Weather Icon

Eκεχειρία πυρός μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν μετά την διάσκεψη στην Μόσχα

Eκεχειρία πυρός μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν μετά την διάσκεψη στην Μόσχα

Χωριανόπουλος Άγγελος 

Οι χθεσινές μας πληροφορίες σε σχετική ανάρτηση του infognomonpolitics, σχετικά με εκεχειρία πυρός στο Αρτσάχ εν τέλη βγήκαν αληθείς.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά από συνομιλίες μαραθωνίου στη Μόσχα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η ανακωχή θα τεθεί σε ισχύ στις 10 Οκτωβρίου το μεσημέρι. Η συμφωνία επιτεύχθηκε στις τριμερείς διαβουλεύσεις στις οποίες συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο αντιμαχόμενων κομμάτων, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, όπου ο Λαβρόφ, ενήργησε ως μεσολαβητής. Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν περίπου 10 ώρες και ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Το Μπακού και το Ερεβάν συμφώνησαν να αναστείλουν όλες τις στρατιωτικές ενέργειες, ξεκινώντας το μεσημέρι το Σάββατο, για «ανθρωπιστικούς» λόγους. Η κατάπαυση των μαχών θα επιτρέψει την ανταλλαγή αιχμαλώτων κρατουμένων και την ανταλλαγή των σωμάτων των στρατιωτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, δήλωσε ο Λαβρόφ στα μέσα ενημέρωσης. Ο Ερυθρός Σταυρός θα βοηθήσει στη διευκόλυνση των ανταλλαγών.

Η πρόσκληση ήρθε αφού ο Πούτιν πραγματοποίησε αρκετούς γύρους κλήσεων με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασιανάν και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίεφ. Νωρίτερα, η Ρωσία, μαζί με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ – οι οποίες είναισυμμετέχοντες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η λεγόμενη ομάδα διαμεσολάβησης του Μινσκ στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ – επανειλημμένα κάλεσε τις δύο πλευρές να επιστρέψουν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube