Weather Icon
Τεχνολογία 8 Οκτωβρίου 2020

Δικαιώματα σε εκδότες ειδησεογραφικού περιεχομένου ξεκινά να καταβάλει η Google

Δικαιώματα σε εκδότες ειδησεογραφικού περιεχομένου ξεκινά να καταβάλει η Google

ΤΟ ΑΡΘΡΟ

embed
facebook
twitter
flipboard
mail icon

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
AaAa
Προσπάθειες ετών για την αναγνώριση και νομική κατοχύρωση της υποχρέωσης κολοσσών της τεχνολογίας να καταβάλουν δικαιώματα για την χρήση και προβολή ειδησεογραφικού περιεχομένου στις πλατφόρμες τους φτάνει σε μια κρίσιμη στιγμή.

Η Google ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε εκδότες ανά τον κόσμο μέσα σε διάστημα τριών ετών ξεκινώντας από την πληρωμή δικαιωμάτων σε Γερμανούς και Βραζιλιάνους εκδότες μέσω του νέου εργαλείου News Showcase.

Στη Γαλλία, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Μέσων Ενημέρωσης και η Google έφτασαν σε συμφωνία με τον αμερικανικό κολοσσό να αναγνωρίζει «γειτονικά δικαιώματα» και τους Γάλλους εκδότες να αποδέχονται τη συμμετοχή στο νέο εργαλείο.

Η δικηγόρος Ζοέ Βιλέν εκπροσωπεί τους γάλλους εκδότες και εξηγεί:

«Αυτή η νέα υπόθεση προέκυψε μετά την ψήφιση νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αφορά τα «γειτονικά δικαιώματα», δίνοντας το δικαίωμα στους εκδότες μέσων ενημέρωσης να ζητούν την πληρωμή δικαιωμάτων για την παρουσίαση του περιεχομένου τους σε πλατφόρμες όπως η Google. Όταν η νομοθεσία αυτή τέθηκε σε ισχύ στη Γαλλία πριν από έναν χρόνο, Γάλλοι εκδότες ζήτησαν από την Google να κάνουν διαπραγματεύσεις σύμφωνα με τον νέο νόμο και η Google από την πλευρά της αποφάσισε απλώς να σβήσει περιεχόμενο από την πλατφόρμα της ώστε να μην υποχρεωθεί να διαπραγματευθεί με τους εκδότες. Οι Γάλλοι εκδότες εκνευρίστηκαν από την απόφαση αυτή και προσέφυγαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητώντας της να επιβάλει στην Google να διαπραγματευθεί».

Γάλλοι εκδότες και Google κάθισαν στο ίδιο τραπέζι μετά την απόφαση της γαλλςικής Επιτροπή Ανταγωνισμού που έκρινε τον Απρίλιο πως οι διαπραγματεύσεις έπρεπε να ξεκινήσουν και η αμερικανική εταιρεία να καταβάλει στις γαλλικές εκδοτικές εταιρείες και τα πρακτορεία ειδήσεων δικαίωματα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube