REAL TIME |

Weather Icon

Τζούλιαν Ασάνζ, ο  Προμηθέας  Δεσμώτης

Τζούλιαν Ασάνζ, ο  Προμηθέας  Δεσμώτης

Pepe Escobar.
.
Τιμωρείται όχι επειδή έκλεψε τη φωτιά, αλλά γιατί εξέθεσε την εξουσία στο φως της αλήθειας και προκάλεσε τον Θεό της «Εξαιρετικότητας».
.
Είναι η διήγηση μιας τραγωδίας της αρχαίας Ελλάδας που επαναλαμβάνεται στην Αγγλοαμερική.
.
Εν μέσω μιας εκκωφαντικής  σιωπής και σχεδόν καθολικής αδιαφορίας, αλυσοδεμένος, ακίνητος, αόρατος, μεταφέρθηκε σαν άλλος  Προμηθέας από την αγχόνη για δίκη-θέαμα σε ένα ψευδές γοτθικό δικαστήριο χτισμένο στην τοποθεσία μιας μεσαιωνικής φυλακής.
.
Το  Κράτος, (που ενσαρκώνει τη Δύναμη)  και η Βία, (που ενσαρκώνει το κράτος ), έχουν  δέσει τον Προμηθέα, όχι στον Καύκασο, αλλά σε  φυλακή υψηλής ασφάλειας, υπό αδυσώπητο ψυχολογικό βασανιστήριο. Κατά μήκος των πύργων παρακολούθησης της Δύσης, κανένας  Ηρακλής  δεν προσφέρθηκε εθελοντικά για να δηλώσει έστω κάποια  αντίρρηση ή να χαρίσει ένα άγγιγμα ελέους
.
Ο Προμηθέας τιμωρείται όχι επειδή έκλεψε τη φωτιά, αλλά γιατί εξέθεσε την εξουσία υπό το φως της αλήθειας, προκαλώντας έτσι την οργή του μοντέρνου Δία, ο οποίος δεν μπορεί να διαπράξει τα εγκλήματά του παρά μόνο κάτω από πολλαπλά πέπλα μυστικότητας.
.
Ο Προμηθέας συνέτριψε τον μύθο της μυστικότητας – ο οποίος περιβάλλει την ικανότητα του Δία να ελέγχει τα ανθρώπινα. Και αυτό αποτελεί ανάθεμα..
“Ο Προμηθέας Δεσμώτης”, ελαιογραφία του Dirck van Baburen του 1623. (Vulcan Rijksmuseum, Wikimedia Commons).

.
Για χρόνια, πειρατικοί και διαφθαρμένοι στενογράφοι δούλεψαν ακούραστα για να απεικονίσουν τον Προμηθέα ως μικροαπατεώνα και ασήμαντο παραχαράκτη.
.
Εγκαταλελειμμένος, κηλιδωμένος , δαιμονοποιημένος, ο Προμηθέας παρηγορήθηκε μόνο από μια μικρή χορωδία Ωκεανίδων – Craig Murray, John Pilger, Daniel Ellsberg, πολεμιστές του Wiki, συγγραφείς του Consortium, (σ. μτφ.) στην Ελλάδα Γ. Βαρουφάκης, Δ. Κωνσταντάκοπουλος. Ο Προμηθέας δεν είχε καν τα βασικά εργαλεία για να οργανώσει μια άμυνα που θα μπορούσε τουλάχιστον να ταράξει την ανυπόφορη γνωστική αφήγηση του Δία.
.
Ο Ωκεανός, ο Τιτάνας πατέρας των Ωκεανίδων, δεν μπορούσε να κάνει τον Προμηθέα να κατευνάσει τον Δία.
.
Ο Προμηθέας θα μπορούσε να είχε αποκαλύψει στη χορωδία ότι η αποκάλυψη του μυστικού δεν ήταν αυτό που ταιριάζει καλύτερα στην ευχαρίστηση της καρδιάς του. Η μοίρα του θα μπορούσε επίσης, μακροπρόθεσμα, να αναβιώσει τη λαϊκή προσκόλληση στις πολιτιστικές τέχνες..
Μια μέρα, ο Προμηθέας δέχτηκε την επίσκεψη της Ιούς, ενός νεαρού κοριτσιού. Ίσως φαντάστηκε ότι δεν θα δεσμευόταν για μελλοντικά ταξίδια και ότι θα του έδινε δύο παιδιά. Και ίσως προέβλεπε ότι ένας από τους απογόνους τους – ένας  Ηρακλής – θα τον απελευθέρωνε, μιλώντας μεταφορικά, από τα βασανιστήρια του, αρκετές γενιές αργότερα.
.
Ο Δίας και οι υπηρέτες εισαγγελείς του δεν έχουν πολλά πράγματα για να κατηγορήσουν τον Προμηθέα, εκτός από την κατοχή και διάδοση εξαιρετικών εμπιστευτικών πληροφοριών.
.
Γεγονός παραμένει όμως ότι είναι τελικά ο Ερμής – ο αγγελιοφόρος των θεών και, κυρίως, ο φορέας των Ειδήσεων – που στάλθηκε από τον Δία υπό ανεξέλεγκτο θυμό για να απαιτήσει από τον Προμηθέα να παραδεχτεί ότι ήταν ένοχος για το ότι  προσπάθησε να ανατρέψει τη τάξη που βασίζεται σε κανόνες που θεσπίστηκαν από το Ανώτατο Εξαίρετο..
Η BC TV ενώ καλύπτει την απέλαση του Ασάνζ από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.

.
Η τρέχουσα δίκη-θέαμα, δεν είχε ποτέ την δικαιοσύνη ως αντικείμενο.
.
Ο Προμηθέας δεν θα εξημερωθεί. Στο μυαλό του, θα ανακουφίσει τον Οδυσσέα του λόρδου Tennyson: «να πολεμήσεις, να αναζητήσεις, να βρεις και να μην υποχωρήσεις».
.
Έτσι, ο Δίας θα μπορέσει επιτέλους να τον χτυπήσει με τον κεραυνό του Εξαιρετισμού, και ο Προμηθέας θα πέσει στην άβυσσο.
.
Αλλά η κλοπή του μυστικού της εξουσίας από τον Προμηθέα είναι μη αναστρέψιμη. Η μοίρα του σίγουρα θα προκαλέσει την είσοδο της Πανδώρας με το κουτί όλων των δεινών – με απρόβλεπτες συνέπειες.
.
Όποια και αν είναι η ετυμηγορία αυτού του δικαστηρίου του 17ου αιώνα, είναι μακριά από  βέβαιο ότι ο Προμηθέας θα εισέλθει στην ιστορία ως απλό αντικείμενο ενοχής για την ανθρώπινη τρέλα, επειδή η καρδιά του προβλήματος, από τώρα και στο εξής, θα είναι η αφαίρεση της μάσκας του Δία.
.
Πέπε Εσκομπάρ
πηγή : https://consortiumnews.com
.
Pepe Escobar, a veteran Brazilian journalist, is the correspondent-at-large for Hong Kong-based Asia Times. His latest book is 2030. Follow him on Facebook.
.
Réseau International

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube