Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 21 Οκτωβρίου 2020

Center for American Progress: Η πρώτη ενέργεια του Μπάιντεν πρέπει να είναι η απόσυρση των πυρηνικών όπλων από το Ιντζιρλίκ

Center for American Progress: Η πρώτη ενέργεια του Μπάιντεν πρέπει να είναι η απόσυρση των πυρηνικών όπλων από το Ιντζιρλίκ

Το Center for American Progress σε μελέτη του προτρέπει τον Joe Biden μετά την εκλογή του να λάβει αυστηρότερα μέτρα εναντίον της Τουρκίας και να αποσύρει τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ από τη βάση του Ιντζιρλίκ.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το Αμερικανικό Κέντρο Προόδου (CAP – The Center for American Progress), ένας από τους οργανισμούς δημιουργίας σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον, που είναι γνωστός το έργο του στον τομέα της πολιτικής έρευνας και άμυνας, σε μελέτη του με τον τίτλο “Αναπροσαρμογή των παγκόσμιων σχέσεων των ΗΠΑ”, διατυπώνει συστάσεις σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να κάνει η νέα αμερικανική διοίκηση τις πρώτες 100 ημέρες.

Η μελέτη επισημαίνει ότι η διεθνής εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών υπέστη σοβαρές ζημιές από την εγκατάλειψη συμμαχιών από τον Ντόναλντ Τραμπ, την παραβίαση των δημοκρατικών αξιών και την κακοδιαχείριση της επιδημίας Covid-19, και προτείνει την επόμενη κυβέρνηση να καταβάλει από προσπάθειες για την ανοικοδόμηση σχέσεων με δημοκρατικούς συμμάχους και εταίρους και τονίζει ότι θα πρέπει να παρουσιάσει ένα νέο όραμα για παγκόσμια συμμετοχή σε αρμονία με τις δημοκρατικές αξίες.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει και προσαρμογή των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Το Center for American Progress προτείνει η επόμενη κυβέρνηση να υποβαθμίσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι “Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι σημαντικός παράγοντας στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, ωστόσο, η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει από νωρίς να στείλει μηνύματα προς την Τουρκία ότι θα ακολουθήσει μια νέα προσέγγιση”.

Οι συστάσεις του Center for American Progress έχουν ως εξής:

1 – Απόσυρση πυρηνικών όπλων από την Τουρκία:

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπάθησε να ακολουθήσει έναν πιο ανεξάρτητο δρόμο, δείχνοντας λιγότερο σεβασμό στους παραδοσιακούς δυτικούς εταίρους ασφαλείας. Έχει γυρίσει την πλάτη του στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και εμβαθύνει τις σχέσεις της με το Ιράν, την Κίνα και τη Ρωσία. Η Τουρκία επέλεγε έναν πιο ανεξάρτητη και φιλόδοξο δρόμο. Η επόμενη διοίκηση των ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσει την νέα πραγματικότητα και να προσαρμοστεί σε αυτό το γεγονός. Έστω κι αν δεν ακολουθήσει μια εξ ολοκλήρου τιμωρητική προσέγγιση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το μέγεθος και το βάθος της  διαφθοράς και του αυταρχισμού που επικρατεί στη χώρα αυτή, θα πρέπει να εργαστεί για να μειώσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από την Άγκυρα. Ως πρώτο βήμα, η επόμενη διοίκηση θα πρέπει να εργαστεί για να αποσύρει αθόρυβα όλα τα πυρηνικά όπλα από την αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ. Και δεν χρειάζεται να γίνει μακροχρόνιος διυπηρεσιακός έλεγχος που να επιτρέπει στη νέα διοίκηση να ξαναχτίσει σχέσεις με την Τουρκία σε πιο ρεαλιστική βάση.

2 – Πρέπει να ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη έρευνα και μελέτη της πολιτικής των ΗΠΑ για την Τουρκία

Αυτή η έρευνα θα πρέπει να αφορά όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών και διπλωματικών σχέσεων και των θεμάτων άμυνας και ασφάλειας. Ο στόχος της έρευνας και της μελέτης θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη στρατηγικής, με βάση την οποία είναι δυνατή η αντιμετώπιση μιας Τουρκίας που είναι αποφασισμένη να δρα μονομερώς και να αμφισβητεί τους κανόνες συμμαχίας.

Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρονται τακτικά από την παγκόσμια σκηνή από το 2017, δεν έχουν συμμετάσχει σε σημαντικές διεθνείς συναντήσεις και έχουν αγνοήσει σημαντικές παγκόσμιες προσπάθειες. Αναφέρετε επίσης ότι στις διεθνείς συναντήσεις όπου συμμετείχε η κυβέρνηση Τραμπ, οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ προσπάθησαν κυρίως να αποτρέψουν την πρόοδο, προσθέτοντας ότι «τα αυταρχικά και μη φιλελεύθερα καθεστώτα επωφελήθηκαν από την απουσία της Αμερικής προς όφελός τους, ενώ η Αμερική έχει γίνει μια χώρα ανοιχτή σε χειραγώγηση και παρέμβαση από άλλους αντί να ηγείται. Ως αποτέλεσμα, η διεθνής κοινότητα συνηθίζει όλο και περισσότερο σε έναν κόσμο χωρίς ηγεσία των ΗΠΑ “.

Στη μελέτη αναφέρεται ότι η εγκατάλειψη της παγκόσμιας ηγεσίας από την Αμερική, είχε αρνητική επίπτωση στην επιτυχή αντιμετώπιση των μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων, ιδίως της επιδημίας Covid-19, δεν παρουσιάστηκε μια συνεκτική παγκόσμια πολιτική, εν μέρει λόγω της έλλειψης ηγεσίας των ΗΠΑ και της ανεπαρκούς αντίδρασης της κυβέρνησης Trump, ενώ επιδεινώνεται η πανδημία. Αναφέρεται επίσης ότι, ενώ αντιμετωπίζει οι ΗΠΑ παλεύουν με τα δικά τους λάθη, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, ειδικά οι σύμμαχοί του που είναι από καιρό δίπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αγωνίζονται χωρίς να έχουν την ικανότητα της Αμερικής να σχηματίσει συνασπισμούς για την οργάνωση παγκόσμιων αγώνων.

Στις προτάσεις για αποκατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με δημοκρατικές χώρες, υπάρχει και σχετική πρόταση για την αναθεώρηση των σχέσεων με την Τουρκία.

Η μελέτη, η οποία υπογραμμίζει ότι η νέα διοίκηση δεν μπορεί να ενεργήσει σαν να μην έχει συμβεί τίποτα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τονίζει ότι ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά και ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ πρέπει να αναπροσαρμοστεί πλήρως, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τολμηρές αλλαγές στις παλιές σχέσεις που δεν εξυπηρετούν πλέον τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι αντίπαλοι και οι εχθροί της Αμερικής δεν θα θέλουν να δουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να προσπαθούν να ηγηθούν ξανά, στη μελέτη, όπου η Κίνα και η Ρωσία προσπαθούν να επεκτείνουν την επιρροή τους και να καλύψουν ορισμένα από τα κενά που άφησε η απόσυρση της Αμερικής, αλλά ένας λιγότερο φιλελεύθερος κόσμος υπό την ηγεσία αυτών των αντιπάλων. Τονίζεται επίσης ότι αναζητούν.

Στη μελέτη, οι ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ τις πρώτες 100 ημέρες κατανέμονται σε τέσσερις ενότητες:

1 – Να δοθεί προτεραιότητα στις σχέσεις με τους δημοκρατικούς συμμάχους και εταίρους.

2 – Να ανταγωνιστούν πιο αποτελεσματικά οι ΗΠΑ με την Κίνα.

3 – Να αντισταθούν οι ΗΠΑ στη Ρωσία.

4 – Θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι σχέσεις με συμμάχους που έχουν απομακρυνθεί από τις ΗΠΑ, καθώς και οι σχέσεις με προβληματικούς εταίρους και παραδοσιακά εχθρικές χώρες.

Πηγές: americanprogress.org, ahvalnews.com

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube