Weather Icon

“Βόμβα” Μπερίσα: «Η Τουρκία Πίσω Από την Ακύρωση της Συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας»

“Βόμβα” Μπερίσα: «Η Τουρκία Πίσω Από την Ακύρωση της Συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας»
 του Αχιλλέα Σύρμου          Σαβ, 12 Σεπτεμβρίου 2020 – 12:36
.
Στον απόηχο της ανακοίνωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη για επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ο γνωστός Αλβανός δημοσιογράφος Blendi Fevziu αφιέρωσε την ευρείας τηλεοπτικής απήχησης εκπομπή του της 10 Σεπτεμβρίου 2020 στη σύνοψη των επίσημων και ανεπίσημων αντιδράσεων της Αλβανίας σε αυτή την ανακοίνωση. Ο δημοσιογράφος χρησιμοποίησε τον τίτλο “Υπάρχει συμφωνία για τη θάλασσα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας;”. Δύο υπήρξαν τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της εκπομπής
.
Αρχικά, η ζωντανή σύνδεση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος, με το γνωστό σνομπ περιπαικτικό του ύφος, υποστήριξε λίγο πολύ ότι η εκπομπή δεν έχει κανένα νόημα διότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συμφωνία με την Ελλάδα και ότι δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησής του η επίλυση του ζητήματος της θάλασσας.
.
Σε αυτό το σημείο ήρθε σε ρήξη με τον γνωστό Αλβανό διπλωμάτη Agim Nesho ο οποίος τον κατηγόρησε ότι η εξωτερική πολιτική που ασκεί η αλβανική κυβέρνηση επί των ημερών του είναι τελείως ανερμάτιστη και η στάση του ιδίου προκλητικά υποκριτική: Αν και φαίνεται να προωθεί την ιδέα της ευρωπαϊκής ένταξης, επί της ουσίας έχει θέσει άνευ όρων τη χώρα στο τόξο του ερντογανικού νεοοθωμανισμού.
.
Ο Ράμα ανταπάντησε ότι αποτελεί προσωπική τιμή για τον ίδιο η εμπιστοσύνη που επιδεικνύει προς το πρόσωπό του ο Ερντογάν και θεωρεί ύψιστο κατόρθωμα της διακυβέρνησής του ότι κατάφερε να μετατρέψει τη χώρα του σε στρατηγικό σύμμαχο της Τουρκίας. Τόνισε επίσης με στόμφο ότι η προηγούμενη συμφωνία Καραμανλή-Μπερίσα υπήρξε προδοτική για τη χώρα του και δικαίως ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας.
.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής επενέβη ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Σαλί Μπερίσα ο οποίος υπερασπίστηκε τη συμφωνία του 2009. Τότε, σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο έγκριτος δημοσιογράφος απευθύνει επισήμως και ευθέως στον Μπερίσα το ακόλουθο ερώτημα: «Πιστεύετε ότι η Τουρκία επηρέασε την ακυρωτική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας μας;» Η απάντηση του πρώην Αλβανού Πρωθυπουργού ήταν εξίσου αφοπλιστική: «Απολύτως. Δεν χωρά καμιά αμφιβολία. Εκατό τοις εκατό».
.
(από slpress.gr)       energia

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube