REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Κύπρος 14 Σεπτεμβρίου 2020

Το στοίχημα της αμερικανικής διπλωματίας

Το στοίχημα της αμερικανικής διπλωματίας

Του Ανδρέα Παράσχου

[email protected]

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε ξημερώματα Παρασκευής η είδηση ότι το Σάββατο (12/09/2020) ερχόταν στην Κύπρο ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Έξι μέρες μετά την επίσκεψη Λαβρόφ στη Λευκωσία, κάποιες συναφείς εκτιμήσεις μπορούσε να γίνουν, ωστόσο το όλο ζήτημα συνιστούσε γρίφο καθώς, ο ελλιμενισμός ή όχι ρωσικών πλοίων στην Κύπρο, αποκλείεται να έφερνε στο νησί τους υπουργούς εξωτερικών των υπερδυνάμεων. Πώς παίζεται λοιπόν το γεωπολιτικό στοίχημα στην περιοχή; Η Ρωσία βρίσκεται εντός παιδιάς, με βάση στη Συρία και σχεδόν πλήρη έλεγχο της χώρας. Οι ΗΠΑ έχουν αποσυρθεί από τη Συρία, διατηρούν όμως δυνάμεις σε Ιντσιρλίκ, Σούδα, Σικελία και Νάπολι.

Ο Πομπέο δεν ήρθε στη Λευκωσία σε αντιστάθμισμα της επίσκεψης Λαβρόφ διότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι πια -κατά την αντίληψη μου, αντισυμβατική και τη διαχειρίζεται ένα πολύ έξυπνο γι’ αυτό και «αόρατο» επιτελείο. Κι εξηγούμαι. Το βράδυ της Πέμπτης ένα τουίτ του Ντόναλντ Τραμπ στις 9:29 μ.μ. πληροφορούσε τον πλανήτη ότι: «Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την ανακοίνωση ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για το Αφγανιστάν θα αρχίσουν στις 12 Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή και η καλύτερη ευκαιρία για το Αφγανιστάν να τερματίσει σαράντα χρόνια πολέμου και αιματοχυσίας». Στη συνέχεια από το Λευκό Οίκο, ο ίδιος δήλωσε ότι ο Πομπέο αναχωρεί για την Ντόχα του Κατάρ για την έναρξη των ενδο-αφγανικών συνομιλιών ειρήνευσης (μεταξύ Κυβέρνησης-Ταλιμπάν).

Οι διαβουλεύσεις πήραν πολύ καιρό, κατά τον Τραμπ. Κι όμως ουδείς πήρε χαμπάρι. Ο Τραμπ είπε ακόμα ότι στο Αφγανιστάν από τις αρχές Φεβρουαρίου δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα θα μειωθούν στις 4000 και στο Ιράκ στις 2000. Ενόψει του ταξιδιού του, ο Πομπέο εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν δεσμεύσεις των Ταλιμπάν και από την υλοποίηση τους θα εξαρτηθεί η πλήρης απόσυρση των ΗΠΑ από τη χώρα. Στο ερώτημα γιατί είναι σημαντικό το ταξίδι στην Κύπρο, ο Πομπέο είπε ότι τα όσα συμβαίνουν στην Αν. Μεσόγειο είναι σημαντικά και, «θέλω να μιλήσω με τους ηγέτες στην Κύπρο για τη δική τους οπτική, τους στόχους τους και τα πράγματα που θα ήθελαν να κάνουν». Είπε πως ο πρόεδρος Τραμπ έχει ζητήσει από Ερντογάν και Μητσοτάκη όπως οι θαλάσσιες διαμάχες επιλυθούν με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα διασφαλίσει ότι κατανοεί τους κινδύνους από την οπτική των ανθρώπων της Κύπρου. Πού το πάει η Ουάσιγκτον; Το εντοπίζουμε παρακολουθώντας τα ψίχουλα που αφήνει μέσω τουίτερ ο πλέον αμφιλεγόμενος, 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Προχθές Παρασκευή 11/09/20 ανακοίνωσε τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ-Μπαχρέιν, της δεύτερης αραβικής χώρας σε ένα μήνα. Στις 4 Σεπτεμβρίου 2020 ανακοίνωσε τη συμφωνία Σερβίας – Κοσσόβου. Την ίδια μέρα ανακοίνωσε τη συμφωνία Ισραήλ-Κοσσόβου για εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων. Στις 13 Αυγούστου 2020 τη συμφωνία Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Θυμίζουμε ότι υπήρξε ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που πέρασε στη Βόρεια Κορέα και ο οποίος εγκαινίασε μια ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ των δύο τμημάτων της Κορέας. Όλα αυτά ήταν συνέπεια μιας πολιτικής πολύ χαμηλών τόνων, μιας διπλωματίας κάτω από τα ραντάρ της δημοσιότητας. Τώρα στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν κυρίως πέντε θερμά πεδία επί των οποίων μπορεί να δουλέψει η συγκεκριμένη μέθοδος διπλωματίας: 1) Τουρκία-Ελλάδα, 2) Τουρκία-Ισραήλ, 3) Τουρκία-Λιβύη, 4) Τουρκία-Συρία, 5) Ισραήλ-Παλαιστίνη.

Από τα λεγόμενα Πομπέο, «θέλω να μιλήσω με τους ηγέτες στην Κύπρο για τη δική τους οπτική, τους στόχους τους και τα πράγματα που θα ήθελαν να κάνουν», το Κυπριακό θα περιληφθεί στο πεδίο Τουρκίας-Ελλάδας, είτε το θέλουμε είτε όχι, αφού η ιστορική πείρα έχει καταδείξει ότι όσες φορές μας δόθηκε η ευκαιρία να το λύσουμε μεταξύ μας δεν τα καταφέραμε. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα της αμερικανικής διπλωματίας, διότι άμα καταφέρει και φέρει βόλτα και τα πέντε πεδία, θα έχει σταματήσει να πληρώνει στρατεύματα και καθεστώτα και θα έχει κάμε τσεκ ματ στη Ρωσία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube