Weather Icon
Γαλλία , Ισλάμ , Τρομοκρατία 27 Οκτωβρίου 2020

Deutche Welle: Ο δύσκολος αγώνας της Γαλλίας ενάντια στον ισλαμισμό – Η τρομοκρατία στοιχειώνει (πάλι) τη χώρα

Deutche Welle: Ο δύσκολος αγώνας της Γαλλίας ενάντια στον ισλαμισμό – Η τρομοκρατία στοιχειώνει (πάλι) τη χώρα
Μετά τη βίαιη δολοφονία δασκάλου στο Παρίσι, η Γαλλία καταδίκασε τους ύποπτους ισλαμιστές ριζοσπάστες για την προώθηση του «μίσους και της βίας». Ο Πρόεδρος Macron πρέπει να είναι σκληρός, αλλά παράλληλα υπομονετικός και πειστικός, γράφει η DW
Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, η Γαλλία σοκαρίστηκε εκ νέου από την επίθεση με μαχαίρι έξω από τα πρώην γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι.
Μετά από μερικούς μήνες ηρεμίας, η ισλαμική τρομοκρατία επέστρεψε για να στοιχειώσει τη χώρα με τον αποκεφαλισμό του καθηγητή.
Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος Macron πραγματοποίησε μια μακρά προγραμματισμένη ομιλία στην οποία περιέγραψε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του ριζοσπαστικού Ισλάμ.
Ήταν μια ομιλία , χωρίς ακροδεξιά ή με ισλαμοφοβική ρητορική.
Ωστόσο, ο Macron γνωρίζει ότι πρέπει να αναλάβει τον αγώνα, δεδομένου ότι περίπου 250 άτομα έχουν πέσει θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία τα τελευταία πέντε χρόνια.
Κυβέρνηση υπό πίεση
Η πρόσφατη δολοφονία του δασκάλου σε ένα βορειοδυτικό προάστιο του Παρισιού, έφερε νέα στοιχεία για τον υπόγειο ρόλο του ισλαμισμού στην Γαλλία
Ο Macron περιέγραψε το φαινόμενο, το οποίο εξαπλώθηκε μετά την επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη το 2001 και με την άνοδο του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων και αυταρχικών ισλαμιστικών κυβερνήσεων στη Μέση Ανατολή, ως «ισλαμιστικό αυτονομισμό»
Μεταξύ αυτών είναι η Τουρκία, όπου ο Πρόεδρος Erdogan χρησιμοποιεί τη θρησκεία ως μέσο καταστολής για να διατηρήσει την εξουσία του.
Σε χώρες όπως αυτές οι τρομοκράτες βρίσκουν προστασία, καθώς και ιδεολογική υποστήριξη.
Με την πρόσφατη σκληρή στάση του για την επιθετική δραστηριότητα του Erdogan στην ανατολική Μεσόγειο, ο Macron έδειξε ότι κατανοεί πως πρέπει να επιβληθεί ένα παγκόσμιο πλαίσιο κατά της τρομοκρατίας.
Ωστόσο, πρέπει να επικεντρωθεί αρχικά στην ηγεσία αυτού του αγώνα στο γαλλικό έδαφος.
Και πολλά από αυτά που κάνει τώρα η κυβέρνηση είναι σωστά γράφει η DW.
Έχει ορίσει ότι οι μουσουλμάνοι ιεροκήρυκες πρέπει να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους στη Γαλλία και επέμεινε ότι όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των μουσουλμάνων παιδιών, πρέπει να φοιτήσουν σε κρατικά εγγεγραμμένα σχολεία από την ηλικία των 3 ετών.
Έχουν απελαθεί ξένοι Ισλαμιστές σκληροπυρηνικοί, και πολιτιστικοί και θρησκευτικοί σύλλογοι που ανέχονται βίαιους ιεροκήρυκες στις τάξεις τους.
Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ισλαμοφοβία – αυτές οι οργανώσεις είχαν αρκετό χρόνο για να σταματήσουν την ανοχή ή την υποστήριξη της βίας στις τάξεις τους.
Τα σκληρά μέτρα αρκούν;
Ωστόσο, μια σκληρή πολιτική στάση είναι μόνο ένα μέσο για την καταπολέμηση της ισλαμικής παράλληλης κοινωνίας που έχει αναπτυχθεί σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας και βρήκε αντήχηση σε ορισμένους από τους μετανάστες της.
Αυτά τα μέτρα θα επιτύχουν μόνο βραχυπρόθεσμα, ικανοποιώντας τους ψηφοφόρους που ανησυχούν για αυτά τα θέματα.
Παρατηρητές από όλο το πολιτικό φάσμα της Γαλλίας γνωρίζουν ότι τα προβλήματα είναι πολύ βαθύτερα.
Το ίδιο το γαλλικό κράτος δημιούργησε αυτά τα «γκέτο» και είναι εν μέρει υπεύθυνο για το γεγονός ότι «αποσχιστικές» ομάδες φαίνεται να έχουν ριζώσει εδώ.
Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, θα πάρει τις γενεές για να απαλλαγούμε από αυτό το κύμα, ενώ εκτιμούν ότι αυτό δεν θα συμβεί με την πίεση, αλλά με τα χρήματα, την εκπαίδευση, τη στέγαση και την υποδομή – ο κατάλογος είναι ατελείωτος . Το 1995, η γαλλική ταινία La Haine απεικόνισε τη ζωή στα προάστια.
Στα τέλη του περασμένου έτους, η κυκλοφορία μιας άλλης ταινίας, Les Miserables, έδειξε ότι λίγα φαίνεται να έχουν αλλάξει τον τελευταίο τέταρτο αιώνα.
Τα προάστια είναι μια μεγάλη πρόκληση για τον Macron, ο οποίος θα μπορούσε να κερδίσει μια ακόμη τετραετία στον προεδρικό θώκο, τον Απρίλιο του 2022.
Θα μπορούσε να ξεκινήσει από τώρα μια ειλικρινή αντιπαράθεση με τα προβλήματα του παρελθόντος, και παρόλο που αυτό του κόστισε ψήφους στα δεξιά, θα ήταν επίσης μια σημαντική πρόκληση για εκείνον
Υπομονή και πειθώ
Deutche Welle

σχετικά άρθρα