Weather Icon
ΝΑΤΟ , Τουρκία 7 Οκτωβρίου 2020

H Toυρκία δοκιμάζει τους S-400 εν μέσω κρίσης με το ΝΑΤΟ

H Toυρκία δοκιμάζει τους S-400 εν μέσω κρίσης με το ΝΑΤΟ

Η Τουρκία εξέδωσε προειδοποιήσεις σε πάσης φύσεως αεροπορική διέλευση στην περιοχή της βόρειας πόλης Σινώπη εν μέσω αναφορών ότι ο στρατός της Άγκυρας σκοπεύει να δοκιμάσει το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-400 εντός των προσεχών δύο εβδομάδων.

“Εκτόξευση πυραύλων θα λάβει χώρα” μέχρι 200.000 πόδια μεταξύ 13-16 Οκτωβρίου κοντά στην παράκτια πόλη της Μαύρης Θάλασσας Sinop, αναφέρει μια “ανακοίνωση προς τους αεροπόρους” που εκδόθηκε από την τουρκική κυβέρνηση. Μια άλλη ανακοίνωση ανέφερε τις διαδρομές της πολιτικής αεροπορίας στην περιοχή που θα ήταν κλειστές κατά τη διάρκεια της άσκησης. Στην περιοχή έχουν προγραμματιστεί επίσης να πετάξουν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Η Turkish Minute ανέφερε για πρώτη φορά σήμερα ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να δοκιμάσει τους S-400 στην περιοχή Σινώπη μεταξύ 5 και 16 Οκτωβρίου, χρησιμοποιώντας βρετανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη-στόχους Banshee.

Βίντεο που δείχνουν τα εξαρτήματα των S-400 να διέρχονται από τη βόρεια Τουρκία κυκλοφόρησαν σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γιατί έχει σημασία: Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προέτρεψε Τούρκους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Άγκυρα τη Δευτέρα να αναζητήσουν “εναλλακτικές λύσεις” στις ανάγκες αεράμυνας της χώρας, τονίζοντας ότι η ενεργοποίηση των S-400 κινδυνεύει λόγω συμβατότητας με τα αεροσκάφη και τις άμυνες του ΝΑΤΟ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η απόκτηση και ενεργοποίηση των S-400 μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα έχει ήδη δοκιμάσει τα συστήματα επικοινωνιών των S-400 με την κρυπτογράφηση των F-16 το προηγούμενο έτος, αλλά ανέβαλε προγραμματισμένη ενεργοποίηση τον Απρίλιο, επικαλούμενη την πανδημία του coronavirus. Κάποιοι ειδικοί θεώρησαν ότι αυτό αποτελεί ευκαιρία για την Ουάσινγκτον.

Η Τουρκία αγόρασε τους S-400 όταν η Ουάσινγκτον δίσταζε να παράσχει στην Τουρκία το σύστημα αεράμυνας Patriot. Η κυβέρνηση Τραμπ στη συνέχεια έδιωξε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 Joint Strike Fighter τον Ιούλιο του 2019, όταν οι νέοι S-400 της Άγκυρας προσγειώθηκαν για πρώτη φορά σε τουρκικό έδαφος, εν μέσω ανησυχιών ότι τα ραντάρ του συστήματος θα μπορούσαν να παράσχουν στη Ρωσία την τεχνογνωσία που χρειάζεται για την ανίχνευση του F-35.

Η είδηση της τελευταίας προγραμματισμένης δοκιμής έρχεται εν μέσω χαμηλού σημείου κατανόησης στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ουάσινγκτον, σχετικά με τις συγκρούσεις στη Συρία συμπεριλαμβανομένης επίσης μιας θαλάσσιας διαφωνίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Τι ακολουθεί: Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει η Ουάσινγκτον εάν η Τουρκία δοκιμάζει τους πυραύλους S-400.

Πέρυσι το Κογκρέσο ψήφισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά των S-400, αλλά η κυβέρνηση Τραμπ δεν τις έχει εφαρμόσει μέχρι στιγμής.

Τα μέλη των Επιτροπών Ενόπλων Δυνάμεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας δεν επέστρεψαν αμέσως τα αιτήματα της AL Monitor για περαιτέρω ανάλυση επί του θέματος.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.al-monitor.com

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube