REAL TIME |

Weather Icon
Γεωπολιτική , Ενεργειακά 4 Οκτωβρίου 2020

Εκπομπή Γιώργου Σαχίνη: Γεωπολιτική και Ενεργειακές Μεταβλητές στην Ανατολική Μεσόγειο

Εκπομπή Γιώργου Σαχίνη: Γεωπολιτική και Ενεργειακές Μεταβλητές στην Ανατολική Μεσόγειο

-Το Ενεργειακό Αποτύπωμα στην Ανατολική Μεσόγειο , ο συσχετισμός του με την Μέση και Εγγύς Ανατολή και η Γεωπολιτική Διάσταση των Ενεργειακών Πόρων στην εξίσωση της Γεω-στρατηγικής αναδιάταξης σε Βαλκάνια, Ευρασία, και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού

– Ελληνοτουρκικές σχέσεις, Κύπρος και η σύνδεση των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με φόντο την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. , το ταξίδι Πομπέο στην Ελλάδα και η πορεία προς τον 61ο κύκλο διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας

– Ποια είναι η αλήθεια για τον ενεργειακό πλούτο νότια και ανατολικά της Κρήτης, τα κρίσιμα σημεία των συντεταγμένων υφαλοκρηπίδας/αοζ σε σχέση με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με επίκεντρο την έρευνα

– Τι αποτυπώνει η πορεία του Oruc Rei επί 33 ημέρες σε σχέση με τα στίγματα των τουρκικών Navtex

Στο στούντιο των Αντιθέσεων κεντρικός καλεσμένος ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων (Ε.Δ.Ε.Υ.) Γιάννης Μπασιάς.

Ο Γιάννης Μπασιάς διαθέτει 33 χρόνια διεθνούς επαγγελματικής εμπειρίας στη γεωλογία και τη γεωφυσική, την οργάνωση τεχνικών έργων και εταιρική διαχείριση για την αξιολόγηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και τη δημιουργία χαρτοφυλακίου πετρελαϊκών πόρων.

Πριν την ένταξη στη βιομηχανία πετρελαίου, ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και στη συνέχεια ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εργαστήριο Γεωλογίας του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι (1987-1991. Κατέχει διδακτορικό τίτλο στη γεωλογία (Παρίσι, 1984), πτυχίο Γεωλογίας από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1979), δίπλωμα Οικονομικών (Παρίσι, 1994) και δίπλωμα διοίκησης επιχειρήσεων από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Παρισιού (1989).

Είναι συγγραφέας ή συνεργάτης σε περισσότερες από 30 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά και βιομηχανικά και συνεκδότης τριών εκθέσεων θαλάσσιων αποστολών στον Ινδικό Ωκεανό.

Στην εκπομπή παρεμβαίνουν θεματολογικά :

– Ο ομότιμος καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημιακού Συστήματος Μέρυλαντ, ΗΠΑ, Θεόδωρος Καρυώτης. Ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας στοMontego Bay της Τζαμάικα . Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στο θέμα της ΑΟΖ κα έχει γράψει άρθρα και βιβλία στα αγγλικά και ελληνικά για αυτό το θέμα.

– Ο Σπύρος Πλακούδας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής, στο Rabdan Academy, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

– Η Κέρη Μαυρομμάτη, Νομικός & Διδάκτορας του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας της Νομικής Σχολής Αθηνών

– Ο Στέλιος Φενέκος, Υποναύαρχος ε.α., ο πρώτος Κυβερνήτης της Φρεγάτας Μπουμπουλίνα, που παρελήφθη από την Ολλανδία και εντάχθηκε στο στόλο μας το 2000. Υπηρέτησε επίσης ως Διευθυντής Πολιτικής και Αμυντικής Σχεδίασης/ΓΕΝ, Διευθυντής Επιτελικού Γραφείου Α/ΓΕΕΘΑ και Αμυντικής πολιτικής/ΓΕΕΘΑ, Αν. Εθνικός Αντιπρόσωπος της χώρας μας στη Στρατιωτική Επιτροπή στο ΝΑΤΟ, ως Διοικητής στο Ναύσταθμο Κρήτης, ως Διοικητής στη Ναυτική Σχολή Πολέμου, και ως Κλαδάρχης Κλάδου Πόρων στο ΓΕΕΘΑ.

-Λεωνίδας Πηγαδιώτης, Πτέραρχος ε.α. με 8ετή θητεία σε θέματα στρατιωτικής διπλωματίας στο ΝΑΤΟ για το ΓΕΑ

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Στρατηγικός Αναλυτής – Διευθυντής του Ελληνικού Παραρτήματος του Κέντρου Πολιτικής Ασφάλειας της Γενεύης

Και η Δημοσιογράφος – Αρθρογράφος και αναλύτρια του Διπλωματικού ρεπορτάζ και των θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής Κύρα Αδάμ.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube