Weather Icon
Αιγαίο , Εθνική Άμυνα , Τουρκία 13 Οκτωβρίου 2020

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το «Ορούτς Ρέις» – Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το «Ορούτς Ρέις» – Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» βρίσκεται, σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου.

Το σκάφος απέπλευσε, χθες, από το λιμάνι της Αττάλειας ενώ είχε για αρκετές ώρες κλειστό το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού του.

Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο σε σημεία που επιτρέπουν την παρακολούθηση του τουρκικού ερευνητικού, το οποίο συνοδεύεται και από πολεμικά πλοία.

Η αποστολή του «Ορούτς Ρέις» για έρευνες σε έκταση η οποία φθάνει ακόμα και 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο, δηλαδή σε περιοχή όπου η Ελλάδα διατηρεί κάθε δικαίωμα να επεκτείνει την κυριαρχία της από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, αποτελεί κίνηση κατακόρυφης αύξησης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με προφανή στόχο την τεχνητή πρόκληση στρατιωτικής κρίσης.

Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα επί της αρχής παραμένει υπέρ του διαλόγου, καθίσταται σαφές πως στην παρούσα φάση οι διερευνητικές επαφές είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναληφθούν. Βασικός λόγος της τουρκικής επιστροφής στην τακτική των εντάσεων, είναι η άρνηση της Αθήνας να αποδεχθεί ότι οι διερευνητικές επαφές αποτελούν φόρουμ για συζήτηση οποιασδήποτε άλλης διαφοράς, από εκείνη της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ και χωρικά ύδατα).

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι «αυτό που κάνει το “Ορούτς Ρέις” δεν είναι επιθετική ενέργεια» και «φωτογράφισε» το Καστελλόριζο λέγοντας πως «δεν θα δεχθούμε να δοθεί μια τόσο μεγάλη περιοχή θαλάσσιας ευθύνης σε ένα τόσο μικρό νησί αν δεν ερωτηθούμε και εμείς».

«Με τα ερευνητικά μας πλοία, εκεί πραγματοποιούμε διάφορες εργασίες. Επιστημονικές και τεχνικές έρευνες. Μην τις βλέπετε ως επιθετική ενέργεια. Όμως να μην μας φέρετε μπροστά μας κάποιους χάρτες κάποιων πανεπιστημίων για θαλάσσιες περιοχές ευθύνης, σαν να είναι η αλήθεια του κόσμου, σαν κανόνες, σαν τετελεσμένα. Κάποιοι τραβούν κάποιες γραμμές για περιοχές ευθύνης χωρίς να μας ρωτήσουν. Και περιμένουν να το δεχθούμε αυτό. Όχι, όχι, με κανέναν τρόπο σε ένα νησί 10 τ.χλμ. δεν μπορείτε να δώσετε μια περιοχή θαλάσσιας ευθύνης 40.000 τ.χλμ. Όμως κι αν το δώσετε, το σχεδιάσετε, το κάνετε, μην περιμένετε να το αποδεχθούμε».

Χθες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατηγόρησε την Αθήνα για «συνεχή βήματα κλιμάκωσης της έντασης».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας ο Ερντογάν δήλωσε στον Μισέλ ότι απαιτείται πρόοδος στη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, ενώ επεσήμανε ότι «η Ελλάδα κάνει συνεχή βήματα κλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά την καλοπροαίρετη προσέγγιση της Άγκυρας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία αναμένει «στερεά βήματα» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διεξαγωγή περιφερειακής διάσκεψης με τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκύπριων.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε μη συνετές τις τουρκικές κινήσεις ενώ ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στην Άγκυρα.

Δυσαρέσκεια εξέφρασε και το Παρίσι δια του Υπουργείου Εξωτερικών καλώντας την Αγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube