Weather Icon
Ελλάδα , Καναδάς 10 Οκτωβρίου 2020

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στην αεροπορική εκπαίδευση με την έλευση του Καναδού ΥΠΕΞ στην Αθήνα;

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στην αεροπορική εκπαίδευση με την έλευση του Καναδού ΥΠΕΞ στην Αθήνα;

Ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά François-Philippe Champagne έρχεται την προσεχή εβδομάδα στην Αθήνα με θέμα την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα επισκεφθεί Αυστρία, Βέλγιο και Λιθουανία. Στις υπόλοιπες χώρες θα συζητήσει κατά προτεραιότητα τα θέματα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και της Λευκορωσίας.

Στην Αθήνα θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται, ότι ο Καναδάς προσφάτως ανακοίνωσε εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, εξαιτίας καταγγελιών -που θα διερευνηθούν- ότι καναδική τεχνολογία που αξιοποιήθηκε σε τουρκικά οπλικά συστήματα, έχει χρησιμοποιηθεί στο μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ωστόσο, η χώρα του έχει άλλο ένα ζήτημα ενδιαφέροντος ανοικτό με την Ελλάδα, αυτό της εμπλοκής της καναδικής CAE για λογαριασμό της κυβέρνησης της χώρας, σε συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για την ίδρυση Αεροπορικού Εκπαιδευτικού Κέντρου στην Καλαμάτα.

Οι διαδικασίες στο φλέγον για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας ζήτημα είναι πολύ προχωρημένες. Ο Καναδάς έχει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό της ισραηλινής Elbit. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν βρισκόμαστε μακριά από την τελική απόφαση και ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση της οριστικοποίησης των προσφορών, στις οποίες θα πρέπει τελικά να υπάρχει κρατική εγγύηση όσων προτείνονται εκατέρωθεν.

Σύμφωνα με πηγές της Πολεμικές Αεροπορίας που με χαρακτηριστική δυσκολία προέβησαν σε μια πολύ γενική -αλλά λογική- αναφορά στο θέμα, επισημαίνοντας ότι ο σχετικός φάκελος βρίσκεται πλέον στην πολιτική ηγεσία, τα κριτήρια που θα πρέπει να παίξουν ρόλο στην τελική απόφαση είναι:

>Το χρηματικό ύψος της σύμβασης (πιθανότατα για 20 χρόνια)
>Η μέθοδος αποπληρωμής (η Ελλάδα επιθυμεί να μην είναι “εμπροσθοβαρής” σύμβαση ώστε να μην επιβαρυνθούν επιπλέον οι υποχρεώσεις των προσεχών ετών)
>Ο αριθμός των αεροσκαφών που θα προσφερθούν για τη λειτουργία του κέντρου

>Το είδος του εκπαιδευτικού αεροσκάφους που θα διατεθεί, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι αμφότερες προσφέρουν το κορυφαίων δυνατοτήτων M-346 της ιταλικής Leonardo που έχουν επιλέξει από εξαιρετικές ως κορυφαίες αεροπορικές δυνάμεις όπως του Ισραήλ, της Σιγκαπούρης και της Πολωνίας, πέραν της ιταλικής Αεροπορίας.

>Τι θα προτείνει κάθε εταιρία για την εκ νέου αξιοποίηση του απαξιωμένου στόλου των T-6 Texan II
>Η δυνατότητα απόσβεσης μέρους της ετήσιας επιβάρυνσης της Πολεμικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση Ιπταμένων, διά της προσέλκυσης εκπαιδευόμενων από άλλες χώρες, κυρίως της Μέσης Ανατολής.

Τούτων λεχθέντων, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να γίνει πιστευτό ότι στις συναντήσεις του Καναδού υπουργού Εξωτερικών δεν θα τεθεί και το ζήτημα αυτό. Κατά συνέπεια, καλό θα ήταν η ελληνική πλευρά να αποδειχθεί καλά προετοιμασμένη.

www.defencepoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube