Weather Icon

Η Άγκυρα καθυστερεί τις διερευνητικές – Στην Αθήνα ο ΓΓ ΝΑΤΟ

Η Άγκυρα καθυστερεί τις διερευνητικές – Στην Αθήνα ο ΓΓ ΝΑΤΟ

Εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων για τη δρομολόγηση των διαδικασιών του διμερούς διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας είναι αυτή που διανύουμε, με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, να πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη σε Άγκυρα και Αθήνα, ενώ δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδας συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στον απόηχο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αθήνα και Άγκυρα προετοιμάζονται για τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, ωστόσο μέχρι στιγμής παραμένει στον αέρα ο καθορισμός συγκεκριμένης ημερομηνίας, με τη γείτονα να επιμένει κατά διαστήματα στην εμπρηστική ρητορική.

Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας για την έναρξη διερευνητικών επαφών, καθώς μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη ανά πάσα στιγμή, αλλά ημερομηνία δεν έχει ακόμη οριστεί, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας δήλωσε πάντως ότι η ελληνική πλευρά δεν αναμένει να υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις συζητήσεις καθυστερεί η τουρκική πλευρά, που προβληματίζεται για το χρόνο έναρξης διερευνητικών, αν και η εκτίμηση είναι πως δεν θα αργήσει να κλειδώσει η ημερομηνία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξάλλου επέμεινε πως τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής συνιστούν εθνική επιτυχία και στο ερώτημα πως θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία εάν στους δυο μήνες μέχρι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προβεί σε νέες παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας, απάντησε πως η Άγκυρα φαίνεται να ακολουθεί το δρόμο της λογικής και εκτίμησε ότι, εφόσον ξεκινήσουν και οι διερευνητικές επαφές, θα παραμείνει σε αυτό το δρόμο. 

Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία αναλαμβάνει το κόστος της καθυστέρησης

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επέρριψε την ευθύνη για την καθυστέρηση των διερευνητικών επαφών στην Άγκυρα.

Απαντώντας σε ερώτηση (Alpla 9.89) σχετικά με την έναρξη των διερευνητικών επαφών, σημείωσε ότι «μέχρι τώρα, με το να μη δίνει ημερομηνία διερευνητικών, η Τουρκία αναλαμβάνει και το κόστος για τη μη διεξαγωγή τους. Το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο και από δω και πέρα οι καθυστερήσεις βαρύνουν την Τουρκία».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η Τουρκία έχει μπροστά της δύο δρόμους: O ένας δρόμος είναι της ομαλοποίησης των σχέσεών της με την Ευρώπη, που περνά μέσα από την ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Ελλάδα και την Κύπρο, και ο άλλος είναι ο δρόμος της αποξένωσης από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, ο οποίος θα οδηγήσει σε σοβαρές οικονομικές κυρώσεις για την Τουρκία».

Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη δυνατότητα ενεργοποίησης των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, σε περίπτωση μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων, στον τερματισμό των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη διαμόρφωση του πλαισίου των ελληνοτουρκικών διαφορών, ώστε να αφορά μόνο τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και, τέλος, στη για πρώτη φορά συμπερίληψη του θέματος των Βαρωσίων.

Στο ίδιο πλαίσιο υπογράμμισε ότι με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου έχει σταλεί στην Άγκυρα ξεκάθαρο μήνυμα. 

Προκλήσεις Τσαβούσογλου μπροστά στον Στόλτενμπεργκ

Στο μεταξύ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ βρέθηκε τη Δευτέρα στην Άγκυρα, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να ζητά μπροστά στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ τα ρέστα από την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έστειλε πολεμικά πλοία στις έρευνες που κάναμε στην υφαλοκρηπίδα μας» είπε χαρακτηριστικά.

Το «γεράκι» της Άγκυρας επεσήμανε πως συνεχίζει να είναι υπέρ ενός διαλόγου χωρίς όρους έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του τη «Γαλάζια Πατρίδα»

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται όπως και μέχρι σήμερα τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της χώρα μας και της τδβκ σε κάθε σημείο της Γαλάζιας Πατρίδας, δηλαδή Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο» είπε. 

Μήνυμα Στόλτενμπεργκ για διάλογο

Πάντως, ο Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε αισιοδοξία ότι μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για αποφυγή στρατιωτικής έντασης και ατυχημάτων μπορεί να οδηγήσει σε διπλωματικές διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση των μακρόχρονων διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

«Ο μηχανισμός αποσυμπίεσης μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μ.Τσαβούσογλου.

«Ελπίζω σθεναρά ότι οι υποκείμενες διαφορές μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν καθαρά μέσω διαπραγματεύσεων στο πνεύμα της συμμαχικής αλληλεγγύης και του διεθνούς δικαίου» είπε ο γγ του ΝΑΤΟ. 

Στην Αθήνα σήμερα ο Στόλτενμπεργκ

Ο Στόλτενμπεργκ αναμένεται σήμερα, Τρίτη, να βρεθεί στην Αθήνα όπου θα συναντηθεί στις 10:30 με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά το πέρας της θα ακολουθήσουν δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.

Ο Στόλτενμπεργκ αναμένεται να έχει συναντήσεις και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Πηγή: philenews / in.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube