Weather Icon
Τουρκία 11 Σεπτεμβρίου 2020

Τουρκικό σχέδιο δολοφονίας του Μπράνσον με εμπλοκή βουλευτή, εισαγγελέα και ΜΙΤατζή….

Τουρκικό σχέδιο δολοφονίας του Μπράνσον με εμπλοκή βουλευτή, εισαγγελέα και ΜΙΤατζή….

Ο Τούρκος υπήκοος Σερκάν Κουρτουλούς συνελήφθη στην Αργεντινή μετά από ερυθρό δελτίο της interpol και παραδέχτηκε ότι  υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, του είχε ζητήσει να δολοφονήσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος έχει καταδικαστεί από τουρκικό δικαστήριο  για συνέργεια σε τρομοκρατία.

Μιλώντας στον Τούρκο δημοσιογράφο Σαίντ Σεφά, ο Κουρτουλούς είπε ότι η πρώην βουλευτής Σμύρνης και πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του ΑΚΡ Νουκχέτ Χοταρ, του είχε ζητήσει να δολοφονήσει τον πάστορα Μπράνσον. Η Χοταρ διορίστηκε από τον πρόεδρο Ερντογάν ως πρύτανης του πανεπιστημίου Σμύρνης το Σεπτέμβριο του 2018. Μίλησε στον Federico Fashbender της εφημερίδας Infobae και ανέφερε ότι μέλη του κόμματος ΑΚΡ και είπε πως αξιωματούχοι της Σμύρνης, τον προσέγγισαν για να δολοφονήσει τον Μπράνσον, με σκοπό να κατηγορηθεί το κίνημα Γκιουλέν, που είναι μία ομάδα επικριτική για την τουρκική κυβέρνηση. Ο Ερντογάν κατηγορεί το κίνημα ότι βρίσκεται πίσω από τις έρευνες διαφθοράς του 2013 όπως και πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, κατηγορίες τις οποίες το κίνημα αρνείται.

Ο Κουρτουλούς μιλώντας μέσα από τη φυλακή στο κανάλι FOX, είπε ότι ακόμη και πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος, αξιωματούχοι είχαν αρχίσει να μιλούν για τον Μπράνσον, λέγοντας πως “είναι κατάσκοπος και ότι υποστήριζε την τρομοκρατία”. Πρόσθεσε πως “Μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος σχημάτισαν έναν φάκελο πληροφοριών για τον Μπράνσον, που μου τον κοινοποίησαν και μου ζήτησαν να βρω ένα νεαρό και θρησκευόμενο άτομο, το οποίο θα θυσίαζε τον εαυτό του για το έθνος”.

O τότε πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, η Νουκχέτ Χοτάρ και ο πρόεδρος Ερντογάν

Η Άγκυρα κατηγόρησε τον Μπράνσον για υποστήριξη του κινήματος Γκιουλέν και για δεσμούς με το ΠΚΚ. Ο Μπράνσον είχε ζήσει στην Τουρκία με τη σύζυγό του και τα τρία του παιδιά για περισσότερα από 20 χρόνια τα περισσότερα εκ των οποίων ως πάστορας της μικρής εκκλησίας της Αναστάσεως Σμύρνης στην οποία είχε ένα μικρό εκκλησίασμα. Ο Μπράνσον απελευθερώθηκε και του επετράπη να επιστρέψει στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2018, μετά από την έντονη διπλωματική πίεση του Τραμπ προς την Τουρκία.

Η Christian Today αναφέρει πως ενώ ο Κουρτουλούς έχει υποβάλει αίτημα ασύλου στην Αργεντινή, το FBI αναφέρεται πως ζήτησε άδεια από την Αργεντινή για να τον ανακρίνει σχετικά με τους ισχυρισμούς του για τον Μπράνσον. Σύμφωνα με το FOX news, δεν τον έχει πλησιάσει κανένας Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο Κουρτουλούς μιλώντας μέσα από την φυλακή στον Τούρκο δημοσιογράφο Σεφά, είπε πώς το δίκτυο του οργανωμένου εγκλήματος διευθυνόταν από την Χοτάρ και από τον Γκιουρμπούζ Γιουξέλ που τότε ήταν περιφερειακός επικεφαλής της ΜΙΤ στην Σμύρνη. Σύμφωνα με τον Κουρτουλούς το δίκτυο οργανωμένου εγκλήματος περιλάμβανε τον γενικό εισαγγελέα Σμύρνης Οκάν Μπατό και τον τότε επικεφαλής του κόμματος ΑΚΡ Σμύρνης Αχμέτ Κουρτουλούς, δίκτυο που συντόνιζε πολλές παράνομες δραστηριότητες στην πόλη. Ο Σερκάν Κουρτουλούς δήλωσε ότι ο ίδιος διαχειριζόταν την ένοπλη πτέρυγα της εγκληματικής ομάδας που είχε έδρα τη Σμύρνη, εκβιάζοντας επιχειρηματίες και ζητώντας τους χρήματα για να ¨καθαρίσει¨ τα ονόματά τους από κατηγορίες που σχετίζονται με το κίνημα Γκιουλέν. Σύμφωνα με την αναφορά του δημοσιογράφου Σεφά, η ομάδα πραγματοποίησε συναντήσεις σχετικά με τη δολοφονία στο γραφείο του Αχμέτ Κουρτουλούς. Παρά το ότι και οι δύο έχουν το ίδιο επώνυμο δεν έχουν σχέση μεταξύ τους. Ο Αχμέτ Κουρτουλούς συνελήφθη το 2018 με κατηγορίες που σχετίζονται για ίδρυση και διεύθυνση ένοπλης εγκληματικής οργάνωσης. Αποφυλακίστηκε αργότερα και τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό αλλά σκοτώθηκε στο διαμέρισμα του στις 31 Μαΐου 2019. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δολοφόνος Γενερ Τόγκα, σχετιζόταν με τον Σερκάν Κουρτουλούς και με έναν αστυνομικό.

Σερκάν Κουρτουλούς

 

Ο Σεφά αποκάλυψε επίσης την κατάθεση του μάρτυρα Ουφουκ Γκιουρμπούζ-οδηγου του Αχμέτ Κουρτουλούς προς το 3 ανώτατο Ποινικό δικαστήριο της Σμύρνης, η οποία επιβεβαίωσε τις αποκαλύψεις του Κουρτουλούς και τις παράνομες δραστηριότητες εκείνης της ομάδας. Ο Γκιουρμπούζ κατέθεσε εγγράφως πως η Χοτάρ, ο επικεφαλής εισαγγελέας Μπατό, το περιφερειακό γραφείο της ΜΙΤ και ο Κουντρέτ Ντικμέν-επικεφαλής του Τμήματος πληροφοριών της αστυνομίας Σμύρνης συμμετείχαν όλοι στην παράνομη ομάδα. Όπως κατέγραψε το Turkish Minute, o Kουρτουλούς είπε στον Σεφά τα εξής: μου ζήτησαν να βρω κάποιον να κάνει τη δουλειά. Μου ζήτησαν επίσης να νοικιάσω ένα σπίτι. Νοικιάστηκε ένα σπίτι και τοποθετήθηκαν μερικά βιβλία σε αυτό. Ήθελαν ένας νεαρός να μείνει εκεί για λίγο. Πιθανότατα ήθελαν να αφήσει δακτυλικά αποτυπώματα για να δώσουν την εντύπωση ότι ζούσε εκεί. Φυσικά δεν το δ;eχτηκα….. Το να σκοτώνεις έναν Aμερικανό είναι ένα σοβαρό έγκλημα. Δεν μπορούσα να πω όχι, οπότε σταμάτησα. Πιθανότατα θα σκότωναν το άτομο που θα έκανε τη δολοφονία όπως ακριβώς έκαναν όταν δολοφονήθηκε ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα. Θα παρουσίαζαν επίσης το σπίτι του μετά τη δολοφονία και θα έριχναν το φταίξιμο στο κίνημα Γκιουλέν.”

Η Νουκχέτ Χοτάρ μαζί με τον Αχμέτ Κουρτουλούς (αρ.)  στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα

Εξηγώντας τον σκοπό όλων αυτών δήλωσε: “Ήθελαν πραγματοποιώντας εντυπωσιακές δράσεις να το φορτώσουν στους Γκιουλενιστες. Ήθελαν επίσης να βάλουν μια σφήνα ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Γκιουλενιστες.” Το σχέδιο ήταν να πιέσουν τις ΗΠΑ να εντάξουν την κίνηση αυτή στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Η Τουρκία έχει ζητήσει την έκδοση του από την Αργεντινή για να δικαστεί για εικαζόμενη προμήθεια παράνομων πυροβόλων όπλων στη Συρία και για το θάνατο ενός Ρώσου πιλότου το 2015. Ο ίδιος λέει ότι η τουρκική κυβέρνηση τον ζήτα πίσω γιατί ξέρει πολλά.
Δήλωσε προς το FOX news ότι εγκατέλειψε την Τουρκία και έφυγε προς τη Γεωργία το 2016 καθώς “δεν ήθελε να εμπλακεί σε οτιδήποτε σχετικό με την δολοφονία ενός Αμερικάνου”. …..

Ο Κουρτουλούς αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου της Αργεντινής σχετικά με το αίτημά της Τουρκίας για έκδοση του όπως και την απάντηση στο αίτημα ασύλου που έχει υποβάλει.

………….

nordicmonitor.com   11/9/2020

ΠΗΓΗ: tourkikanea.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube