπου θα διέλθει για τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας γιγαντιαία δυτική πολεμική αρμάδα.

Αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων, της οποίας ηγείτο ο ταξίαρχος της στρατιωτικής δύναμης Ευρώπης των ΗΠΑ Αντρέ Κάμερον, βρέθηκε προχθές στην πόλη και ενημέρωσε τις Αρχές του Οργανισμού Λιμένος για τα σχέδια της επιχείρησης διέλευσης, τον ερχόμενο Μάρτιο, χιλιάδων Αμερικανών και Βρετανών στρατιωτών, με άρματα μάχης, στρατιωτικά ελικόπτερα, βαριά οχήματα, δέκα χιλιάδες μεγάλα στρατιωτικά κοντέινερ και μεγάλες ποσότητες οπλισμού, με προορισμό τη Ρουμανία, όπου και θα διεξαχθεί η άσκηση. Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιθεώρησαν τις εγκαταστάσεις του λιμανιού και ενημέρωσαν τον πρόεδρο του ΟΛΑ, Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ, και τον διευθύνοντα σύμβουλο Κώστα Χατζηκωνσταντίνου για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης – για τον ίδιο σκοπό πρόκειται να γίνει και νέα σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη στις αρχές Νοεμβρίου.

Εμψυχο δυναμικό, οπλισμός και εφόδια θα καταφθάσουν στην Αλεξανδρούπολη με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη και από εκεί θα μεταφερθούν οδικώς με τρένα και φορτηγά αυτοκίνητα μέσω Βουλγαρίας στις ρουμανικές ακτές, απ’ όπου θα επιστρέψουν με τον ίδιο τρόπο όταν ολοκληρωθεί η νατοϊκή στρατιωτική άσκηση. Στρατιωτικές δυνάμεις και εφόδια, σε μικρότερη όμως κλίμακα, μεταφέρονταν κατά διαστήματα τα τελευταία χρόνια μέσω Αλεξανδρούπολης για ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, με τελευταία διέλευση τον περασμένο Ιούλιο, στο πλαίσιο της επίσης νατοϊκής άσκησης «Atlantic Resolve 2020», την οποία παρακολούθησαν ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ.

Η επιχείρηση του Μαρτίου, ωστόσο, προβλέπεται πολλαπλάσια σε μέγεθος –θα πάρουν μέρος πάνω από σαράντα χιλιάδες στρατιώτες και πέντε χιλιάδες τανκς–, γεγονός που αναδεικνύει τις δυνατότητες του ακριτικού λιμανιού να ανταποκρίνεται σε αυξημένες στρατιωτικές ανάγκες και υπογραμμίζει τον ρόλο του στους σχεδιασμούς της Ατλαντικής Συμμαχίας, κάτι που διακήρυξε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας Ντέιβιντ Μπέργκερ, χαρακτηρίζοντας στις δηλώσεις του την Αλεξανδρούπολη «προμαχώνα του ΝΑΤΟ».

Επίδειξη δύναμης

Στρατιωτικές πηγές χαρακτήριζαν την άσκηση «Defender 21», που διεξάγεται εναλλάξ στη Βαλτική και στις ευρωπαϊκές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, ως μια επίδειξη δύναμης των δυτικών προς τη Ρωσία ως προς τη δυνατότητα έγκαιρης και απρόσκοπτης μεταφοράς, μέσω Αλεξανδρούπολης, εν προκειμένω, στρατιωτικών δυνάμεων και βαρέος οπλισμού στα δυτικά της σύνορα.

«Με δεδομένη την επισφάλεια των Στενών του Βοσπόρου, μολονότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά όχι και τόσο πιστό, όπως δείχνουν οι “έρωτές” της τελευταία με τη Ρωσία και η αλλοπρόσαλλη πολιτική του Ερντογάν, οι Αμερικανοί επιλέγουν την Αλεξανδρούπολη για την ανεμπόδιστη στρατιωτική είσοδό τους στη Μαύρη Θάλασσα, με άλλα λόγια ανοίγουν για τις στρατιωτικές ανάγκες τους έναν χερσαίο Ελλήσποντο», προσέθεταν.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube