Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία , Τουρκία 6 Σεπτεμβρίου 2020

Τουρκία προς ΗΠΑ: Αν δεν μας δώσετε ευαίσθητη πυραυλική τεχνογνωσία θα συνεχίσουμε τις εξοπλιστικές συνδιαλλαγές με την Μόσχα

Τουρκία προς ΗΠΑ: Αν δεν μας δώσετε ευαίσθητη πυραυλική τεχνογνωσία θα συνεχίσουμε τις εξοπλιστικές συνδιαλλαγές με την Μόσχα

Του

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Ουάσινγκτον πρέπει να προβεί σε πολύ σοβαρό συμβιβασμό εάν θέλει η Τουρκία να σταματήσει να αγοράζει ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός χρειάζεται σύγχρονα όπλα, μακριά από τις συνήθεις επιδόσεις και δυνατότητές του, όπως οι ρωσικοί S-400.

“Εάν δεν θέλετε να αγοράσουμε άλλα συστήματα, τότε θα πρέπει να μας πουλήσετε την τεχνογνωσία σας”, δήλωσε ο υπουργός, αναφερόμενος στα συστήματα Patriot των ΗΠΑ.

“Αν δεν το κάνετε, θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε από αλλού. Σήμερα θα μπορούσε να είναι το S-400. Αύριο θα υπάρξει κι άλλο σύστημα. Δεν έχει σημασία», είπε με μεγάλη ειρωνεία εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης.

Ο Ερντογάν και η Τουρκία τα τελευταία χρόνια αποφάσισαν να σταματήσουν να είναι στρατιωτικοί σύμμαχοι της Δύσεως. Αυτό είναι κάπως κατανοητό, δεδομένου ότι οι Τούρκοι τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει αρκετά εντατικά και επιτυχώς να δημιουργήσουν στρατιωτική τεχνολογία σε διάφορους τομείς. Τα τελευταία χρόνια, η πρόοδός τους στην αναγνώριση και την καταπολέμηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ήταν αξιοσημείωτη.

Δεν είναι πλέον μυστικό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν στην Τουρκία να αγοράσει τα συστήματα αεράμυνας Patriot, αλλά η Άγκυρα αρνήθηκε για δύο βασικούς και κύριους λόγους: υψηλό κόστος και λιγότερη απόδοση από τους S-400. Αλλά ας ξεχάσουμε τα ρωσικά συστήματα. Στην πραγματικότητα, οι Patriot δεν είναι πιο αποτελεσματικοί ακόμη και από τον Ισραηλινό Iron Dome, ο οποίος θεωρείται ένας από τους καλύτερους στον κόσμο, μαζί με το αναφερόμενο ρωσικό σύστημα.

“Χρειαζόμαστε περισσότερες από δύο συστοιχίες, και τουλάχιστον πέντε πειραματικές, μέχρι να τις παράγουμε μόνοι μας”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου, αναφερόμενος σε πιθανές απειλές από την Τουρκία στη Μεσόγειο, η οποία θεωρείται το πιο ευμετάβλητο μέρος του κόσμου.

Φυσικά, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να χρησιμοποιήσει οικονομικούς μοχλούς για να επηρεάσει τους Τούρκους, όπως η επιβολή κυρώσεων, αλλά μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Δεν έχει καμία επίδραση ακόμη και στην Ινδία, η οποία αρνήθηκε εντελώς να ακούσει τους Αμερικανούς και συνέχισε να αγοράζει το S-400.

Στην πραγματικότητα, αυτοί οι αμερικανικοί οικονομικοί μοχλοί επηρεάζουν τις μικρές οικονομίες και τις χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από την εξωτερική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, δεν έχουν αποκλείσει ποτέ το ενδεχόμενο αγοράς αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας, αλλά όχι την πολιτική του Τραμπ να «επιβάλει μια εξωτερική λύση χωρίς επιλογή».

Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα στο Bloomberg, η Τουρκία δεν έχει ενεργοποιήσει τα διαθέσιμα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400, αλλά έχουμε επανειλημμένα αναφέρει ότι η Άγκυρα ήδη δοκιμάζει το ραντάρ του συστήματος εναντίον F-16 και F-22 μαχητικών.

Αργά ή γρήγορα η Άγκυρα θα καταστήσει επιχειρησιακούς τους S-400 ανεξαρτήτως κεφαλής της αμερικανικής κυβερνήσεως, καθώς δεν υπάρχει  οικονομική ή πολιτική λογική, που να οδηγεί σε αποθήκευση ενός όπλου υψηλής τεχνολογίας.

Σε τελική ανάλυση, ο Ερντογάν έχει μια ποιότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία σε ένα πολύ διαφορετικό μέρος από την επιθυμία του για μια “Μεγάλη Τουρκία”. Θέλει να αναπτύξει τη δική του τεχνολογία όπλων, πρέπει να επιλέξει τους προμηθευτές του και πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαιτέρως δύσκολη καθώς η Τουρκία πρέπει να πείσει και την ενδιαφερόμενη χώρα να συνεργαστεί μαζί της σε τόσο ευαίσθητα και ευμετάβλητα ζητήματα.

Δυστυχώς για τον Ερντογάν, η αρχή της αγοράς έχει τεράστιες αποφάσεις που δεν έχουν ακόμη ληφθεί.

Η Ρωσία υπέγραψε δεύτερο συμβόλαιο με την Τουρκία για τα πυραυλικά συστήματα S-400

Η Ρωσία υπέγραψε δεύτερο συμβόλαιο για την παράδοση των S-400 με την Τουρκία, δήλωσε ο Αλεξάντερ Μίχεφ, γενικός διευθυντής της Rosoboronexpor, σε δημοσιογράφους στις 23 Αυγούστου κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Στρατού-2020.

Εν ολίγοις, ο Πούτιν δίνει τα πάντα στην Τουρκία. Φυσικά και ο Τραμπ κάνει το ίδιο. Με άλλα λόγια, οι δύο υπερδυνάμεις δίνουν όπλα στην Άγκυρα, ενώ κάνουν τα στραβά μάτια και στις προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία αγόρασε μια σειρά από αυτά τα πυραυλικά συστήματα από τη Ρωσία πέρυσι, προτρέποντας την Ουάσινγκτον να αναστείλει τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι η Τουρκία κινδυνεύει με κυρώσεις από τις ΗΠΑ εάν αναπτύξει τους S-400.

Έτσι, δεδομένου ότι οι Τούρκοι έγραψαν τα αμερικανικά τελεσίγραφα για τα παλιά τους παπούτσια, οι Ρώσοι προσφέρουν οπλικά συστήματα σε πολύ καλές τιμές. Εμείς εδώ στην Ελλάδα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να αγοράσουμε, ή να χτίσουμε νέα οπλικά συστήματα. 

Ορισμένοι στρατιωτικοί Έλληνες εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η Ελλάδα «είναι υποχρεωμένη να κινηθεί με πολύ γρήγορο ρυθμό και να εφοδιαστεί σαν αστακός, λόγω αυτών που σχεδιάζουν οι νεο-Οθωμανοί. Ούτε οι Αμερικανοί ούτε η Γερμανοκρατούμενη ΕΕ είναι ικανές να σταματήσουν τους επεκτατισμούς της Άγκυρας».
Οι διαπραγματεύσεις για αυτήν την παραγγελία συνεχίζονται εδώ και μήνες όπως αναφέραμε στα τέλη Μαΐου του τρέχοντος έτους και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. «Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς είναι μια επίπονη διαδικασία που απαιτεί ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, δεδομένων των τρεχόντων περιορισμών σε σχέση με την πανδημία, δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε τους όρους σύναψης αυτής της σύμβασης », έγραψε η TASS.
Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας (FSMTC) Ντμίτρι Σούγκαεφ σημείωσε ότι προς το παρόν τα μέρη αναμένουν την τελική απόφαση της Τουρκίας.

Τι είναι το πυραυλικό σύστημα S-400;

Το S-400 Triumph είναι ένα ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα μεγάλης εμβέλειας και μεσαίας εμβέλειας. Το S-400 έχει σχεδιαστεί για να καταστρέψει όλα τα σύγχρονα και πολλά υποσχόμενα μέσα αεροδιαστημικής επίθεσης [συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών.

Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, οι S-400, μαζί με συστήματα όπως το Iskander OTRK και τα παράκτια αντιπλοϊκά συστήματα της κατηγορίας Bastion, διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη νέα έννοια των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, γνωστή στη Δύση ως “Ζώνη Άρνησης Πρόσβασης” [Αντι-Πρόσβαση / Άρνηση Περιοχής, A2 / AD], η οποία συνίσταται στο γεγονός ότι τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να κινηθούν εντός της εμβέλειας των Α2 / AD.

Triumph είναι το όνομα της έκδοσης εξαγωγής. Η τιμή αγοράς ενός τμήματος του αντι-αεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400 είναι περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.

Τεχνικά χαρακτηριστικά των S-400

Το πυραυλικό σύστημα αυτό είναι ικανό να εντοπίσει στόχο στα 600 χλμ, να βάλει εναντίον του στα 400 χλμ, με μέγιστη ταχύτητα τα 4,8 χλμ το δευτερόλεπτο, βάλοντας ταυτόχρονα έναντι 36 στόχων μέσω 72 πυραύλων. Ο χρόνος που χρειάζεται για να μπει σε ”κατάσταση εμπλοκής” το σύστημα, ανέρχεται στα 3 λεπτά.

Τρόπος λειτουργίας συστήματος

Ολόκληρη η διαδικασία από τον εντοπισμό έως την καταστροφή ενός προορισμού πραγματοποιείται αυτόματα:

  • Το σύστημα ραντάρ (ραντάρ) ανιχνεύει εκατοντάδες στόχους σε ακτίνα 600 χιλιομέτρων και καθορίζει την ”εθνικότητά” τους.
  • Τα δεδομένα αποστέλλονται στη θέση διοίκησης (55K6E). Αυτός, με τη σειρά του, διανέμει στόχους μεταξύ διαφόρων εκτοξευτών (5P85TE2).
  • Κάθε θέση διοίκησης μπορεί να ελέγχει ταυτόχρονα οκτώ συστήματα αεράμυνας, καθένα από τα οποία μεταφέρει έως και 12 εκτοξευτές. Αυτοί, με τη σειρά τους, φιλοξενούν τέσσερις πυραύλους με διαφορετικές μάζες, δυνατότητες εκτόξευσης και δυνατότητες ελιγμού.
  • Ανάλογα με τον τύπο του στόχου, το σύστημα αεράμυνας επιλέγει τον κατάλληλο πύραυλο. Το S-400 Triumph είναι οπλισμένο με πυραύλους με διαφορετικά βάρη, δυνατότητες εκτόξευσης και δυνατότητες ελιγμού: 48N6E, 48N6E2, 48N6E3, 9M96E και 9M96E2.
  • Οι πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας (έως 400 χιλιόμετρα) είναι ικανοί να καταστρέψουν στόχους ακόμη και πέρα από την εμβέλεια της στόχευσης των ραντάρ, για τους οποίους έχουν μοναδικές κεφαλές εντοπισμού. Μετά την εντολή εκτόξευσης του πυραύλου και την επίτευξη μέγιστης κάθετης εμβέλειας, ο πύραυλος ανοίγει τα συστήματα εντοπισμού και ξεκινάει έρευνα για την τοποθεσία του στόχου.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.bulgarianmilitary.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube