REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 26 Οκτωβρίου 2020

Έγγραφα των WikiLeaks αποκαλύπτουν το τεράστιο κύκλωμα διαφθοράς του Ερντογανικού καθεστώτος

Έγγραφα των WikiLeaks αποκαλύπτουν το τεράστιο κύκλωμα διαφθοράς του Ερντογανικού καθεστώτος

Την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016, το WikiLeaks δημοσιεύει ένα έγκυρο αρχείο με δυνατότητα αναζήτησης 57.934 μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την προσωπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Berat Albayrak, ο οποίος είναι γαμπρός του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας.

Τα μηνύματα διαρκούν δεκαέξι χρόνια από τον Απρίλιο του 2000 έως τις 23 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους (συμπεριλαμβανομένου του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου) και αποτελούν κυρίως αλληλογραφία μεταξύ του Albayrak και της άρχουσας τουρκικής ελίτ: πολιτικοί, επιχειρηματίες και μέλη της οικογένειας. Τα μηνύματα αποκαλύπτουν την εκτεταμένη επιρροή που έχει ο Albayrak σε ένα ευρύ φάσμα τομέων της τουρκικής πολιτικής  ζωής. Στις 23 Σεπτεμβρίου, η Redhack, μια τουρκική ομάδα hacktivist, ανακοίνωσε ότι έλαβε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Albayrak και θα τα απελευθερώσει στις 26 Σεπτεμβρίου, εκτός εάν η κυβέρνηση απελευθερώσει φυλακισμένους αριστερούς, ονομάζοντας συγκεκριμένα τον Aslı Erdoğan  και τον Alp Altınörs (βοηθούς του Halkların Demokratrik Partisi (HDP) που συνελήφθησαν στις 16 Σεπτεμβρίου). 

Όταν τίποτα δεν έγινε, Redhack τοποθέτησε το αρχείο στο Google Drive και Dropbox. Στη συνέχεια, η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε  την κανονική πρόσβαση στο διαδίκτυο στο Google Drive, το Dropbox, το Microsoft Cloud και το Github, και συνέλαβε αρκετούς φερόμενους υπόπτους του Redhack. 

Τα μηνύματα αναφέρουν λεπτομερώς τη συμμετοχή του Albayrak σε οργανισμούς όπως η Powertrans, η εταιρεία που εμπλέκεται στις εισαγωγές πετρελαίου του ISIS. Στις 11 Νοεμβρίου 2011, η κυβέρνηση Ερντογάν ψήφισε νομοσχέδιο που απαγορεύει κάθε εισαγωγή, εξαγωγή ή μεταφορά πετρελαίου ή υποπροϊόντων του προς ή από την Τουρκία. Ωστόσο, το νομοσχέδιο ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση μπορεί να ανακαλέσει την απαγόρευση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η εξαίρεση αυτή χρησιμοποιήθηκε για να παραχωρηθούν στην Powertrans τα αποκλειστικά δικαιώματα μεταφοράς πετρελαίου χωρίς να διενεργήσουν δημόσιο διαγωνισμό. Έχουν υπάρξει πολυάριθμοι ισχυρισμοί στα τουρκικά ΜΜΕ σχετικά με τις εισαγωγές πετρελαίου που ελέγχεται από το ISIS από την Powertrans στην Τουρκία.  Ο Albayrak έχει αρνηθεί την συμμετοχή του.

Σε ένα email, ο Αlbayrak συζητά με το δικηγόρο του  και αρνείται οποιαδήποτε σχέση με Powertrans. Ο δικηγόρος προτείνει μια δήλωση λέγοντας ότι “ο πελάτης μου δεν έχει πλέον δεσμούς με την Powertrans…”. Ο Albayrak τον “διορθώνει”, λέγοντας “τι εννοείς δεν έχω πλέον; Ποτέ δεν είχα δεσμούς με αυτή την εταιρεία!” . Ωστόσο, σε όλο το αρχείο είναι σαφές ότι ο Αlbayrak άρχισε να εμπλέκεται στην Powertrans το 2012, που συμπίπτει με την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει Powertrans τα δικαιώματα της μεταφοράς πετρελαίου. Το αρχείο περιέχει σχεδόν 30 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανταλλάσσονται μεταξύ Albayrak και Betul Yilmaz, ο διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού της Çalık Holding, ενός ομίλου του οποίου Albayrak ήταν Διευθύνων Σύμβουλος. Ο Γιλμάζ ζητεί την έγκριση της Albayrak σχετικά με τις αποφάσεις προσωπικού της Powertrans, όπως ποιος θα προσλάβει και την έγκριση των μισθών της Powertrans .

Το αρχείο δείχνει επίσης προσπάθειες ελέγχου του τουρκικού Τύπου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπέρ του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. 

Τα μηνύματα δείχνουν ότι το ΑΚΡ συγκρότησε δύο ομάδες για να εισαγάγουν τη δική τους προπαγάνδα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Η πρόταση για μία ομάδα αποτελείται από κωδικοποιητές, γραφίστες, συγγραφείς σεναρίων και δύο εμπειρογνώμονες για τον ψυχολογικό πόλεμο . Μια μεγαλύτερη ομάδα αποτελείται από λογαριασμούς bot Twitter που λαμβάνουν για να εξαπλωθούν pro-Erdoğan μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης . Στις 28 Ιουνίου 2013 η ομάδα ξεκίνησε μία από τις πρώτες προγραμματισμένες εκστρατείες hashtag, “#DirenÇözüm”, χρησιμοποιώντας τη λέξη-κλειδί των διαδηλωτών “diren” (“αντισταθείτε”), ενώ πρότεινε επίσης ότι η κυβέρνηση επιθυμεί μια ειρηνική λύση. Σε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η ομάδα στέλνει το hashtag και έξι πιθανά μηνύματα για τα trolls που χρησιμοποιεί.

Σύμφωνα με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της 11ης Ιανουαρίου 2016, ο Albayrak ασκούσε πιέσεις για να διατηρήσει τον τρίτο πιο δημοφιλή όμιλο μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, τον Ipek, είτε υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης είτε για να πωληθεί σε επιχειρηματικό όμιλο κοντά στην κυβέρνηση, αντί να επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες του. Η ομάδα Ipek είχε κατασχεθεί από την αστυνομία τον Οκτώβριο του 2015. 

Το προηγούμενο έτος η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω όταν οι κομάντος της τουρκικής αστυνομίας ανέβασαν βίντεο με τους εαυτούς τους να σκοτώνουν ανθρώπους και να καταστρέφουν σπίτια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της επανέναρξης των ένοπλων συγκρούσεων κατά των Κούρδων από την τουρκική κυβέρνηση. Πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ήταν ήδη ανίσχυρα να αναφέρουν αυτή την θρασύτατη παρανομία, έγιναν ιδιαίτερα ευάλωτα λίγο πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2015 μετά τη διάλυση του συνασπισμού του ΑΚΡ και του κινήματος Γκιουλέν, όταν η κυβέρνηση προχώρησε στην ισχυρή ανάληψη των ΜΜΕ που είναι ευθυγραμμισμένα με τον Γκιουλέν.

Με αυτό ήρθε η νέα στρατηγική της κατάσχεσης κρίσιμων μέσων ενημέρωσης με τη βία και την ανάθεση του ελέγχου σε μια κυβέρνηση που διορίζεται “διαχειριστής”. Το 2016, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή σχεδόν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Η Özgür Gündem, η οποία είναι η πιο διαβασμένη εφημερίδα του κουρδικού κινήματος ελευθερίας, δέχθηκε επίθεση και έκλεισε στις 16 Αυγούστου. Ο Ασλί Ερντογκάν, ο οποίος διετέλεσε μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου και αρθρογράφος, συνελήφθη αμέσως μετά στις 19 Αυγούστου.

Ο συντάκτης του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε: «Ο λαός της Τουρκίας χρειάζεται δωρεάν μέσα ενημέρωσης και δωρεάν διαδίκτυο. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης κατά του πραξικοπήματος έχουν υπερβεί κατά πολύ τον δηλωμένο σκοπό τους για την προστασία του κράτους από μια δεύτερη απόπειρα πραξικοπήματος του Γκιουλενιστή και τώρα χρησιμοποιούνται κυρίως για να κλέψουν περιουσιακά στοιχεία και να εξαλείψουν τους επικριτές. Η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να χρησιμοποιεί βία για να φυλακίζει δημοσιογράφους, να κλείνει ΜΜΕ και να περιορίζει την πρόσβαση στο διαδίκτυο στους πολίτες της, στερώντας τους την ικανότητά τους να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή τους, μεταξύ άλλων απαγορεύοντας το WikiLeaks. Αυτή η εδραίωση γύρω από την κάθετη εξουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδυναμώνει τελικά τον τουρκικό θεσμοθετισμό, αφήνοντας την Τουρκία πιο ευάλωτη σε μελλοντικά πραξικόπημα από όσους ανήκουν στην ιεραρχία του Ερντογάν”.

Η ηχογράφηση αποτελείται από πέντε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ Erdoğan και Bilal, και φέρεται να πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Δεκεμβρίου 2013. Σε αυτές, ο Erdoğan δίνει εντολή στον γιο του να μεταφέρει εκατομμύρια σε κρυμμένα χρήματα μακριά από το σπίτι της οικογένειάς τους, φοβούμενοι ότι η οικονομική εγκληματική μονάδα που πραγματοποίησε επιδρομές σε 47 μέλη του ΑΚΡ, συμπεριλαμβανομένων γιων τριών υπουργών, και κατάσχεσε 17,5 εκατομμύρια δολάρια, σύντομα θα έρθει για αυτόν.

Μετά τη διαρροή, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η ηχογράφηση ήταν “κατασκευασμένη” και “μοντάζ”, αλλά γρήγορα απέλυσε εκατοντάδες αστυνομικούς που συμμετείχαν στην έρευνα. Η έρευνα τελικά καταστέλλεται μετά την απομάκρυνση των εισαγγελέων και την αναδιάταξη των δικαστών.

Ακαδημαϊκοί και μηχανικοί ήχου άρχισαν να μελετούν τις κασέτες ως απάντηση στους ισχυρισμούς του Erdoğan, και αμφισβήτησαν ανοιχτά ότι ήταν παραποιημένες, εκτός από το ότι ήταν πέντε διαφορετικές ηχογραφήσεις τοποθετημένες διαδοχικά. Όπως έγραψε ο διάσημος συνθέτης και μηχανικός ήχου Αττίλα Οζντεμίρογλου:

“Μπορεί κανείς εύκολα να αναγνωρίσει αν καταγράφονται συνομιλίες και ενώνονται από διαφορετικές πηγές. Θα αναλύσουμε τις ηχογραφήσεις και πάλι. Δεν υπάρχει μοντάζ εκτός από την προσθήκη των [πέντε ξεχωριστών] συνομιλιών. Κάποιος μπορεί να καταλάβει αυτό από το θόρυβο του περιβάλλοντος.”

Όπως φαίνεται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν στη διεύθυνση του Albayrak, το ΑΚΡ ξεκίνησε ένα σχέδιο για να σπείρει αμφιβολίες σχετικά με τις ηχογραφήσεις την επομένη της διαρροής αυτού του ήχου.

Οι αναλυτές, Catalin Grigoras και Jeff Smith, από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Ντένβερ, παρείχαν μια νέα έκθεση, η οποία και πάλι δημοσιεύθηκε ευρέως στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ως οριστικά στοιχεία ότι οι ταινίες μοντάζ. Ωστόσο, η δημοσιευμένη τουρκική μετάφραση της αναφοράς διέφερε ουσιαστικά από την αρχική αγγλική έκδοση, η οποία απλώς ανέφερε ότι μια ηχογράφηση που κατεβάστηκε από το YouTube δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως οριστική απόδειξη.

Αυτό όμως ήταν κάτι παραπάνω από αρκετό για τον Danismaz. Σε ένα email της 1ης Μαρτίου που συμπεριλήφθηκε επίσης στο WikiLeaks dump, έγραψε στον Albayrak, παραδέχοντας σιωπηρά την αυθεντικότητα των ηχογραφήσεων, λέγοντας ότι οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι ηχογράφησαν αυτή τη συνομιλία:

«Εάν ισχυρίζονται ότι οι κασέτες ήταν αυθεντικές, πρέπει να αποδείξουν την αυθεντικότητά τους. Πρέπει να ακολουθήσουμε αυτό το επιχείρημα στον τύπο και στα κοινωνικά μέσα. Εάν βρουν την αρχική ηχογράφηση, αυτό σημαίνει ότι θα αποκαλύψουν επίσης τις δικές τους πραγματικές ταυτότητες. Θα απέχουν από αυτό. Και όσο τρέχουν, οι ταινίες είναι «επίσημα» ψεύτικες ».

Πηγή: wikileaks.org, vocativ.com

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube