Weather Icon

Άγιος Αθανάσιος ο δαιμονοκαταλύτης και αρχιεπίσκοπος Τραπεζούντας

Άγιος Αθανάσιος ο δαιμονοκαταλύτης και αρχιεπίσκοπος Τραπεζούντας

Στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ωραιοκάστρο τιμήθηκε την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020, πανηγυρικά η μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Τραπεζούντιου του Δαιμονοκαταλύτη. Για το λόγο τούτο, ο οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας προσκάλεσε, τον έλκοντα εκ του ηρωικού Πόντου την καταγωγή, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ.Παύλο να προεξάρχει της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

Ο Σεβασμιώτατος κ.Παύλος, άγιος Δράμας, ιχνογράφησε αδρά την προσωπικότητα του Αγίου Αθανασίου ο οποίος έζησε στην Τραπεζούντα και ανατράφηκε σε οικογένεια θεοφιλή. Έγινε ηγούμενος της Μονής του αγίου Φωκά. Θεράπευσε με θαυματουργικό τρόπο την θυγατέρα του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεοφίλου, την οποία είχε κυριεύσει δαιμόνιο. Εξ ου και το προσωνύμιο δαιμονοκαταλύτης. Ο άγιος εκλέχτηκε Δεσπότης Τραπεζούντας. Κοιμήθηκε σε βαθύ γήρας και ενταφιάστηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας εντός της Μονής του Αγίου Φωκά. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Χριστού. Κομμάτι από χρυσοκέντητο ύφασμα θησαυρίζεται στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ωραιόκαστρο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρνάβας, αφού ευχαρίστησε τον π. Νικόλαο Μοναστηρίδη για την αξιέπαινη μέριμνα που επέδειξε να διαφυλαχθεί και να τιμηθεί το ιερό λείψανο, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της σημερινής μέρας, η οποία σφραγίζεται με την τιμή και την μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Τραπεζούντιου.

Πως μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα τα άμφια του

Ο ιερέας Ευστάθιος Γραμματικόπουλος γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1872. Στην κατοχή του, άγνωστο πώς, είχε ασημένια, μικρή, λειψανοθήκη, σχήματος οβάλ με την εγχάρακτη επιγραφή «Εκ του λειψ(άνου) Αγ. Χαραλάμπους + Εκ του Ιερού Σάκου Αγ. Αθαν(ασίου) Δαιμονοκαταλύτου» περιμετρικά, και στο κέντρο χαραγμένη και εξογκωμένη τη μορφή του Αγ. Χαραλάμπους. Η λειψανοθήκη περιείχε τεμάχιο εκ του ι. λειψάνου του Αγ. Χαραλάμπους και διπλωμένο κομμάτι χρυσοκέντητο ύφασμα, το οποίο, σύμφωνα με την επιγραφή, ανήκει στον Αγ. Αθανάσιο τον Δαιμονοκαταλύτη.

Ο π. Ευστάθιος ήρθε στην Ελλάδα πιθανώς το 1922 με τη οικογένειά του και αρχικά εγκαταστάθηκε στο Διομήδιο της Ξάνθης. Γρήγορα όμως αναχώρησαν και μετεγκαταστάθηκαν στο Νταούτ Μπαλί, το σημερινό Παλαιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Εκεί ο π. Ευστάθιος ιερουργούσε στον ενοριακό Ναό του Αγίου Αθανασίου μέχρι την κοίμησή του το 1941 στο παραπλήσιο, προσφυγικό, Ωραιόκαστρο.

Η λειψανοθήκη περιήλθε στην κατοχή της κόρης του π. Ευσταθίου, Σοφίας Γραμματικοπούλου, η οποία το φύλαξε μέχρι το θάνατό της. Μετά το θάνατο της Σοφίας Γραμματικοπούλου η λειψανοθήκη μαζί με τα ι. λείψανα βρέθηκε τυχαία στο σπίτι της θανούσης από την ανιψιά της, Μαρία Βαμβακίδου, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 την οποία και παρέδωσε στον τότε εφημέριο του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ωραιοκάστρου, π. Νικόλαο Φράγκο, ο οποίος την φύλαξε στο σκευοφυλάκιο του Ναού.

Το έτος 2007, επί ιερέως Νικολάου Μοναστηρίδη, και με την σεπτή ευχή και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, ξεκίνησε έρευνα για να βρεθούν ιστορικά στοιχεία για τον Άγιο Αθανάσιο τον Δαιμονοκαταλύτη. Τα μόνα στοιχεία που βρέθηκαν -κι αυτά επισφαλή- ήταν ότι ο Άγιος έζησε μεταξύ 9ου και 10ου αιώνα μ.Χ. ότι διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Τραπεζούντος, ότι ήταν ιδιαίτερα ασκητικός και φιλομόναχος πατήρ και ότι μετά την κοίμησή του επιτέλεσε πολλά θαύματα και έλαβε τον τίτλο του Δαιμονοκαταλύτου.

Το έτος 2011 προσεγγίσαμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο, γνωρίζοντας τη βαθιά αγάπη του για τους Αγίους της πίστης μας και ιδιαίτερα για εκείνους του Πόντου, ο οποίος ανέλαβε το ιερό έργο, ως ειδήμων, εξεύρεσης στοιχείων σχετικά με τον μέγα Άγιο Πατέρα. Έργο το οποίο, θεία εμπνεύση, ο Άγιος Δράμας έφερε εις πέρας και για το οποίο Τον ευγνωμονούμε, ευχόμενοι, υικώς ο Άγ. Αθανάσιος Αρχιεπίσκοπος Τραπεζούντος ο Θαυματουργός και Δαιμονοκαταλύτης να στηρίζει πάντοτε την Αρχιερατεία Του.

π. Νικόλαος Μοναστηρίδης

Προϊστάμενος Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ωραιοκάστρου

πηγή: politesoraiokastrou.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube