Weather Icon

FT: Η Frontex κατηγορεί ΜΚΟ ότι συνεργάζονται με διακινητές στη Μεσόγειο – άρθρο του 2016

FT: Η Frontex κατηγορεί ΜΚΟ ότι συνεργάζονται με διακινητές στη Μεσόγειο – άρθρο του 2016

Σύμφωνα με εσωτερικές εκθέσεις και έγγραφα της Frontex, υπάρχουν «ξεκάθαρες ενδείξεις» ότι οι διακινητές δίνουν οδηγίες στους πρόσφυγες και μετανάστες για το πώς να φτάσουν στα πλοία διάφορων ΜΚΟ που περιπολούν στη Μεσόγειο.

Φιλανθρωπικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις που δρουν στη Μεσόγειο Θάλασσα συνεργάζονται με κυκλώματα διακίνησης προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με καταγγελίες της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex που αποκαλύπτουν οι «Financial Times».
Σύμφωνα με εσωτερικές εκθέσεις και έγγραφα της Frontex, υπάρχουν «ξεκάθαρες ενδείξεις» ότι οι διακινητές δίνουν οδηγίες στους πρόσφυγες και μετανάστες για το πώς να φτάσουν στα πλοία διάφορων ΜΚΟ που περιπολούν στη Μεσόγειο – ειδικά στο τμήμα ανάμεσα στη βόρεια Αφρική και την Ιταλία.
Η Frontex υπογραμμίζει επίσης ότι τον Οκτώβριο ο αριθμός των σημάτων κινδύνου που εξέπεμψαν προσφυγικά πλοία μειώθηκε δραματικά σε σχέση με το καλοκαίρι, πτώση που συνέπεσε απόλυτα με την αύξηση των διασώσεων που έγιναν από σκάφη μη κυβερνητικών οργανώσεων – στοιχείο που υποδεικνύει πιθανή σύμπραξη των δύο πλευρών.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη Frontex, στις αρχές του έτους τα περιπολικά πλοία των ΜΚΟ ήταν υπεύθυνα μόλις για το 5% των διασώσεων, ενώ τον Οκτώβριο το ποσοστό έφτασε το 40%.
Με δηλώσεις τους στους FT, εκπρόσωποι κορυφαίων φιλανθρωπικών οργανώσεων όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, απέρριψαν κατηγορηματικά κάθε καταγγελία περί συνεργασίας με διακινητές.
Για τη συνέχεια SKAI

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube