Weather Icon

Υποναύαρχος ε.α Κώστας Φυτιρής | Το μέτωπο Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος πρέπει να είναι ενιαίο

Υποναύαρχος ε.α Κώστας Φυτιρής | Το μέτωπο Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος πρέπει να είναι ενιαίο

Σε δηλώσεις στην ιστοσελίδα μας, ο Υποναύαρχος ε.α, Κώστας Φυτίρης, σχολίασε τα όσα διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και τις επιλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας, απέναντι στην αυξανόμενη τουρκική παραβατικότητα. 

Ερωτηθείς τι μπορεί να πράξει η Κύπρος πέραν των διπλωματικών ενεργειών ανέφερε ότι: “Η Κύπρος δυστυχώς, δεν έχει την στρατιωτική ισχύ που έχει η Ελλάδα για να αντιδράσει και να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στέλνοντας παράλληλα τα μηνύματα προς την Τουρκία ότι είμαι εδώ και δεν δέχομαι την αμφισβήτηση”. 

“Σε αυτό το επίπεδο είμαστε τώρα, γι αυτό επιμένω ότι το μέτωπο Θράκη-Αιγαίο Κύπρος πρέπει να είναι ενιαίο, διαφορετικά η Κύπρος δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε μόνη της” δήλωσε ο Υποναύαρχος. 

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, επεσήμανε ότι “Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι αν μας επιτεθούν να αντισταθούμε και να πέσουμε μέχρις ενός για την αξιοπρέπεια μας. Διαφορετικά το να υλοποιήσουμε στόχους οικονομικής φύσεως, μόνοι μας απέναντι στην στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας είναι ουτοπία να το συζητάμε. Αν είχαμε τέτοιες δυνατότητες θα είχαμε ήδη επιτεθεί για να τους διώξουμε από την μισή Κύπρο.”  

Όσον αφορά για τον βαθμό ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς στις τουρκικές προκλήσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Φυτιρής εξήγησε πως: “Οι συναγερμοί των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι για να αντιμετωπίσουν μια συγκεκριμένη κατάσταση σε ένα συγκεκριμένο τόπο. Η Εθνική Φρουρά γνωρίζω πως ήταν σε κάποια κατάσταση ετοιμότητας, αλλά όταν κάνεις συναγερμό από την στιγμή που οι κατοχικές δυνάμεις δεν είχαν κάνει συναγερμό, πιθανώς να κλιμακωσεις χωρίς να το θέλεις. Εκεί που προσπαθείς να είσαι προετοιμασμένος, τελικά να κλιμακώσεις την κατάσταση χωρίς να κλιμακώσουν οι άλλοι.” 

Αναλύοντας τις κινήσεις της Άγκυρας, ο κ. Φυτιρής εξέφρασε την πεποίθηση ότι “η Τουρκία, δεν έχει την πρόθεση και δεν επιδίωκε την γενική σύρραξη ή την χρήση στρατιωτικής ισχύος δυναμικά. Η Τουρκία ήθελε να εκφοβισει να αμφισβητήσει και στο τέλος να γκριζάρει την περιοχή νότια της Κρήτης και του Καστελόριζου, όπως έχει κάνει και στα Ίμια.” 

Εξήγησε επιπλέον ότι “η Εθνική Φρουρά σίγουρα θέλει ενίσχυση, όμως σε ένα πλαίσιο ενιαίου αμυντικού συστήματος με την Ελλάδα. Ότι και να κάνουμε μόνοι μας, θα είναι…

Η συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube