Weather Icon
Απόψεις , Κύπρος , Σάββας Ιακωβίδης 24 Σεπτεμβρίου 2020

Τρίτη και τελευταία ευκαιρία για νέα στρατηγική στο Κυπριακό

Τρίτη και τελευταία ευκαιρία για νέα στρατηγική στο Κυπριακό
Πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην …”Γαλάζια Πατρίδα”. Φωτογραφία υπουργείου Άμυνας
.
ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ
.
Στις 15 Νοεμβρίου 1983, ο κατοχικός Ντενκτάς, κατ’ εντολήν της Τουρκίας, ανακήρυξε τη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Δηλαδή η Τουρκία διέγραψε, ποδοπάτησε και πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων όλα όσα είχαν συμφωνηθεί σε πολυετείς διαπραγματεύσεις μεταξύ του εγκάθετού της, Ντενκτάς, με Προέδρους της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, που είχαν όλοι αυτοϋποβιβαστεί σε… κοινοτάρχες, και άλλους Ε/κ διαπραγματευτές.

  • Με απλά λόγια: Η Άγκυρα επέβαλε μία νέα κατάσταση πραγμάτων, επειδή ο στρατηγικός στόχος της ήταν, από τη δεκαετία του 1930 και είναι, η κατάληψη και ο έλεγχος όλης της Κύπρου.

Ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σπ. Κυπριανού, τι όφειλε να πράξει; Σε συνεννόηση με όλα τα κόμματα και σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα, έπρεπε να χαράξουν μια νέα στρατηγική, πρώτον, συγκροτημένης πανεθνικής αντιμετώπισης των σχεδιασμών της Τουρκίας.
.
Δεύτερον, συνειδητοποίησης, επιτέλους, ότι η απειλή του Αττίλα, μετά την εισβολή και κατοχή του 37% της Κύπρου, ήταν και είναι κοινή εναντίον του Ελληνισμού.
.
Τρίτον, εξοπλισμός της Εθνικής Φρουράς κατά ξηράν, θάλασσα και αέρα και λειτουργία πανίσχυρου Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδος-Κύπρου.
.
Τέταρτον, μακράς πνοής πολυδιάστατη στρατηγική ανακοπής και εξουδετέρωσης κάθε τουρκικής απειλής σε όλους τους τομείς.
.
Πέμπτον, απώτερος στόχος, η απελευθέρωση της Κύπρου από τον αττιλικό ζυγό.
.
Εξημέρωση-κατευνασμός
.
Τίποτε από τα πιο πάνω δεν έγιναν! Όπως τίποτε δεν έγινε μετά το βροντερό ΟΧΙ στην τερατουργία του σχεδίου Ανάν, το 2004, που θα παρέδιδε αύτανδρη την Κυπριακή Δημοκρατία σε μια νέα τουρκοκρατία. Ο Τ. Παπαδόπουλος αντί να αξιοποιήσει το ΟΧΙ, επέμενε και αυτός σε αδιέξοδες συνομιλίες για λόγους κομματικών και προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

  • Από το 1974 μέχρι σήμερα, μία ήταν η ολέθρια πολιτική όλων σχεδόν των κυβερνήσεων: Εξημέρωση και κατευνασμός του τουρκικού θηρίου με την απέλπιδα προσδοκία ότι, κάποτε θα ημέρευε στις αδίστακτες απαιτήσεις του και θα συναινούσε σε βιώσιμη και λειτουργική λύση, στηριγμένη σε αρχές και αξίες του ΟΗΕ και της Ευρώπης και στο Διεθνές Δίκαιο.

Οι ηγέτες της Κύπρου δεν μελέτησαν Θουκυδίδη. Δεν γνωρίζουν τον Σουν Τζου. Λένε εν χορώ ότι έχουμε δίκαιο αλλά ποτέ δεν το διεκδίκησαν πέρα από βολικές δηλώσεις, ανακοινώσεις, φλύαρες ομιλίες και φραστικές θολούρες. Και, φυσικά, δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί ότι στις διακρατικές και διεθνείς σχέσεις ισχύει ο απαράβατος, ωμός και κυνικός κανόνας:
.
«Κατά την ανθρώπινη λογική μπορούμε να μιλάμε για δίκαιο όταν και τα δύο μέρη έχουν ίση ισχύ και ότι οι ισχυροί πράττουν ό,τι τους επιτρέπει η δύναμή τους και οι αδύναμοι υποχωρούν και το αποδέχονται» (Θουκυδίδη Ιστορία. Βιβλίο Ε, 89. Εισαγωγή-Μετάφραση-Σημειώσεις: Ν. Μ. Σκουτερόπουλος. Εκδόσεις «Πόλις», 2011).
.
Η πρώτη καμπάνα
.
Η Τουρκία, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ερντογάν, το 2003, απέκτησε ισχύ. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στη δημιουργία νεότευκτου ναυτικού. Έχτισε αμυντική βιομηχανία, η οποία καλύπτει το 90% και πλέον των αναγκών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
.
Η Τουρκία διατηρεί εκστρατευτικά σώματα ή κατέχει εδάφη σε 10 χώρες. Εκατόν χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες (45.000 στην κατεχόμενη Κύπρο) προωθούν τις νεο-οθωμανικές ονειρώξεις του Ερντογάν.
.
Αθήνα και Λευκωσία, μέχρι πρόσφατα, ούτε άκουγαν  ούτε καταλάβαιναν ούτε, προπάντων, ανησυχούσαν. Αίφνης, η επίθεση της Τουρκίας στον Έβρο, με διατεταγμένους, δυστυχείς πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, χτύπησε την πρώτη δυνατή καμπάνα.
.
Η υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου, που είχε προηγηθεί και η επέλαση του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, με τη συνοδεία τουρκικών πολεμικών σκαφών και οι γνωστές προκλήσεις, ήταν η δεύτερη βροντερή καμπάνα αφύπνισης Αθήνας και Λευκωσίας.

  • Ο Ερντογάν είναι ο νέος Σάνταμ Χουσέιν της περιοχής. Προκαλεί τους πάντες, ποδοπατεί κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και συμπεριφέρεται ως νέος Χίτλερ. Η ισχύς του, με την ανοχή, την αδιαφορία ή τα συμφέροντα ΗΠΑ, Γερμανίας, Ρωσίας, Κίνας, ευρωπαίων εταίρων μας, είναι το «δίκαιό» του. Εννοεί να ανασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι η τουρκική εκδοχή της ναζιστικής θεωρίας «Lebensraum» (ζωτικός χώρος).

Κοινή η τουρκική απειλή
.
Η τουρκική απειλή είναι κοινή εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου. Άρα, Αθήνα και Λευκωσία καλούνται να την αντιμετωπίσουν από κοινού και με ισχυρή δύναμη αποτροπής: Πολιτική,  διπλωματική, κυρίως στρατιωτική. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε μαζικές αγορές αεροπλάνων, φρεγατών και άλλου οπλισμού για υποβρύχια ενώ υπάρχει σχεδιασμός για αναζωογόνηση ναυπηγείων και ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας.
.
Και η Κύπρος; Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά την πρόσφατη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, απέφυγε και δεν θέλησε να κάμει αναφορά σε εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς.

  • Ισχύει ακόμα η κωμική θέση Κυβέρνησης, ΔΗΣΑΚΕΛ περί μη «στρατιωτικοποίησης του Κυπριακού». Και πότε; Όταν από το 1974 το πρόβλημα είναι το πιο στρατιωτικοποιημένο στο κόσμο!

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, τι δηλώνει επίμονα τις τελευταίες ημέρες; Ότι εμμένει αταλάντευτα σε επανάληψη των συνομιλιών, μετά τις ψευτοεκλογές στα κατεχόμενα, «από εκεί που έμειναν στο Crans Montana», με στόχο την επίτευξη μιας «διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».
.
Ο Πρόεδρος, ο Κυβ. Εκπρόσωπος, ο Υπουργός Εξωτερικών, δεν αντιλήφθηκαν τι έγινε και τι συμβαίνει τους τελευταίους εφτά μήνες; Δεν κατάλαβαν ποια είναι η τουρκική στοχοθεσία; Δεν ακούνε τους Τούρκους να βροντοφωνάζουν ότι διεκδικούν κατάκτηση όλης της Κύπρου;

  • Δεν βλέπουν ότι καθημερινά η ισχυρή Τουρκία συντρίβει και καθυβρίζει το Διεθνές Δίκαιο και απαιτεί να επιβάλει στην αδύναμη, αθωράκιστη, ανίσχυρη Κύπρο, ό,τι της επιτρέπει η δύναμή της; Γιατί αρνούνται να καταλάβουν ότι ο Τούρκος σέβεται, υποκύπτει και υποτάσσεται μόνο στη ΔΥΝΑΜΗ;

Συνομοσπονδία δυο κρατών
.
Αίφνης, αλλ’ όχι ανεξήγητα, ο Τούρκος ΥπΕξ, Τσαβούσογλου δήλωσε τις προάλλες, πρώτον, για να επαναρχίσουν συνομιλίες για το Κυπριακό, η ελληνική πλευρά πρέπει να αποδεχτεί την πολιτική ισότητα όπως οι Τούρκοι την εννοούν. Δεύτερον, οι συνομιλίες δεν θα ξαναρχίσουν «από εκεί που έμειναν στο Crans Montana». Τρίτον, έθεσε ξανά θέμα δύο κρατών και σχηματισμού συνομοσπονδίας. Πώς αντέδρασε η Κυβέρνηση;
.
Ο Κυβ. Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, αφού είπε ότι αυτά «αποτελούν την πάγια τουρκική θέση και πολιτική για το Κυπριακό στην οποία οφείλεται και η μη λύση τα τελευταία 46 χρόνια», είπε:
.
«Θα πρέπει να διερωτηθούμε γιατί ο κ. Τσαβούσολγου επιλέγει αυτή την περίοδο να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις, μετά την πιστοποίηση της ετοιμότητας του ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό και αφού κάλεσε τα μέρη να απέχουν από οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες καθώς και να εφαρμόζουν ΜΟΕ. Ταυτόχρονα, διερωτόμαστε γιατί η Τουρκία συνεχίζει την εισβολή της στην ΑΟΖ μας, ανανεώνει τις navtex και απειλεί για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων».
.
Πρώτον, αφού αυτή είναι η πάγια τουρκική πολιτική για 46 χρόνια και σε αυτήν οφείλεται η μη λύση του Κυπριακού, ΓΙΑΤΙ η ελληνική πλευρά εμμένει στερρώς και γελοιωδώς σε αυτήν την αδιέξοδη, ολέθρια και εθνικά καταστροφική πολιτική;
.
Δεύτερον, γιατί ο Κυβ. Εκπρόσωπος διερωτάται για τις δηλώσεις του Τούρκου ΥπΕξ; Ο Τσαβούσογλου γνωρίζει ότι η χώρα του δεν θα υποστεί κυρώσεις για την εισβολική παρανομία της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην κυπριακή ΑΟΖ.
.
Οθωμανική Αυτοκρατορία
.
Τι δεν καταλαβαίνουν ο συμπαθής Κούσιος ή ο αιθεροβάμων Πρόεδρος Αναστασιάδης, που κόλλησε στο Crans Montana, ή ο ΥπΕξ, Χριστοδουλίδης, που προσεύχεται να αναδειχθεί στα κατεχόμενα πολιτικός, που να ομνύει πίστη και υποταγή στην τουρκοδιζωνική;
.
Η Τουρκία εδώ και πολλές δεκαετίες, λόγοις και έργοις, με εισβολή και κατοχή της Κύπρου, έχει ξεκάθαρους στόχους εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδος: Απαιτεί να τις επανεντάξει ως φινλανδοποιημένους δορυφόρους στην υπό ανασύσταση Οθωμανική – ερντογανική – Αυτοκρατορία.
.
Όπως ο στρατηγός Κωσταράκος έγραψε («Ελληνο-τουρκική αντιπαράθεση και εθνική αποτροπή: Είμαστε ακόμα στην αρχή», 16/9/2020):

  • «Είναι ξεκάθαρο για όσους μελετούν την Τουρκία ότι ο νεο-οθωμανικός μαξιμαλισμός του Ερντογάν έχει γίνει αποδεκτός και έχει αφομοιωθεί από την πλειονότητα του τουρκικού λαού (…). Η αντιπαράθεση με την Τουρκία δεν θα σταματήσει για τα επόμενα χρόνια και οι σχέσεις μας δεν θα ομαλοποιηθούν ουσιαστικά ποτέ, ακόμα και αν περάσουν σε ένα πιο πολιτισμένο και ήπιο επίπεδο».

Τι πρέπει να κάνουν, Ελλάδα και Κύπρος; Ο στρατηγός Κωσταράκος εισηγείται: Ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα σε βάθος χρόνου. Πανίσχυρη πολεμική αεροπορία. Δραστική ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού. Αυτά απαιτούν δισεκατομμύρια τα οποία ο Ελληνισμός οφείλει να καταβάλει. Καταλήγει ο στρατηγός: «Δυστυχώς, η ασφάλεια και η άμυνα δεν υπάρχουν σε οικονομική συσκευασία».
.
Ευκαιρία για απαγκίστρωση
.
Αντί, συνεπώς, ο πρόεδρος Αναστασιάδης να απορεί και να εξίσταται για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, γιατί δεν τις εκλαμβάνει ως μοναδική ευκαιρία για απαγκίστρωση από την αγγλοτουρκοφρενή, ρατσιστική, αντιευρωπαϊκή, αντιδημοκρατική διζωνική; Γιατί επιμένει στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, διά της υπογραφής μας, του μόνου διεθνούς πανίσχυρου θώρακά μας;

  • Γιατί επιμένει να παραδώσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην μουσουλμανοποίηση, ισλαμοποίηση και τουρκοποίηση; Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ας εξηγήσει το παρανοϊκό και σχιζοφρενικό: Απαιτεί οι εταίροι μας να προκαλέσουν κόστος στην παραβατική Τουρκία αλλά την ίδια στιγμή την εκλιπαρεί να προσέλθει σε συνομιλίες για λειτουργική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Ξεκάθαρα: Αυτή είναι η τρίτη και τελευταία ευκαιρία για απαγκίστρωση από την αγγλοτουρκοδιζωνική τερατουργία και για σχεδιασμό και υλοποίηση μίας νέας στρατηγικής εκτός διζωνικής. Αφού, λοιπόν, ο Τσαβούσογλου προτάσσει συνομοσπονδία δύο κρατών, γιατί η Λευκωσία δεν επανατοποθετεί το Κυπριακό ως διεθνές πρόβλημα τουρκικής εισβολής, κατοχής και εποικισμού και να απαιτήσει συζήτηση μόνο σε αυτήν τη βάση; Αυτή είναι η σωτήρια έξοδος για την Κυπριακή Δημοκρατία.
.
απόψεις
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube