REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα , Τουρκία 9 Σεπτεμβρίου 2020

Yeni Safak: Μόνη λύση για τα εξοπλισθέντα νησιά της Ελλάδας η στρατιωτική επιλογή

Yeni Safak: Μόνη λύση για τα εξοπλισθέντα νησιά της Ελλάδας η στρατιωτική επιλογή

H τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak επιχειρεί να παρουσιάσει ως νόμιμη ενέργεια, πιθανή στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά, ως αντίδραση στην στρατιωτικοποίησή τους από την Ελλάδα, αναφέροντας σε δημοσίευμά της: «Η Τουρκία είναι η πλευρά που νομικά είναι ισχυρή: Για τα εξοπλισθέντα νησιά η μόνη λύση είναι η “στρατιωτική επιλογή”».

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ενόψει και της σημερινής συζήτησης στο ΝΑΤΟ για την τουρκική στάση στην περιοχή πως «Τούρκοι και Έλληνες αξιωματούχοι θα συναντηθούν αύριο για την μείωση της στρατιωτικής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα η οποία μέχρι σήμερα έχει απορρίψει τις εκκλήσεις της διπλωματίας της Τουρκίας για μία δίκαιη μοιρασιά στην Ανατολική Μεσόγειο με την συμφωνία που έκανε με την Αίγυπτο έκλεισε τις πύλες σε αυτή την πιθανότητα».

Το δημοσίευμα συνεχίζει επισημαίνοντας πως «ειδικοί αναφέρουν πώς η Τουρκία νομικά είναι ισχυρή και δηλώνουν πως: Το διεθνές δικαστήριο Θα υποχρεωθεί να βγάλει μία απόφαση κατά της Ελλάδας. Η Ελλάδα γνωρίζοντας το αυτό και επειδή Οι παραβιάσεις δικαιωμάτων δεν συνάδουν με το δίκαιο προσπαθεί αυτά να τα θέσει σε πολιτική βάση. Οι ειδικοί αναφερόμενοι στα εξοπλισθέντα νησιά, είπαν πως η μόνη λύση είναι η στρατιωτική επιλογή».

Η εφημερίδα παρουσιάζει τις απόψεις του Χασάν Οζκάν, από το Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών Ρούμελης-Βαλκανίων, ο οποίος επισημαίνει στην  πως εφόσον αποτύχει η διπλωματία η Τουρκία έχει το νόμιμο δικαίωμα να … εισβάλλει στα ελληνικά νησιά, όπως το έπραξε στη Συρία για την αυτοπροστασία της.

«Γαλλία και Ελλάδα επιχειρούν να πείσουν την ΕΕ για το θέμα των κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία. Διακρίνεται όμως ότι οι άλλες χώρες δεν το βλέπουν αυτό και τόσο θερμά διότι βλέπουν την αλήθεια. Διότι αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι ολοφάνερο. Η ΕΕ δεν πρέπει να παραμελήσει τις υπαρξιακές της αξίες. Δεν πρέπει να υποθηκεύσει τις σχέσεις της με την Τουρκία λόγω των παράνομων αιτημάτων και επιθυμιών της Ελλάδας» αναφέρει ο Οζκάν, παρουσιάζοντας στη συνέχεια τη χώρα μας ως «εισβολέα» στα νησιά του Αιγαίου.

«Καθώς η Ελλάδα χωρίς να υπολογίζει τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων διατάραξε το status των αποστρατικοποιημένων νησιών, πλέον η Τουρκία, λόγω γεωγραφίας αλλά και ιστορικών δικαιωμάτων, πλέον έχει δικαιώματα.Η Τουρκία σε αυτά τα θέματα, είναι πρόθυμη να μιλήσει με την Ελλάδα η οποία έχει προκαλέσει νομικό κενό στα νησιά και έχει καταστεί πια ¨εισβολέας¨ (…) Έτσι ο μόνος δρόμος της Τουρκίας είναι η de facto δημιουργία καταστάσεων και η πλήρωση του νομικού κενού», αναφέρει χαρακτηριστικά.

www.liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube