Weather Icon

Δένδιας: Με ιδιαίτερο βάρος η δήλωση Λαβρόφ για τα 12 ναυτικά μίλια

Δένδιας: Με ιδιαίτερο βάρος η δήλωση Λαβρόφ για τα 12 ναυτικά μίλια

Τη μεγάλη σημασία της τοποθέτησης του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμα κάθε κράτους να καθορίσει τα χωρικά του ύδατα έως τα 12 ναυτικά μίλια, ανέδειξε ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε ως εξαιρετικής σημασίας τη δήλωση του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, η συγκεκριμένη δήλωση έχει ιδιαίτερο βάρος αφενός «αν λάβει κανείς υπόψη ότι γίνεται στην Αθήνα», και αφετέρου «η συγκεκριμένη τοποθέτηση, καταλύει τον μύθο περί δήθεν αντίρρησης της Ρωσίας για την επέκταση των 12 μιλίων στο Αιγαίο».

Μάλιστα, ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως στη συνάντηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ «τονίστηκε η σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων με τη Ρωσία».

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα, ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας και παραχώρησε συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), όπου μεταξύ άλλων, εξέφρασε τη σταθερή θέση της Μόσχας για το δικαίωμα κάθε κράτους να επεκτείνει τα χωρικά του ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια αλλά και την ανάγκη σεβασμού «της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982».

«Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια. Την ίδια στιγμή, σε ορισμένες περιπτώσεις οι χώρες για κάποιους λόγους καθορίζουν τα χωρικά ύδατα μικρότερου εύρους. Και όταν προκύπτει το ζήτημα της οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ των όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» υπογράμμισε ο κ. Λαβρόφ, διαμηνύοντας παράλληλα πως η «Ρωσία τάσσεται υπέρ της διευθέτησης οιονδήποτε διαφορών αποκλειστικά μέσω του πολιτικού διαλόγου, της εκπόνησης των μέτρων εμπιστοσύνης, της αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών με τον Έλληνα ομόλογό του, συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι κινήσεις της Τουρκίας με τον κ. Λαβρόφ να υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα στην περιοχή είναι αρκετά και προστέθηκαν και καινούρια, εκτιμώντας ότι «όλα πρέπει να επιλύονται στη βάση του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας» το οποίο χαρακτήρισε και «κλειδί» για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας, ότι είναι έτοιμη να μεσολαβήσει εφόσον και οι δύο χώρες της το ζητήσουν.

Επίσης, και στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε ότι χρειάζεται το συντομότερο δυνατόν αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μέσω απευθείας διαλόγου των δύο πλευρών.

Επανέλαβε ότι: «Η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την περιοχή. Εμείς έχουμε καλές, σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και αν υπάρχει βούληση, ενδιαφέρον από τους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης».

Συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι είναι πολύ επικίνδυνες «οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ο θρησκευτικός παράγοντας στα γεωπολιτικά παιχνίδια», καταλήγοντας πως «θα ήταν επιθυμητό η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να μην μας εμποδίσουν να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις».

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube