REAL TIME |

Weather Icon

Τουρκικές προκλήσεις: Νέα Navtex και τσαμπουκάδες Ακάρ – Διπλωματική «ομπρέλα» υπέρ της Ελλάδας από ΕΕ και ΗΠΑ

Τουρκικές προκλήσεις: Νέα Navtex και τσαμπουκάδες Ακάρ – Διπλωματική «ομπρέλα» υπέρ της Ελλάδας από ΕΕ και ΗΠΑ

Περίπατο για… τα καλά έχει πάει η οποιαδήποτε, προσχηματική όπως φάνηκε εξ αρχής, διάθεση της Τουρκίας για διάλογο με την Ελλάδα και προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Πλέον, με κάθε ευκαιρία που τους δίνεται αξιωματούχοι της Άγκυρας προκαλούν σε όλα τα επίπεδα, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις προειδοποιήσεις της Δύσης

Περίπατο για… τα καλά έχει πάει η οποιαδήποτε, προσχηματική όπως φάνηκε εξ αρχής, διάθεση της Τουρκίας για διάλογο με την Ελλάδα και προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Πλέον, με κάθε ευκαιρία που τους δίνεται αξιωματούχοι της Άγκυρας προκαλούν σε όλα τα επίπεδα, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις προειδοποιήσεις της Δύσης.

Όλα αυτά ενώ αύριο, Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, λήγει η Navtex για το Oruc Reis και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη γειτονική εν αναμονή της επόμενης κίνησης, που όπως όλα δείχνουν θα περιλαμβάνει νέα Navtex. Άλλωστε, ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 29 Αυγούστου είχε δηλώσει ότι το Oruc Reis θα παραμείνει στην αν. Μεσόγειο για 3 μήνες. Μάλιστα, είχε ξεκαθαρίσει πως θα εκδίδονται συνέχεια «τμηματικές» Navtex έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση η Άγκυρα δεν μένει μόνο στις Navtex του Oruc Reis, αφού η Άγκυρα εξέδωσε νέα Navtex με την οποία δεσμεύει περιοχή βόρεια της Κύπρου για άσκηση με πραγματικά πυρά από τις 12 έως τις 14 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, στη δεσμευμένη περιοχή περιλαμβάνεται και μέρος από τα Κατεχόμενα, τα οποία θα λειτουργήσουν ως βάση της άσκησης αυτής του τουρκικού στόλου. 

Μάλιστα, η επικοινωνιακή αντεπίθεση συνεχίστηκε και σήμερα με την Τουρκία, μέσω ανάρτησης του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, στο twitter, σημειώνει ότι «τα ερευνητικά πλοία Oruc Reis και Barbaros, τα οποία συνεχίζουν τις σεισμικές δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, και τα τρυπάνια Γιαβούζ και Φατίχ, εξακολουθούν να συνοδεύονται και να προστατεύονται από τις ναυτικές δυνάμεις μας».

Νέο παραλήρημα Ακάρ: Οι Έλληνες να σωπάσουν αν δεν θέλουν να γίνουν… μεζές

Νωρίτερα, ο τούρκος υπουργός Άμυνας έσπευσε να… ρίξει λάδι στη φωτιά λέγοντας πως η Ελλάδα πρέπει να «σωπάσει για να μην γίνει μεζές για τα συμφέροντα των άλλων».

Συγκεκριμένα, κατά την ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής σε κέντρο εκπαίδευσης Ταξιαρχίας του Πεζικού, ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε εκ νέου στην Ελλάδα, αλλά και τη Γαλλία.

Ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας προχώρησε σε νέες ακραίες δηλώσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για να πέσει η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αρκεί να σωπάσουν κάποιοι. Δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Απλά να σωπάσουν. Όσοι μπαίνουν σε συνωμοσίες εναντίον της Τουρκίας όπως έχει γίνει και στο παρελθόν θα πάθουν την ίδια ζημιά που έπαθαν στο παρελθόν».

Αδιανόητοι όροι του τουρκικού ΥΠΕΞ: «Εμείς είμαστε τα θύματα της Ελλάδας»

Την τελική διακήρυξη των επτά ηγετών των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατήγγειλε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ως «προϊόν προκατάληψης».

«Τα στοιχεία που περιέχονται στην τελική διακήρυξη σε σχέση με την ανατολική Μεσόγειο και το ζήτημα της Κύπρου είναι προϊόντα προκατάληψης, δεν συνδέονται με την πραγματικότητα και στερούνται νομικής βάσης», υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Ο τούρκος εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης πως η Άγκυρα εξακολουθεί να είναι ανοικτή σε συνομιλίες με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις.

Ο Ακσόι αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως η Ελλάδα πρέπει «να καθίσει χωρίς προϋποθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» ώστε να επιτευχθεί διάλογος και συνεργασία στην περιοχή και προσθέτει πως η Αθήνα πρέπει να αποσύρει τα πολεμικά πλοία της από την περιοχή γύρω από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis ώστε να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις.

«Ασπίδα» από ευρωπαϊκό Νότο, ΕΕ και ΗΠΑ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Όλα τα παραπάνω καθιστούν ξεκάθαρο πως η Τουρκία αντιδρά νευρικά και σπασμωδικά στην πλήρη στήριξη που παρείχε ο Ευρωπαϊκός Νότος, η ΕΕ, αλλά και οι ΗΠΑ στις προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χθες, οι MED7 έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στον Ερντογάν, σχετικά με τη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα και Κύπρο.

Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος με ανάρτησή του στο twitter κατέστησε σαφές προς την Άγκυρα ότι η Γαλλία «βλέπει» τη Μεσόγειο ως θάλασσα που θα επικρατεί μόνο ειρήνη και σταθερότητα. «Pax Mediterranea» ήταν το λακωνικό μήνυμα του Γάλλου προέδρου στο twitter, παραφράζοντας το περίφημο Pax Romana (Ρωμαϊκή ειρήνη), που επικρατούσε την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) της MED7  και συγκεκριμένα στην παράγραφο 6 που αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Όπως φάνηκε, μάλιστα, από το κείμενο της διακήρυξης των MED7, οι ηγέτες του Νότου, εμμέσως καλούν τους εταίρους τους της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου να υιοθετήσουν κυρώσεις που να επεκταθούν ακόμη περισσότερο στο οικονομικό πεδίο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην διακήρυξη για την Τουρκία «εάν δεν τερματίσει τις μονομερείς της δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020».

Αυστηρό μήνυμα Πομπέο στην Τουρκία

Την ίδια στιγμή, επίλυση της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Αγκυρας με τις αλλεπάλληλες εκδόσεις Navtex και την παρουσία του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο ζήτησε με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ειδικότερα, ο Πομπέο απευθύνει έκκληση να αποχωρήσουν τα πολεμικά πλοία από την περιοχή για να λάβουν χώρα οι συνομιλίες.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης μιλάει και για την αυριανή επίσκεψή του στην Κύπρο, τη μερική άρση του εμπάργκο όπλων αλλά και την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν.

in.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube