Weather Icon
Ρωσία , Τουρκία 6 Οκτωβρίου 2020

Bloomberg: Έτοιμη να δοκιμάσει τους S-400 η Τουρκία – Τους μετέφερε στη Σινώπη

Bloomberg: Έτοιμη να δοκιμάσει τους S-400 η Τουρκία – Τους μετέφερε στη Σινώπη

Την επομένη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμές των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Πιο συγκεκριμένα, οι τουρκικές αρχές έστειλαν σήμερα ένα τμήμα της συστοιχίας των S-400 στην πόλη Σινώπη, στη Μαύρη Θάλασσα. Μάλιστα, πηγή, την οποία επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο, διαβεβαίωσε ότι η γειτονική χώρα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια πρώτη δοκιμή εντός της επόμενης εβδομάδας.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει ενεργοποίηση των συστοιχιών του συστήματος, αλλά δοκιμή του εξοπλισμού, ενώ θα διαπιστωθεί και η ετοιμότητα του προσωπικού, το οποίο θα αναλάβει τη λειτουργία των S-400.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι η Τουρκία έχει ήδη εκδώσει NOTAM, διάρκειας 10 ημερών, για τον εναέριο χώρο της Σινώπης. Για τη δοκιμή των S-400 αναμένεται να χρησιμοποιηθούν 10 βρετανικά drones, τα οποία θα λειτουργήσουν εν είδει εχθρικού στόχου.

Η απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί τους ρωσικούς S-400 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία τριβής με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Ουάσιγκτον, μάλιστα, έχει επανειλημμένως καλέσει την Άγκυρα να εγκαταλείψει τους αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Ωστόσο, η τουρκική πλευρά έχει απορρίψει τις αμερικανικές εκκλήσεις, με αποτέλεσμα να έχει αποκλειστεί από το αμερικανικό πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35.

Μόλις χθες, παράλληλα, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε ότι η προμήθεια των S-400 συνιστά συστημικό κίνδυνο για το ΝΑΤΟ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αμερικανικών κυρώσεων.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube