REAL TIME |

Weather Icon
Παιδεία 8 Οκτωβρίου 2020

Ανύπαρκτα τα ελληνικά πανεπιστήμια στις διεθνείς αξιολογήσεις

Ανύπαρκτα τα ελληνικά πανεπιστήμια στις διεθνείς αξιολογήσεις

 

Ανύπαρκτα είναι στις περισσότερες διεθνείς αξιολογήσεις τα ελληνικά πανεπιστήμια. Από ένα σύνολο 40 πανεπιστημίων της χώρας, μόλις πέντε εμφανίζονται και στις επτά αξιολογήσεις που γίνονται σε διεθνές επίπεδο. Οι βαθμολογίες μάλιστα που δίνονται στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα είτε είναι πολύ χαμηλές, είτε η συντριπτική πλειοψηφία τους βρίσκονται εκτός του χάρτη των διεθνών αξιολογήσεων.

Η καλύτερη κατάταξη που πετυχαίνει ένα ανώτατο/ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας είναι αυτή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Στην φετινή αξιολόγηση «Transparent Ranking: Top Universities by Citations in Top Google Scholar profiles 2020» εμφανίζεται στην 86η θέση παγκοσμίως και είναι η καλύτερη που επιτυγχάνει ελληνικό πανεπιστήμιο σε μια από τις επτά συνολικά διεθνείς αξιολογήσεις. Η χειρότερη θέση που καταγράφεται είναι εκείνη του ΤΕΙ Πελοποννήσου που κατατάσσεται στην… 16.201η θέση της αξιολόγησης «Webometrics 2020».

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην έκθεση «Ετήσια Έκθεση για την Ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης» του 2019. Την έκθεση αυτή παρέδωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), Περικλής Μήτκας, στον πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα. Για πρώτη φορά η Ετήσια Έκθεση για την ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας, περιλαμβάνει επεξεργασμένα όλα τα στοιχεία των διεθνών αξιολογήσεων των ΑΕΙ της χώρας. 

Από τα 40 εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, μόνον τέσσερα από αυτά, έχουν παρουσία και στις επτά αξιολογήσεις. Πρόκειται για το ΕΚΠΑ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Πανεπιστήμιο Πατρών και τέλος το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Σε έξι αξιολογήσεις συμμετέχει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σε πέντε αξιολογήσεις συμμετέχει το Παν. Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Δημοκρίτειο Πολυτεχνείο Θράκης και τέλος σε τέσσερις διεθνείς αξιολογήσεις συμμετέχει το Παν. Πειραιά, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ.ά.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών ΑΕΙ ότι είναι «αόρατα» στις περισσότερες διεθνής αξιολογήσεις. Ειδικότερα η ΕΘΑΑΕ επεξεργάστηκε και παρουσίασε τα στοιχεία από παρακάτω επτά πιο γνωστές διεθνείς αξιολογήσεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων:

1. Top Universities (QS)

2. Academic Ranking of World Universities (ARWU

3. World University Rankings (Times Higher Education – THE)

4. Scimago Institutional Rankings (Scimago 2019)

5. University Ranking by Academic Performance (URAP)

6. Webometrics, Top Universities by Citations in Top Google Scholar profiles (Top GS)

7. Webometrics 2020
 

(Σημ. Η αρίθμηση εθνικού επιπέδου στο Webomtrics 2020 δεν είναι συνεχής, επειδή στη λίστα της Webometrics περιλαμβάνονται ιδρύματα που δεν εντάσσονται στην ανώτατη εκπαίδευση και τα οποία δεν απεικονίζονται στον πίνακα).

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube