Weather Icon

H αυταρχική και πολεμοχαρής Τουρκία έχει έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο που χρηματοδοτεί τις προκλήσεις της.

H αυταρχική και πολεμοχαρής Τουρκία έχει έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο που χρηματοδοτεί τις προκλήσεις της.
 Οταν το καλοκαίρι του 2018 ο Ερντογάν κρατούσε ομήρο τον πάστορα Andrew Brunson και οι αμερικανικές κυρώσεις σχεδόν κατέστρεψαν το εθνικό νόμισμα το Κατάρ έσπευσε στο πλευρό της Τουρκίας. Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε προ ημερών, ότι θα προσφέρει στο Κατάρ το αξιοζήλευτο καθεστώς του major non-NATO ally (μεγάλου μη-νατοικού συμμάχου). Αυτό το καθεστώς παρέχει προνομιακή πρόσβαση στον στρατιωτικό εξοπλισμό του Πενταγώνου και στις τεχνολογίες που τον συνοδεύουν. Μέχρι τώρα χώρες που επωφελούνται είναι για παράδειγμα το Ισραήλ, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Το εμιράτο που πάντα σε συντονισμό με την Αγκυρα ξοδεύει μυθικά ποσά, για να αποσταθεροποιήσει την Αίγυπτο, να τορπιλίσει την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Αμπού Ντάμπι και Ιερουσαλήμ ή να ενισχύσει την Χαμάς και την Χεζμπολάχ έχει θέση σε αυτό το club ;
Όταν γνωρίζουμε τον ρόλο που έπαιξε, παρά το γεγονός ότι φιλοξενεί μια από τις πιο σημαντικές αμερικανικές βάσεις στην περιοχή, στην παράκαμψη των κυρώσεων κατά του Ιράν, δεν είναι απερίσκεπτο να διατηρούμε μαζί του μια συμμαχία που μπορεί κανείς να φανταστεί πως θα χρησιμοποιηθεί αν οι σχέσεις με την Τουρκία χειροτερεύσουν ; Ας ευχηθούμε η αμερικάνικη κυβέρνηση να καθυστερήσει την εφαρμογή της απόφασης της, που πάρθηκε με βιασύνη και χωρίς ανταλλάγματα, και είναι ικανή να δώσει φτερά σε αυτόν που είναι μαζί με τον Πούτιν οι σημαντικότεροι εχθροί των δυτικών δημοκρατιών. Η συμβουλή μας στον επόμενο αμερικανό πρόεδρο : αν θέλουμε να συγκρατήσουμε την Τουρκία, πρέπει να απομακρυνθούμε από το Κατάρ.
Bernard-Henri Lévy
9/10/10
Le Point

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube