Weather Icon
Αυστραλία , Κίνα , Ωκεανία 20 Οκτωβρίου 2020

Αυστραλία: Η κατασκοπεία ξεπερνά τα επίπεδα του Ψυχρού Πολέμου, λέει ο επικεφαλής εσωτερικής ασφάλειας

Αυστραλία: Η κατασκοπεία ξεπερνά τα επίπεδα του Ψυχρού Πολέμου, λέει ο επικεφαλής εσωτερικής ασφάλειας

Περισσότεροι ξένοι κατάσκοποι στην Αυστραλία από ό,τι στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου

Η κατασκοπεία στην Αυστραλία έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του Ψυχρού Πολέμου, προειδοποίησε ο επικεφαλής της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας (ASIO), μιλώντας στη Βουλή.

«Υπάρχουν περισσότεροι ξένοι κατάσκοποι και αντιπρόσωποί τους που επιχειρούν ενάντια στα συμφέροντα της Αυστραλίας από ό,τι υπήρχαν στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε ο Μάικλ Μπέρτζες, προειδοποιώντας ότι ομάδες διασποράς που ζουν στην Αυστραλία παρακολουθούνται και παρενοχλούνται από ξένες κυβερνήσεις.

Έρευνα του AFP έχει δείξει ότι Ουιγούροι εξόριστοι από την περιοχή Σιντσιάνγκ της Κίνας έχουν βρεθεί στο στόχαστρο, ενώ ζουν στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες. Επίσης, φοιτητές από το Χονγκ Κονγκ που σπουδάζουν στην Αυστραλία έχουν αναφέρει εκφοβισμό και απειλές σε συγγενείς που ζουν στην πατρίδα τους, έπειτα από τις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις.

Ο Μπέρτζες δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Κίνα στην ομιλία του στη βουλή. Όμως, υπογράμμισε ότι η ξένη παρακολούθηση και ο εκφοβισμός ομάδων της διασποράς «δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια επίθεση στην κυριαρχία της Αυστραλίας».

«Είναι απαράδεκτο ότι άνθρωποι στην Αυστραλία εκφοβίζονται απλά επειδή υποστηρίζουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις ή επειδή επικρίνουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε και προειδοποίησε ότι πολιτικοί της χώρας είναι στόχοι σε προσπάθειες «να κλέψουν τα μυστικά μας και να χειραγωγήσουν τη λήψη αποφάσεων».

Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί Αυστραλοί πολιτικοί έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα για την αποδοχή χρημάτων από δωρητές που συνδέονται με το Πεκίνο, ή έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή στις κινεζικές προσπάθειες προπαγάνδας.

Πέρυσι ο προκάτοχος του Μπέρτζες στην υπηρεσία εθνικής ασφάλειας, Ντάνκαν Λιούις, είχε προειδοποιήσει ότι η Κίνα προσπαθεί «να καταλάβει» το πολιτικό σύστημα της Αυστραλίας, μέσω κατασκοπείας και άσκησης επιρροής.

Ο Λιούις είχε αναφερθεί σε περιστατικά πρακτόρων που έκαναν μεγάλες χορηγίες σε πολιτικά κόμματα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης καμπάνιας που είχε στο στόχαστρο επίσης ΜΜΕ και πανεπιστήμια.

Με πληροφορίες από AFP

Πηγή: www.lifo.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube