REAL TIME |

Weather Icon

Είναι όντως απομονωμένη η Τουρκία; Μια άλλη προσέγγιση

Είναι όντως απομονωμένη η Τουρκία; Μια άλλη προσέγγιση
Ενώ παρουσιάζονται η Τουρκία και ο Erdogan απομονωμένοι είναι έτσι στην πράξη ή συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο;
Με βάση την επιχειρηματολογία που παρουσιάζεται από ορισμένους Έλληνες πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan παρουσιάζεται απομονωμένος, να αποτυγχάνει να επιτύχει ένα θετικό αποτέλεσμα παρ΄ ότι κλιμακώνει την ένταση και ταυτόχρονα, στο εσωτερικό μέτωπο η τουρκική οικονομία και η λίρα επιδεινώνονται και διολισθαίνουν.
(Ένα δολάριο ισοδυναμεί με 8,33 λίρες πρόκειται για ακραία και σοβαρή διολίσθηση στο τουρκικό νόμισμα)
Ποια είναι η πραγματικότητα;
Ενώ παρουσιάζονται η Τουρκία και ο Erdogan απομονωμένοι είναι έτσι στην πράξη ή μήπως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο;
Ρωσία και ο πρόεδρος Putin ζήτησε από την ομάδα Μίνσκ που συστήθηκε από τον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη ΟΑΣΕ και στην οποία προεδρεύουν Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ να συμμετάσχει και η Τουρκία ώστε να επιλυθεί η κρίση στο Nagorno Karabakh.
Τονίζεται ότι η ομάδα Μινσκ δημιουργήθηκε ώστε να διαμεσολαβήσει για να επιλυθούν οι εδαφικές διαφορές μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο Nagorno Karabakh.
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία ήθελε να εμπλακεί στην διαδικασία ειρήνευσης στο Nagorno Karabakh και ο Putin διευκολύνει τον Erdogan.

-H Ισπανία, δια κορυφαίων αξιωματούχων δήλωσε ότι δεν είναι λύση η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ψηφίσει θετικά στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου 2020.

-Από την Ιταλία, πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών έχουν διαμηνύσει ότι θέλουν συνεργασία με την Τουρκία.
Κατανοούν και συμπαραστέκονται στην Ελλάδα, αλλά επιθυμούν συνεργασία με την Τουρκία ειδικά στο μέτωπο της Λιβύης.

Πολωνία, όπως δήλωσε ο πρέσβης της Πολωνίας στην Τουρκία μεταφέροντας μήνυμα της Πολωνικής κυβέρνησης, στηρίζει την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά και επιδιώκει βαθύτερη συνεργασία.
Να σημειωθεί ότι ιδεολογικά η Πολωνία και η Τουρκία δεν απέχουν πολύ, διαφέρουν σε πρακτικές βέβαια αλλά ανήκουν στα εθνικιστικά κινήματα.

Γερμανία όσο και να διαμαρτύρεται για λόγους επικοινωνιακούς ο γερμανικός τύπος η Καγκελάριος της Γερμανίας δεν θέλει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία.

-Οι ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει διάφορες εκδοχές της στρατηγικής τους.
Από την μια η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία αποδόμησε τον χάρτη της Σεβίλλης δίνοντας μεγάλη βοήθεια στην τουρκική προπαγάνδα για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών.
Να σημειωθεί ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν αποτελεί νομικό κείμενο αλλά με βάση αυτόν τον Χάρτη καθορίστηκαν οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες.
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ κατηγορούν την Τουρκία για την χρήση των S400 του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος με πρόσχημα ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί η Τουρκία μέλος του ΝΑΤΟ οπλικό σύστημα από χώρα εκτός ΝΑΤΟ.
Ο πραγματικός λόγος όμως είναι ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να πουλήσουν τα F-35 τα νέα μαχητικά αεροσκάφη και βεβαίως τους πυραύλους Patriots.
Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει για κυρώσεις την Τουρκία αλλά αυτό δεν θα έχει ουσιαστικά επίδραση στον Erdogan μάλλον θα τον βοηθήσει πολιτικά στο εσωτερικό μέτωπο.
Τουρκικό think tank αναφέρει ότι η πολύπλευρη και ενίοτε αντικρουόμενη στρατηγική της Τουρκίας με συμμάχους δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα αλλά την νέα κανονικότητα.

Ας δούμε τις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας.
Η Ρωσία και Τουρκία έχουν καλές διμερείς σχέσεις όπως αποδεικνύεται από Putin και Erdogan.
Όμως έχουν διαφορετικά συμφέροντα σε διάφορες χώρες.
Π.χ. στην Λιβύη η Τουρκία υποστηρίζει το GNA την επίσημη κυβέρνηση και η Ρωσία τον στρατάρχη Haftar.
Η εμπλοκή της Τουρκίας ανέκοψε τον Haftar και εσχάτως επιχειρείται εκεχειρία στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Στην Συρία η Ρωσία είναι με τον Assad και η Τουρκία έχει καταλάβει τα Βόρεια σύνορα της Συρίας.
Στην διαμάχη Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Nagorno Karabakh η Ρωσία είναι με την Αρμενία και η Τουρκία με τους αζέρους.
Παρά τις διαφορετικές στρατηγικές σε διάφορα μέτωπα Ρωσία και Τουρκία έχουν καλές σχέσεις και αυτή η δαιδαλώδης διπλωματική στρατηγική είναι η νέα κανονικότητα.
How Turkey could be undermining its opportunities to field fifth-generation  aircraft | Offiziere.ch
Τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο;

Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κάτι πολύ περισσότερο από το φυσικό αέριο.
Για πολλούς είναι προφανές ότι η σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά, αν όχι περισσότερο, την ταυτότητα και την επικράτεια, καθώς και τον ανταγωνισμό για το ποιος θα ελέγξει τα ενεργειακά κοιτάσματα αλλά υπάρχουν και βαθύτερες αιτίες.
Για να υπάρξει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει αναφέρει ο Erdogan, θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός και αναγνώριση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Έθεσε ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, θέματα κυριαρχίας, συνοψίζοντας  τους πολλαπλούς παράγοντες πίσω από τις πρόσφατες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο καθώς για την Τουρκία θεωρεί ότι ενώ διαθέτει την μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή της αναλογεί ελάχιστη θαλάσσια δικαιοδοσία.
Χρησιμοποίησε το Oruc Reis το ερευνητικό σκάφος, παραβιάζοντας για 40 ημέρες την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία και ακολούθως άρχισε να θέτει πλειάδα θεμάτων, όπως:
-ΑΟΖ Καστελόριζου,
-συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων στην Κύπρο,
-αποστρατιωτικοποίηση νησιών,
-χωρικά ύδατα επιμένοντας ότι επέκταση τους στα 12 από 6 ναυτικά μίλια αποτελεί casus belli.
Η πρόσφατη απόπειρα της Αθήνας να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν οφειλόταν μόνο στην επιστροφή του Oruç Reis, αλλά και στη μονομερή κίνηση των τουρκοκυπρίων να ανοίξουν τα Varosha.
Η κίνηση, η οποία παραβιάζει το ψήφισμα 550 του ΟΗΕ (1984), προκάλεσε εκτεταμένη ανησυχία στην ελληνοκυπριακή κοινότητα επιδεινώνοντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναμφίβολα αποδυναμώνει τις δυνατότητες διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Να σημειωθεί ότι ο Erdogan θα επισκεφτεί την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο και θα μεταβεί και στα Varosha στην λεγόμενη κλειστή πόλη της Αμμοχώστου.

Τα όρια της Ελλάδος

Η Ελλάδα αρνείται να εξετάσει θέματα πέρα από την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
Ούτε η Κύπρος ούτε η Ελλάδα είναι πιθανό να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Τουρκίας για διάλογο για να συμπεριλάβουν την Κύπρο και τα ενεργειακά κοιτάσματα, παρά το γεγονός ότι αποτελεί προϋπόθεση για συνομιλίες από την Τουρκία.
Για την Τουρκία ο αποκλεισμός από το Φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και του αγωγού EastMed ξεπερνάει τα θέματα που άπτονται του ανταγωνισμού για την ενέργεια.
Για την Τουρκία ο αγωγός είναι ένα «πολιτικό» έργο, το οποίο αποσκοπεί στον περιορισμό της αυξανόμενης επιρροής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επιπλέον, η διαδρομή του αγωγού – από τα πεδία φυσικού αερίου Leviathan και Αφροδίτη προς την Ελλάδα μέσω Κύπρου και Κρήτης – εκτείνεται περίπου 1.300 χιλιόμετρα (καθιστώντας τον μεγαλύτερο αγωγό στον κόσμο) με εκτιμώμενο κόστος 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η περιορισμένη οικονομική βιωσιμότητα και υποδομή μιας τέτοιας διαδρομής υποδηλώνει ότι ο αγωγός είναι περισσότερο γεωπολιτικός ελιγμός για την αντιμετώπιση της Τουρκίας παρά ένα έργο με οικονομικά κίνητρα.
Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα θα πρέπει να εγκαταλειφθούν δογματικές πολιτικές όπως η Γαλάζια Πατρίδα και η Ελλάδα από την πλευρά της να αναγνωρίσει ότι η Τουρκία μπορεί να έχει μεγαλύτερη θαλάσσια δικαιοδοσία από ότι έχει σήμερα.
Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το εάν το Oruc Reis θα ανακαλύψει κάποιο κοίτασμα καθώς έως σήμερα εξετάζοντας 6 μεγάλα κοιτάσματα ανακαλύφθηκε ότι είναι… άδεια.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube