Weather Icon

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα υποστηρίζει την Κύπρο για στοχευμένες κυρώσεις στην Τουρκία

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα υποστηρίζει την Κύπρο για στοχευμένες κυρώσεις στην Τουρκία

«Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τη θέση της Κύπρου για την εφαρμογή της Απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ, σχετικά με την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ»

Τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στη θέση της Κύπρου για στοχευμένες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παράνομες δραστηριότητές της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως τόνισε το πρωί της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την κυπριακή θέση. 

«Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τη θέση της Κύπρου για την εφαρμογή της Απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ, σχετικά με την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων έναντι προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται στις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας» υπογράμμισε ο κ. Γεννηματάς.

Αναστασιάδης: Θα απαντήσουμε στην Τουρκία με έργα και όχι μόνο με λόγια

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης παραχώρησε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro όπου, μεταξύ άλλων, τόνισε πως η Τουρκία αποτελεί έναν «ταραχοποιό» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας την πρόθεση του να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα:

«Η συμπεριφορά της [Τουρκίας] δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητη και χωρίς συνέπειες. Θα απαντήσουμε με έργα και όχι μόνο με λόγια».

Όλα αυτά στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που αναβλήθηκε για την 1η Οκτωβρίου όπου το θέμα της Τουρκία θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα. Σχετικά με το τι αποτελέσματα αναμένει ο κ. Αναστασιάδης από τη Σύνοδο έκανε λόγο για «διπλωματικές και πολιτικές λύσεις» καθώς για αρκετό καιρό όπως αναφέρει «η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει τις παράνομες αξιώσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζοντας τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο και την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου».

Παράλληλα, χαρακτήρισε τις ενέργειες της Τουρκίας ως «εισβολή» στην ΑΟΖ της Κύπρου γι’ αυτό και στην άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο έγινε επέκταση ορισμένων υφιστάμενων κυρώσεων κατά της Τουρκίας, όπως ανέφερε.

Όσον αφορά τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση, ο πρόεδρος της Κύπρου μίλησε για τον αποφασιστικό ρόλο της Γαλλίας ενάντια στις ενέργειες της Άγκυρας.

«Η θέση της Γαλλίας, του προέδρου Μακρόν, ήταν η πιο αποφασιστική, καθώς έδειξε μια σαφή και ισχυρή αποφασιστικότητα κατά των παράνομων μεθόδων της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας άφησε ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου με προϋπόθεση βέβαια να σταματήσει η Άγκυρα τις προκλήσεις.

Χαιρέτισε επίσης και την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας και σημείωσε ότι και η Κύπρος είχε προσπαθήσει να κάνει κάτι αντίστοιχο χωρίς ωστόσο αποτελέσματα.

«Σας υπενθυμίζω ότι ζητήσαμε διάλογο με την Άγκυρα, διευκρινίζοντας ότι διαφορετικά, θα ήμασταν έτοιμοι να παραπέμψουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δυστυχώς, η Τουρκία δεν απάντησε και προτίμησε να παραβιάσει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε ό,τι αφορά το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας του δεν έχει αλλάξει.

Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube