Weather Icon

Αρραγές το μέτωπο Κύπρου – Ελλάδας, τόνισαν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών

Αρραγές το μέτωπο Κύπρου – Ελλάδας, τόνισαν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών

Τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξέτασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας. Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Νίκος Χριστοδουλίδης «συζητήσαμε όλες τις εξελίξεις, αξιολογήσαμε τα αποτελέσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ανταλλάξαμε απόψεις για τα επόμενα βήματα». Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως «η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την Κύπρο σταθερά ως προς το αίτημά της» να υπάρξουν κυρώσεις «στις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας».

«Το έχω πει και θα το επαναλάβω, η επαφή και ο συντονισμός γίνεται μεταξύ ημών και των συνεργατών μας σε καθημερινή βάση. Ειδικότερα λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπως προκύπτουν από την αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας, ο συντονισμός και η ανταλλαγή απόψεων είναι καθημερινή», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε «λεπτομερώς» τον Κύπριο ομόλογό του «και για την κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας που πραγματικά ευελπιστούμε όταν ξεκινήσουν να είναι παραγωγικές και να οδηγήσουν σε ουσιαστικές εξελίξεις, όπως επίσης για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα».

Ο κ. Χριστοδουλίδης, «παρά τις αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή λόγω της συμπεριφοράς και της προσέγγισης της Τουρκίας», επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι «στη διπλωματία δεν χωράνε αδιέξοδα».

«Ο διάλογος», συνέχισε, «νοουμένου ότι υπάρχει πραγματική θέληση και βούληση από όλους -και μακριά από τη διπλωματία των κανονιοφόρων- μπορεί να φέρει αποτελέσματα, και πραγματικά ευελπιστούμε να επικρατήσουν σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τέτοιες συνθήκες που να επιτρέπουν τον διάλογο και την επίλυση των όποιων διαφορών μέσω αυτού».

«Μιλώντας για την ΕΕ και τις εξελίξεις, ως δύο κράτη-μέλη που πιστεύουμε πραγματικά στο μέλλον μιας ισχυρής Ευρώπης, θεωρούμε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων αφού όπως κατ’ επανάληψη έχουμε πει, οι 27 έχουμε συμφωνήσει η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζει το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων».

«Όλα αυτά», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, «θα συζητηθούν αύριο το βράδυ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί σε λίγο με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ενόψει και της αυριανής συζήτησης, υπάρχει πλήρης συντονισμός επί των επιδιωκόμενων στόχων, ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία».

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ τόνισε πως «η δική μας προσέγγιση, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε δηλώσει, και όχι μόνο σε σχέση με την Τουρκία αλλά όλα τα κράτη για τα οποία καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις, πρέπει να είναι διττή: Μια πολιτική “καρότου και μαστιγίου”, όπου δύναται να υπάρξει συνεργασία εκεί που πραγματικά υπάρχει υποδομή και βούληση, αλλά και ουσιαστική αντίδραση εκεί που παραβιάζονται βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ».

«Και ως ΕΕ οφείλουμε να είμαστε συνεπείς, αποφασιστικοί, αξιόπιστοι τηρώντας ίσα μέτρα και σταθμά», ανέφερε.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης για το Κυπριακό και ο Νίκος Χριστδουλίδης επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές.

«Σε αυτό το πλαίσιο», είπε, «χαιρετίζουμε την ετοιμότητα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για ανάληψη πρωτοβουλίας για επανέναρξη των συνομιλιών. Θεωρούμε εφικτή την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα στη βάση της συμφωνημένης μορφής λύσης, εάν οι συνομιλίες διεξαχθούν στο κατάλληλο περιβάλλον, όπως και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ζητά, μακριά από προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων είτε επί του εδάφους όπως βλέπουμε με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, είτε στη θάλασσα με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Τετελεσμένων που αναμφίβολα λειτουργούν, ενάντια στα συμφέροντα του Κυπριακού λαού, Ε/κ και Τ/κ αλλά και ευρύτερα της περιοχής», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Την υποστήριξη της Ελλάδας στο αίτημα της Κύπρου για κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την ΕΕ εξέφρασε αργά το απόγευμα από τη Λευκωσία ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έπειτα από συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Δένδιας: Η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την Κύπρο

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, είπε πως «η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την Κύπρο σταθερά ως προς το αίτημά της να υπάρξουν νέες καταχωρήσεις προσώπων και οντοτήτων αυτών, που εμπλέκονται στις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ στον ευρωπαϊκό κατάλογο κυρώσεων».

Υπ. Εξωτερικών @Christodulides συναντάται με τον Υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας @NikosDendias. Ανασκόπηση εξελίξεων και συντονισμός ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σε εξέλιξη κατ’ ιδίαν συνάντηση – θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube