Weather Icon
Κύπρος , Τουρκία 10 Οκτωβρίου 2020

Από τον Καραβά ως την Αμμόχωστο

Από τον Καραβά ως την Αμμόχωστο

Του Αλέκου Μιχαηλίδη από τον Φιλελεύθερο

«Όταν μας έδιναν την Αμμόχωστο, εμείς φωνάζαμε “Τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια”», έλεγε αλαλάζοντας ο αγανακτισμένος τηλεθεατής των «Αιχμών» του Omega και έκανε σαφή τη μετριότητα που μας δέρνει εδώ και χρόνια. Ο παρουσιαστής έγνεφε συγκαταβατικά, ένας άλλος βγήκε να πει για τους Εοκαβητατζήδες, η Άννα Μαραγκού εξέφρασε τον οδυρμό της και στο στούντιο, σαν σοφός σχολιαστής, ο δημοτικός σύμβουλος Αμμοχώστου, Νίκος Κάρουλλας, που παλιότερα είχε δηλώσει έτοιμος να αποκτήσει ταυτότητα του ψευδοκράτους και να μετακομίσει στα κατεχόμενα.

Μια ανυπόφορη επανάληψη όσων συζητούνται στους καφενέδες, στα δικοινοτικά στέκια, στα δημοτικά συμβούλια, στη βουλή, στα κομματικά γραφεία, στα υπουργικά συμβούλια, ακόμα και στα διεθνή φόρα. Μια αβάστακτη και τρανή απόδειξη ότι η αμμοχωστοποίηση των εγκεφάλων οδήγησαν ακαριαία στην κίνηση Ερντογάν – Τατάρ, στα καραγκιοζιλίκια που έτρεξαν να «εμπλουτίσουν» οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι, κάποιοι με τουρκικές σημαίες στην πλάτη σαν να μετέβαιναν σε γήπεδο.

Υπό άλλες δε περιστάσεις, στο πρόχειρο οδόφραγμα που έστησαν οι κατοχικές αρχές, θα υπέβαλλαν την υποτέλειά τους οι Ελληνοκύπριοι, που δήλωναν δημοσίως πως είναι έτοιμοι να ζήσουν «υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση» στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Οι λόρδοι (με πεζό ή κεφαλαίο λάμδα) που έγραφαν και ξαναέγραφαν, κατά παράβαση της αξιοπρέπειας άλλων Αμμοχωστιανών, πως θα ζήσουν, θα αναπτύξουν, θα πεθάνουν στην Αμμόχωστο είτε επιστραφεί είτε όχι. Δήλωναν έτοιμοι, όπως τον Κάρουλλα, να πολιτογραφηθούν υπήκοοι του κατοχικού καθεστώτος για να ζήσουν στην πόλη τους. 

Ευτυχώς, λοιπόν, που στην εκπομπή μίλησε κι ο Πάνος Ιωαννίδης, που δεν ακολούθησε τον μονοπωλιακό ωχαδερφισμό των άλλων Βαρωσιωτών που λησμόνησαν εδώ και χρόνια τη Μόρφου, την Κερύνεια, την Καρπασία, τη Μεσαριά. Απνευστί, λοιπόν, ο κ. Ιωαννίδης, αξιοπρεπέστατος, εξήγησε το προφανές, αυτό που θα έπρεπε να κουβαλά κάθε Βαρωσιώτης όλα αυτά τα χρόνια: «Τυχαία είμαι Αμμοχωστιανός», είπε εξηγώντας για παλιότερες ευκαιρίες «επιστροφής». Και πρόσθεσε: «Τυχαία δεν είμαι Κερυνειώτης». Κι αυτό επισκιάζει όλα τα φάλτσα δακρύβρεχτα αυτών που κήδευσαν ήδη την Αμμόχωστο, όπως παλιότερα κήδευσαν την Κερύνεια.

Εμείς, λοιπόν, κάνοντας εμετό για τις εικόνες που μεταδόθηκαν από την περίκλειστη πόλη, καταγγέλλοντες όλους τους Τουρκοκύπριους για ένοχη ομερτά (ακόμα και τον Μουσταφά Ακιντζί που βρήκε ευκαιρία να κάνει προεκλογικό σάλτο μορτάλε), δηλώνουμε και είμαστε ΟΛΟΙ Κερυνειώτες. Η Αμμόχωστος τουρκοποιείται, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που εκφράζει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και όχι γιατί δεν επιστρέψαμε στις διαπραγματεύσεις – γελούν και οι πέτρες. «Πέστε μου πόσο ακόμα θα κοροϊδεύουμε τους Κερυνειώτες ότι θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν», ρωτούσε κακοφώνως ο Πρόεδρος σε συνέντευξη στον «Πολίτη» τον Φεβρουάριο του 2019, ως να συμπλήρωνε τη φράση του βουλευτή Νίκου Τορναρίτη για τους Κερυνειώτες ότι «δεν θα πάει σπίτι του και δεν θα πάει ποτέ σπίτι του είτε μείνει διχοτομημένη η Κύπρος είτε όχι και δεν θα πήγαινε με κανένα σχέδιο και με κανέναν πολιτικό».

Και στις φράσεις αυτές, δεν αντέδρασε η μάζα των Αμμοχωστιανών που ξεσπά τούτες τις μέρες, όχι εναντίον του φασίστα Ερντογάν ή του παλιάτσου Ερσίν Τατάρ, ούτε καν εναντίον του κατοχικού στρατού που κόβει και ράβει σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη μας, μα εναντίον του Αναστασιάδη. Αλλά τότε, όταν έθαβαν την Κερύνεια χωρίς να ρωτήσουν κανέναν, όταν προωθούσαν σχέδια λύσης που μετέτρεπαν την Κερύνεια «αλύτρωτη πατρίδα», όταν συζητούσαν –όλοι ανεξαιρέτως οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας– για μια νέα Κύπρο στην οποία δεν θα επέστρεφαν όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους, οι Αμμοχωστιανοί (όχι όλοι) σιωπούσαν για να περάσουν, σιωπούσαν για να αναπτύξουν ξανά τα ξενοδοχεία της παραλίας στην οποία θα κολυμπούν μόνο οι συμπατριώτες τους Τουρκοκύπριοι και οι αξιωματικοί του κατοχικού στρατού. Και τώρα; Ποιος θα ζητήσει τα ρέστα για την Αμμόχωστο, όταν η Κερύνεια δεν είναι καν υπό συζήτηση; Εμείς, είμαστε ακόμα Κερυνειώτες. Και δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από την απελευθέρωση κάθε γωνιάς τούτου του τόπου: Από το Καρπάσι ως το Ξερό, από τον Καραβά ως το Βαρώσι, από τα Κόκκινα ως την Τύμπου. Εσείς;

www.ardin-rixi.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube