REAL TIME |

Weather Icon
Βαλκάνια , Ελλάδα 30 Οκτωβρίου 2020

EurasianTimes: Πως η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με F-35 και Rafale θα ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την Μικρά Ασία

EurasianTimes: Πως η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με F-35 και Rafale θα ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την Μικρά Ασία

Mansij Asthana

Με τη συνεχιζόμενη διαμάχη με τη Σαουδική Αραβία που οδηγεί σε απαγόρευση των τουρκικών προϊόντων εντός της χώρας, αλλά και λόγω της διαμάχης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, θα ήταν ασφαλές να πούμε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν περνάει και τις καλύτερες μέρες στο γραφείο.

Ενώ ήδη μάχεται με την Ελλάδα (νατοϊκό σύμμαχο) στην ανατολική Μεσόγειο για τον έλεγχο των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και τα θαλάσσια δικαιώματα, η Τουρκία βρέθηκε να βάλετε συνεχώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω τη αγοράς συστημάτων S-400 από τη Ρωσία. Και για να κάνει τα πράγματα από το κακό στο χειρότερο για την Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσινγκτον αποφάσισε να βοηθήσει τώρα την Ελλάδα στον αγώνα της ενάντια στην Τουρκία, εξοπλίζοντας την με μαχητικά  F-35 πέμπτης γενιάς που είχαν αρχικά κατασκευαστεί για την Άγκυρα, προτού αποβληθούν από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter.

Η Ελλάδα, η οποία έχει ήδη επιτύχει συμφωνία με τη Γαλλία για την απόκτηση 18 Dassault Rafales για την ενίσχυση του αεροπορικού στόλου της ενάντια στην τουρκική απειλή, θα δει την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (HAF) να ανανεώνεται με 20 μαχητικά της Lockheed Martin F-35 Lightning II , τα οποία θεωρούνται τα πιο φονικά μαχητικά στον πλανήτη. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία σύντομα θα είναι εξοπλισμένη με συνολικά 18 Rafales, εκ των οποίων έξι θα είναι νεόκτιστα και τα άλλα 12 θα είναι μεταχειρισμένα. Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί μόνο με ποιόν τρόπο θα μπορούσαν να ευθυγραμμιστούν παράλληλα με τα γαλλικά Rafales γενιάς 4,5 και τι θα έφερνε ένα συνδυασμένο δίδυμο αυτών των μαχητικών στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο το F-35 είναι το πιο περιζήτητο μαχητικό στον πλανήτη, με έθνη όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) να τελειώνουν ακόμη και δεκαετίες εχθρότητας με το Ισραήλ σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν στην απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών. Τα μαχητικά με τη χρήση του προηγμένου stealth, δεδομένων των τεχνολογιών συγχώνευσης αισθητήρων, με λειτουργίες  δικτύου και προηγμένης υποστήριξης, θα προσφέρουν στην Ελλάδα μια εναέρια υπεροχή που δεν θα έχει βιώσει ποτέ πριν.

Ενώ το F-35 είναι ένα μονοθέσιο, μονοκινητήριο, παντός καιρού αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων ικανό να εκτελεί επίγεια επίθεση και αποστολές αεροπορικής άμυνας, το Rafale είναι ένα δικινητήριο, δελταπτέρυγο Canard Delta, μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων που θα παρέχει στην Αθήνα την επιλογή να μεταφέρει ένα ευρύ φάσμα ισχυρών πυραύλων μικρής και μεγάλης εμβέλειας. Με την Ελληνική και την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία να ασχολείται τακτικά με το Αιγαίο Πέλαγος, η Ελλάδα μπορεί να έχει τη δύναμη να αναπτύξει την ομάδα των F-35 και των Rafales για να πραγματοποιήσει επιθέσεις εδάφους, καθώς και θαλάσσιες επιθέσεις, δεδομένων των ικανοτήτων αναγνώρισης και υψηλής ακρίβειας σε τουρκικές βάσεις.

Επιπλέον, μια περιοχή όπου τα F-35 μπορούν να βοηθήσουν τα Rafale είναι η προσβολή της Τουρκικής αεράμυνας. Όταν οι S-400 έχουν συσταθεί με επιτυχία, τα F-35 είναι τα μόνα μαχητικά που έχουν την ικανότητα να τους καταστρέψουν.

“Δίνει σε κάθε πολεμική αεροπορία τη δυνατότητα να διεισδύσει βαθιά στο έδαφος του εχθρού, καταρρίπτοντας τα ραντάρ και τις αντιαεροπορικές εγκαταστάσεις όπως το S-400. Καθώς η ανατολική Μεσόγειος είναι μια μεγάλη περιοχή, το F-35 με προηγμένη ηλεκτρονική σουίτα, ραντάρ και αισθητήρες, σε συνδυασμό με το μικρό σύστημα ελέγχου ραντάρ, δίνει στα F-35 την υπεροχή του αέρα ενάντια στους αντιπάλους τους».

Επί του παρόντος, η HAF μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα συνδυασμό πολλαπλών ρόλων μαχητικών στις τάξεις της, συμπεριλαμβανομένων των F-16 Falcons, των Mirage 2000s, και των F-4 Phantom II.

Η  HAF ηγείται συνολικά 153ων F-16 της Lockheed Martin έναντι των 245 της Τουρκίας, τα οποία έχουν ολοκληρώσει τρεις δεκαετίες υπηρεσίας και στα δύο έθνη. Τα μαχητικά αποκτήθηκαν πολύ παλιά ως μέσο για την αντικατάσταση των γηραιότερων μαχητικών F-104 και F-5 Freedom Fighters.

Εκτός από αυτά, η Αθήνα λειτουργεί περίπου 42 Mirage 2000 πολλαπλών ρόλων μετά την απόκτηση δύο ξεχωριστών εκδόσεων του delta-wing jet. Ενώ τα μαχητικά έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως για αεράμυνα, μπορούν να οπλιστούν με πυραύλους am.39 exocet.

Η HAF διαθέτει επίσης μία μονάδα που λειτουργεί περίπου 36 μαχητικά F-4E, τα οποία έχουν αναβαθμιστεί σε πρότυπο Peace Icarus 2000 στο πλαίσιο του Προγράμματος Αναβάθμισης Αεροηλεκτρονικών (AUP).

Ο συνδυασμός των Rafale και των F-35 θα προσθέσει μια άλλη διάσταση στην επίθεσή τους με τα δύο σύνολα μαχητικά να είναι ικανά να κουβαλήσουν ακόμα και πυρηνικά αν και τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Ενώ και τα δύο μαχητικά χρησιμοποιούν τους ίδιους πυραύλους AAM και AGM, με τα ραντάρ τους να είναι επίσης παρόμοιας ποιότητας, μια περιοχή όπου τα F-35 είναι απολύτως ασυναγώνιστα είναι η τεχνολογία stealth, η οποία μπορεί να τους επιτρέψει να διεισδύσουν βαθιά στον τουρκικό εναέριο χώρο, ενώ τα Rafales μπορούν να καταρρίψουν τις εναέριες απειλές με τους πυραύλους BVR.

Ενώ τα Rafales έχουν μέτριες δυνατότητες μυστικότητας, είναι ασύγκριτες με αυτές των F-35. Τα μαχητικά διαθέτουν χαμηλότερο ραντάρ διατομής μαζί με ένα φουτουριστικό αεροδυναμικό σχεδιασμό που τους επιτρέπει να αποφύγουν εχθρικούς πυραύλους και να επιτεθούν χωρίς ειδοποίηση.

Επιπλέον, ενώ τα F-35 είναι ευκίνητα και ταχύτερα μαχητικά αεροσκάφη, ενώ τα Rafales είναι συγκριτικά πιο ανθεκτικά και πιο ευκίνητα με καλύτερη αναλογία ώθησης προς βάρος μαζί με μεγαλύτερα όπλα πρώτου πλήγματος.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές – ενώ τα Rafales θα μπορούσαν να εκμηδενίσουν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων όλων των F-16, τα F-35 θα μπορούσαν να συνοδεύσουν άλλα ελληνικά μαχητικά στην ανοικτή άμυνα της Άγκυρας.

“Η άλλη αποστολή που το F-35 έχει σχεδιαστεί για να κάνει καλά είναι η βαθιά διείσδυση εντός της επιφάνειας έναντι πυραυλικής άμυνας (SAM). Το σενάριο είναι κάπως έτσι: ένα F-35 πετά απαρατήρητο βαθιά μέσα σε εχθρικό έδαφος και απενεργοποιεί τα ραντάρ των τοποθεσιών SAM. Έτσι, ανοίγει ένα διάδρομο για τα αεροσκάφη Rafale ώστε να εισέλθουν μέσα προκαλώντας όλεθρο.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: eurasiantimes

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube