REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα , Εξοπλισμοί , Τουρκία 20 Οκτωβρίου 2020

Επιστολές Δένδια για ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Επιστολές Δένδια για ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Την αναστολή των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία από Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία ζητά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ειδικότερα, σε επιστολές προς στους ομολόγους του της Γερμανίας Χάικο Μάας, της Ισπανίας Αράντσα Γκονζάλεθ-Λάγια και της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει την σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των κρατών-μελών της Ε.Ε., όπως αυτή προκύπτει από κοινή θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχιαφρεγάτεςαεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

Αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας ζητεί η Αθήνα

Το πρωί της Τρίτης, έγινε γνωστό πως η Αθήνα ζήτησε την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, στο πλαίσιο της σειράς διπλωματικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο υπουργός Εξωτερικών σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi υπογράμμισε ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση Ε.Ε.-Τουρκίας.

Στα 10 ν.μ. από το Καστελλόριζο μπήκε το Ορούτς Ρέις

Στο μεταξύ, πολύ κοντά στο Καστελλόριζο, έχοντας κλείσει τον πομπό του, βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί το τουρκικό ερευνητικό προσέγγισε στα 10 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο και πλέον κινείται νοτιοδυτικά, εκτός των 12 ν.μ.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, ανέφερε ότι αν χρειαστεί θα σταλεί και γεωτρύπανο στην περιοχή.

www.kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube