fbpx
Weather Icon
Ελλάδα , ΝΑΤΟ , Τουρκία 9 Σεπτεμβρίου 2020

Ξεκάθαρη πίεση από το ΝΑΤΟ στην Τουρκία θα ζητήσει σήμερα η Ελλάδα

Ξεκάθαρη πίεση από το ΝΑΤΟ στην Τουρκία θα ζητήσει σήμερα η Ελλάδα

Συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το συμβούλιο της Συμμαχίας και η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει, με παρέμβαση του Έλληνα πρέσβη στον γενικό γραμματέα Γιαν Στόλτεμπεργκ να τεθεί προς συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως το θέμα της ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με πηγές του Hellas Journal, κατά τη διάρκεια της συζήτησης αυτής, η Ελλάδα θα θέσει θέμα άμεσης απομάκρυνσης του Oruc Reis και του τουρκικού στόλου από την ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Και φυσικά καταδίκης της πολιτικής που ακολουθεί καταπατώντας τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και το καταστατικό του ΝΑΤΟ.

Η Ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει μέσα και από αυτήν την διαδικασία την καταδίκη της πολιτικής της Άγκυρας εις βάρος άλλων χωρών συμμάχων της Βορειοατλαντικής συμμαχίας όπως είναι η Ελλάδας και η Κύπρος. Κι ενώ όλοι περιμένουν την διαδικασία που αν μη τι άλλο φέρνει την Τουρκία σε θέση απολογούμενη, χθες καταγράφηκε ακόμη μια προσπάθεια δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων με ανάρτηση του πλήρως ελεγχόμενου από το καθεστώς Ερντογάν πρακτορείου ειδήσεων Anadolou. Σύμφωνα με την «είδηση» που μεταδόθηκε με την ένδειξη « έκτακτη επικαιρότητα» αναβλήθηκε για τις 10 Σεπτεμβρίου, Πέμπτη, η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων στρατιωτικών επιτροπών, στην έδρα του ΝΑΤΟ.

Πηγές του Hellas Journal, τόσο στο υπουργείο Άμυνας, όσο και στις Βρυξέλλες δήλωναν ότι δεν επρόκειτο για συνάντηση με καμιά έννοια του όρου. Εκκρεμεί η παράδοση από την Ελλάδα εγγράφου με τις θέσεις και τα σχόλια επί των προτάσεων που είχε παραδώσει την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας Στόλτεμπεργκ και ήταν η αφορμή για τις δηλώσεις περί διαλόγου, που τελικά αναγκάστηκε ο ίδιος να μετασκευάσει, ομολογώντας ότι απλώς ήταν μαι τυπική συνάντηση για να παραληφθούν οι προτάσεις του ΝΑΤΟ.

Τώρα, εκκρεμεί η απάντηση και αυτή ήταν ενδεχόμενο να δοθεί σήμερα, γραπτώς, χωρίς περαιτέρω συζήτηση σε αυτό το στάδιο. Η απόφαση όμως της Ελλάδας να ζητήσει την καταδίκη της Τουρκίας από το ίδιο το ΝΑΤΟ, είναι προφανές ότι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν μπορούσε να παραδοθεί τέτοιο έγγραφο σήμερα.

Η τεχνική της προπαγάνδας

Οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της γειτονικής χώρας παρότι προφανώς γνωρίζουν ότι τέτοιους είδους ψευδείς ειδήσεις δεν μπορούν να σταθούν για πολύ επιλέγουν την τακτική της «διάβρωσης» με φήμες που προφανώς χτίζουν από την πλευρά τους το νέο αφήγημα που επιδιώκουν να προωθήσουν το τελευταίο χρονικό διάστημα:

Ότι, δηλαδή, οι υπεύθυνοι που δεν διεξάγεται διάλογος μεταξύ των δύο χωρών είναι στην Ελλάδα, ενώ η Τουρκία είναι έτοιμη και πρόθυμη να «λύσει» τα προβλήματά της μέσα από συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Είναι προφανές λοιπόν ότι η στόχευση δεν αφορά στους Έλληνες πολίτες αλλά στην κοινή γνώμη τόσο της Τουρκίας όσο και των υπολοίπων χωρών που δεν θα ασχοληθούν περισσότερο με μια είδηση και απλώς θα τους δημιουργηθεί η επιθυμητή για την Τουρκία εντύπωση.

ΠΗΓΗ: defencepoint

σχετικά άρθρα