Weather Icon

Γνώριζαν για τις περίεργες ΜΚΟ από το 2016 και φυσικά δεν έκαναν τίποτα…

Γνώριζαν για τις περίεργες ΜΚΟ από το 2016 και φυσικά δεν έκαναν τίποτα…

Πρόκειται για μόνο ένα κομμάτι ενός μεγάλου και εν πολλοίς αχαρτογράφητου τοπίου

Κώστας Κυριακόπουλος

Ο Κώστας Κυριακόπουλος γράφει για την επιχείρηση «Αλκμήνη», τον ρόλο ορισμένων ΜΚΟ στην Ελλάδα και τα κυκλώματα λαθρεμπόρων.

Οι δύο μετανάστες που τον περασμένο Αύγουστο αναζητούσαν τρόπο να μπουν στη βάρκα που θα τους μετέφερε μαζί με πολλούς άλλους από τα παράλια της Σμύρνης στη Λέσβο,  κρατούσαν μανιωδώς σημειώσεις. Και το έκαναν με τον πιο μυστικό και σίγουρο τρόπο που κρατά κανείς σημειώσεις όταν ξέρει ότι αν τον ανακαλύψουν μπορεί και να μην ξαναδεί ποτέ το σώμα του στεγνό: Με τα μάτια και το μυαλό…

Η αποστολή τους ήταν κάτι περισσότερο από μυστική. Είχαν στρατολογηθεί από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες και έπρεπε να ενημερώσουν για τα κυκλώματα λαθρεμπόρων που συνεργάζονται με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τη διά θαλάσσης μεταφορά μεταναστών στα ελληνικά παράλια.

Μπορεί να είναι καινούργιες αυτές οι αποκαλύψεις που αφορούν τη συγκεκριμένη επικίνδυνη αποστολή αλλά η ιστορία της διασύνδεσης περίεργων και υπόπτων δραστηριοτήτων διαφόρων ΜΚΟ – φαντασμάτων, δεν είναι καινούργια.

Απεναντίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Athens Voice, σαφείς υποψίες και πληροφορίες για τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων ΜΚΟ, αλλά και μερικών ακόμα, που πλέον τελούν υπό εισαγγελική έρευνα στην Ελλάδα, είχαν διαβιβαστεί προς στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Ελληνικής Αστυνομίας ήδη από τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2016 με αφορμή τα σκληρά, αιματηρά επεισόδια που είχαν ξεσπάσει στην Ειδομένη.

Διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών για τα κλειστά σύνορα στην Ειδομένη την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016 © MOTIONTEAM / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Η επιχείρηση «Αλκμήνη» –λεπτομέρειες της οποίας αποκαλύφθηκαν πρόσφατα– είχε οργανωθεί τον περασμένο Μάιο και στόχος των ελληνικών υπηρεσιών ήταν να συλλέξουν στοιχεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τις δικαστικές αρχές της χώρας και τα οποία θα περιέγραφαν κατά το δυνατόν πιθανές σχέσεις μελών ΜΚΟ με κυκλώματα διακινητών προσφύγων και μεταναστών μέσω των θαλάσσιων οδών από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Αρχικά η έρευνα αφορούσε τις δραστηριότητες έξι ΜΚΟ που είχαν έντονη δραστηριότητα στη Λέσβο. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου είχε ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της έρευνας και βάσει των στοιχείων που προέκυψαν οι δικαστικές αρχές της Λέσβου παρήγγειλαν τη συνέχιση της έρευνας για τις τέσσερις από τις συνολικά έξι ΜΚΟ που ήταν αρχικά στο στόχαστρο των ερευνών. Έτσι οργανώθηκε το κύριο και σημαντικότερο σκέλος της επιχείρησης «Αλκμήνη», το οποίο μάλιστα ήταν και το πιο επικίνδυνο. 

Δύο μετανάστες θα γίνονταν insiders, θα έπαιζαν τους ρόλους τους μέσα στη βάρκα με τους υπόλοιπους μετανάστες που το κύκλωμα θα μετέφερε από τα παράλια της Σμύρνης στη Λέσβο και θα ενημέρωναν για όλες τις λεπτομέρειες την ΕΥΠ

Δύο μετανάστες θα γίνονταν insiders, θα έπαιζαν τους ρόλους τους μέσα στη βάρκα με τους υπόλοιπους μετανάστες που το κύκλωμα θα μετέφερε από τα παράλια της Σμύρνης στη Λέσβο και θα ενημέρωναν για όλες τις λεπτομέρειες την ΕΥΠ, η οποία είχε το γενικό πρόσταγμα. Στις 12 Αυγούστου, οι δύο πράκτορες ταξίδεψαν στη Σμύρνη υπό την καθοδήγηση των στελεχών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επιβιβάστηκαν στη βάρκα μαζί με τους υπόλοιπους για να περάσουν στη Λέσβο. Όλο αυτό το διάστημα της παραμονής τους στη Σμύρνη αλλά και του ταξιδιού παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τα πάντα ώστε να είναι σε θέση να ενημερώσουν.

Οι δυσκολίες της επιχείρησης είναι αυτονόητο ότι ήταν πάμπολλες και οι οποίες έγιναν ακόμα περισσότερες τόσο λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών όσο και του «πολεμικού» κλίματος που επικρατούσε όλο αυτό το διάστημα στο Αιγαίο με τα πλοία του ελληνικού και του τουρκικού στόλου να βρίσκονται σε καθεστώς «κόκκινου συναγερμού».

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι, μέλη των υπό έρευνα ΜΚΟ, χρησιμοποιούσαν τον εξοπλισμό που διαθέτει το πλοίο για τους δικούς τους στόχους 

Στις 5 Σεπτεμβρίου οι ελληνικές λιμενικές αρχές έκαναν έφοδο στο γερμανικών συμφερόντων πλοίο «Mare Liberum» αφού πρώτα αποκωδικοποίησαν τις πρώτες πληροφορίες και τις περιγραφές των δύο πρακτόρων που είχαν στρατολογήσει. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι, μέλη των υπό έρευνα ΜΚΟ, χρησιμοποιούσαν τον εξοπλισμό που διαθέτει το πλοίο, το οποίο είναι μονίμως «δεμένο» στη Λέσβο και παρέχει αποκλειστικά υπηρεσίες προς μετανάστες και ΜΚΟ, για τους δικούς τους στόχους και τις μυστήριες επιδιώξεις τους στη συνεργασία τους με τα κυκλώματα διακίνησης των μεταναστών. Κατά την έρευνα στο πλοίο κατασχέθηκε πλήθος σημειώσεων και ηλεκτρονικών συσκευών (κινητά τηλέφωνα, tablets και διάφορα άλλα) με τα οποία, μεταξύ άλλων γίνονταν επικοινωνίες με την πλατφόρμα alarmphone.org, μέσω twiiter. Πρόκειται για την πλατφόρμα με την οποία μεταδίδονται σε όλους τους εμπλεκόμενους, είτε έχουν καλές προθέσεις είτε όχι, πληροφορίες για τις συνθήκες της θαλάσσιας μετακίνησης των μεταναστών.

Ένα από τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας στο πλοίο ήταν και το ότι οι εμπλεκόμενοι παρακολουθούσαν τις συνομιλίες του Λιμενικού ενώ βρέθηκαν και πειστήρια που καταδεικνύουν ότι παραλάμβαναν φωτογραφίες και βίντεο από τους διακινητές ή από τους ίδιους τους μετανάστες που κατέγραφαν τις κινήσεις των δυνάμεων του Λιμενικού. 

Η επιχείρηση έληξε στις 23 Σεπτεμβρίου και οι περιγραφές των δύο πρακτόρων καθαρογράφηκαν και συμπεριελήφθησαν στο υλικό που διαβίβασαν οι ελληνικές αρχές στην Εισαγγελία της Μυτιλήνης. Σύμφωνα με αυτές, προέκυψαν ενδείξεις για τη διασύνδεση τουλάχιστον 35 μελών των υπό έρευνα τεσσάρων ΜΚΟ με τα κυκλώματα των διακινητών των μεταναστών τα οποία εισπράττουν αστρονομικά ποσά για τις μεταφορές. Μεταξύ των εμπλεκομένων μελών των ΜΚΟ βρίσκονται άνθρωποι από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Αυστρία και τη Βουλγαρία. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, δύο εκ των τεσσάρων υπό έρευνα ΜΚΟ έχουν έδρα στο Βερολίνο και μάλιστα στο ίδιο κτίριο και στον ίδιο όροφο!

Σύλληψη διακινητή μεταναστών στη Ρόδο, Ιούλιος 2015 © EUROKINISSI/RODOSPRESS.GR/ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ

Οι ελληνικές αρχές έχουν γίνει αποδέκτες παρόμοιων πληροφοριών που αφορούν σε κοινές δραστηριότητες ορισμένων ΜΚΟ με κυκλώματα διακίνησης και θαλάσσιας μεταφοράς μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Για τις συγκεκριμένες ΜΚΟ υπήρχαν, όπως προαναφέραμε πληροφορίες ήδη από τον Απρίλιο του 2016 όταν είχαν ξεσπάσει αιματηρά επεισόδια στην Ειδομένη. Ανέφεραν τότε οι πληροφορίες ότι «άνθρωποι που δραστηριοποιούνται εντός ΜΚΟ και υπό αυτόν τον μανδύα έχουν εξασφαλίσει ελευθερία κινήσεων και προσβάσεων, έχουν ύποπτες συναλλαγές με κυκλώματα διακίνησης». 

Οι πληροφορίες της Athens Voice δεν κάνουν, επισήμως, λόγο για οικονομικές δοσοληψίες. Αναφέρουν όμως ότι τότε είχαν παίξει περίεργο ρόλο έξι συγκεκριμένοι άνθρωποι, στους οποίους απέδιδαν χαρακτηριστικά «αλληλέγγυων» και «καθοδηγητών» και οι οποίοι ευθύνονταν για την τότε έκρηξη βίας στην Ειδομένη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι αλλοδαποί από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία και ότι εκείνη την περίοδο είχαν νοικιάσει ένα μικρό σπίτι σε περιοχή του Κιλκίς ενώ λίγες ημέρες πριν από το ξέσπασμα των επεισοδίων είχαν μετακομίσει σε ανάλογο σπίτι στην περιοχή της Γευγελής. Από εκεί, μάλιστα, λένε οι καταχωρημένες πληροφορίες της ΕΥΠ, μοίραζαν φυλλάδια που παρότρυναν τους μετανάστες σε «Μεγάλη Φυγή».Ειδομένη, Μάιος 2016 © ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχαν ρίξει την ιδέα της οργάνωσης μιας παρόμοιας με τη σημερινή επιχείρηση από την ΕΥΠ αλλά μία από τις δυσκολίες ήταν ότι τότε η ΕΥΠ υπαγόταν απ’ ευθείας στον έλεγχο του ίδιου του Πρωθυπουργού και δεν είχε ικανοποιητικό επίπεδο συνεννόησης με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του υπουργείου. Ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια τους λόγους για τους οποίους δεν ερευνήθηκαν επισταμένως οι συγκεκριμένες πληροφορίες το 2016 ούτε και μπορούν να εξαχθούν εύκολα συμπεράσματα για πιθανές ευθύνες της τότε φυσικής ή πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ ή της ΕΥΠ. Οι πληροφορίες, όμως, επιμένουν ότι τα ονόματα των ΜΚΟ που τώρα βρίσκονται υπό έλεγχο μετά την επιχείρηση «Αλκμήνη» ήταν από τότε στο τραπέζι. 

Πρόκειται για μόνο ένα κομμάτι ενός μεγάλου και εν πολλοίς αχαρτογράφητου τοπίου με ΜΚΟ από διάφορες χώρες του κόσμου να παίζουν ή να προσπαθούν να παίξουν συγκεκριμένους ρόλους στην Ελλάδα. Η οποία παραμένει χώρα πρώτης υποδοχής και διαμοιρασμού σε άλλες χώρες, χώρα «hub», όπως την αναφέρουν οι μελέτες των διεθνών οργανισμών που παρακολουθούν τη μετανάστευση. Το φαινόμενο έχει περιοριστεί τον τελευταίο καιρό καθώς, όπως αναφέρουν οι μελέτες, πρόκειται για μία από τις συνέπειες τόσο της οικονομικής κρίσης και της κρίσης της πανδημίας όσο και της τοποθέτησης φρακτών στον Έβρο. 

Πηγή: athensvoice.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube