Weather Icon

Al-Monitor: Συνδέεται η νέα στρατιωτική επιχείρηση του Ερντογάν εναντίον των Κούρδων με τις εκλογές στις ΗΠΑ;

Al-Monitor: Συνδέεται η νέα στρατιωτική επιχείρηση του Ερντογάν εναντίον των Κούρδων με τις εκλογές στις ΗΠΑ;

Andrew Parasiliti

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι μπορεί να στείλει ξανά στρατεύματα στη βορειοανατολική Συρία εναντίον κουρδικών ομάδων που θεωρεί ότι συνδέονται με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική ομάδα. «Εάν οι τρομοκράτες εδώ δεν εκκαθαριστούν όπως μας υποσχέθηκαν, έχουμε το νόμιμο δικαίωμα να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις μας  και πάλι», είπε σήμερα, αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή και την επακόλουθη κατοχή τμημάτων της βορειοανατολικής Συρίας τον Οκτώβριο του 2018. Ο Ερντογάν είπε στις 24 Οκτωβρίου, “Επιταχύνθηκε ένας νέος σχηματισμός τρομοκρατίας κοντά στα σύνορα του Ιράκ στη Συρία … Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ την ίδρυση ενός τρομοκρατικού κράτους ακριβώς δίπλα στα σύνορά της.”
Συμπίπτει με τις εκλογές στις ΗΠΑ. Η επανεκκίνηση στη Συρία μπορεί να υπολογιστεί με επίκεντρο τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε πράσινο φως στην προηγούμενη τουρκική επίθεση στη Συρία μετά από συνομιλία με τον Ερντογάν. Η σχέση τους είναι άμεση και φιλική. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μπορεί να υιοθετήσει μια πιο ψυχρή στάση αν κερδίσει τις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου, όπως αναφέραμε την περασμένη εβδομάδα.
Ένας πόλεμος με δύο μέτωπα; Μια νέα επίθεση στα βορειοανατολικά θα μπορούσε να εκθέσει την Τουρκία σε έναν πόλεμο με δύο μέτωπα. Οι τουρκικές δυνάμεις τοποθετούνται επίσης εντός και γύρω από την επαρχία Idlib στα βορειοδυτικά, μετά από μια σειρά συμφωνιών μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας που ξεκινούν το 2017. Αυτές οι ρυθμίσεις μπορεί να είναι στις τελευταίες ημέρες ύπαρξής τους. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Τουρκία εγκατέλειψε μια σειρά από φυλάκια στο Idlib σε κίνηση που ο ρωσικός εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών περιέγραψε σύμφωνα με τις «υφιστάμενες συμφωνίες». Ο Ερντογάν περιέγραψε την αεροπορική επίθεση της Ρωσίας στις δυνάμεις του Συριακού Εθνικού Στρατού που υποστηρίζονται από τον Τουρκικό στις 26 Οκτωβρίου ως ένδειξη ότι «μια διαρκής ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή είναι ανεπιθύμητη», αλλά ο Ερντογάν μπορεί να είναι απρόθυμος να διακινδυνεύσει την κλιμάκωση με τις ΗΠΑ στα βορειοανατολικά. 
Συνεργάτες, όχι σύμμαχοι. Η σχέση Ρωσίας-Τουρκίας μπορεί να παρουσιάζει ρωγμές, γράφει ο Semih Idiz, για τις διαφορές στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε: «Ποτέ δεν χαρακτηρίσαμε την Τουρκία ως στρατηγικό σύμμαχό μας», κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης, προσθέτοντας, «η Τουρκία είναι πολύ στενός εταίρος. Σε πολλούς τομείς αυτή η συνεργασία είναι στρατηγική. ” Ο Πούτιν είπε στην ετήσια λέσχη Valdai την περασμένη εβδομάδα ότι «η συνεργασία μας με την Τουρκία επεκτείνεται. … Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρή μπορεί να είναι η στάση του Προέδρου Ερντογάν, ξέρω ότι είναι ευέλικτο άτομο και είναι δυνατή η εύρεση μιας κοινής γλώσσας μαζί του ».
Idlib: το Συριακό Alamo. Το Idlib στη βορειοδυτική Συρία έχει αναδειχθεί ως το τελευταίο καταφύγιο που υπερασπίζεται ένα σύμπλεγμα της συριακής ένοπλης αντιπολίτευσης, των ισλαμιστικών και τζιχαντιστικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Η Hayat Tahrir Al-Sham (HTS), η κύρια δύναμη της επαρχίας, έχει οριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τρομοκρατική οργάνωση και από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υποβάλλοντας κυρώσεις λόγω σύνδεσης με την Αλ Κάιντα. Η τριετής αποστολή της Τουρκίας ήταν να επιλέξει πιο μετριοπαθή στοιχεία στο HTS. Η Άγκυρα ήλεγχε τον ηγετικό πυρήνα της HTS με αποτέλεσμα να εντάσσει όλο και περισσότερους Σύρους στον οργάνωση αρχίζοντας να συντονίζει τις ενέργειές της και να φέρνει την οργάνωση όλο και στενότερα στα σχέδια της Άγκυρας. Διασπασμένα ριζοσπαστικά στοιχεία, όπως ο Huras al-Din («Guardians of Religion»), ο στόχος ενός πρόσφατου βομβαρδισμού αεροσκαφών των ΗΠΑ, δεν ήθελε κανένα μέρος της HTS που να περιλαμβάνει κοινή πολιτική με την Τουρκία.
Ο Fehim Tastekin συνοψίζει την κατάσταση στο Idlib. «Οι ομάδες πιστές στην Τουρκία ενεργούν συνεχώς εγκληματικά. Ισλαμικές ομάδες που είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με την Τουρκία μαστίζονται από μάχες. Και εκείνοι που χαρακτηρίστηκαν ως τρομοκράτες συνεχίζουν να πέφτουν θύματα αιματηρών επιθέσεων από φιλότουρκες φατρίες στο έδαφος της Συρίας. Όσον αφορά τις απόλυτες θυγατρικές της Αλ Κάιντα, η Τουρκία δεν έχει ακόμη αναλάβει, αφήνοντας τη δουλειά στις Ηνωμένες Πολιτείες και το HTS προς το παρόν. ”
Η αντίληψή μας: Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές ενδέχεται να σηματοδοτήσουν μια τελική επίθεση στην επαρχία Idlib από τον συριακό στρατό καθώς ο Ερντογάν ζυγίζει μια άλλη κίνηση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία. Μέρος του υπολογισμού, τόσο από τον Πούτιν όσο και από τον Ερντογάν, είναι οι εκλογές στις ΗΠΑ. Ενώ είναι επικίνδυνο ακόμη και με τον Τραμπ, η αντίδραση του Μπάιντεν είναι άγνωστη. Ο Ερντογάν, ο Τραμπ και ο Πούτιν λειτουργούν συναλλακτικά και κατάφεραν να διατηρήσουν τις διαφορές τους από την κλιμάκωση σε κρίσεις, παρά τις πολλές διαφορές.
Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος
πηγή: almonitor

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube