REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα , Εξωτερική Πολιτική , ΗΠΑ 20 Σεπτεμβρίου 2020

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα, η κρίσιμη λεπτομέρεια

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα, η κρίσιμη λεπτομέρεια

Βασίλης Γεώργας 

Οταν στα τέλη Αυγούστου Κυριάκου Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τραμπ συνομιλούσαν στο τηλέφωνο, με θέμα την τουρκική προκλητικότητα η πληροφορία που είχε δημοσιοποιήσει το liberal.gr ήταν απολύτως διασταυρωμένη: Η συγκεκριμένη κίνηση του Λευκού Οίκου θα είχε και συνέχεια.

Κανείς δεν γνώριζε πριν από περίπου είκοσι μέρες τον τρόπο που θα επέλεγε η αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να δώσει ώθηση στην πάγια θέση της περί ενίσχυσης της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σχεδόν έναν μήνα μετά  από την ανάρτηση, συγκεκριμένες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας σε σχέση με το έντονο ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς.

 Οπως λοιπόν γίνεται γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προγραμματίζει να επισκεφτεί την Ελλάδα, πιθανότατα σε συνδυασμό με άλλες “υποχρεώσεις” που θα έχει ο κ.Πομπέο στην ευρύτερη περιοχή και οι οποίες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, όμως φαίνεται πως έχουν σχέση με τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες. Παρ’ ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν το επιβεβαιώνει είναι βέβαιο ότι οι απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες είναι σε πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα με το πιο πιθανό σενάριο, ο κ.Πομπέο δε θα προσγειωθεί στην Αθήνα αλλά στην Σούδα της Κρήτης, στη βάση των ΗΠΑ είτε στις 27 είτε στις 28 Σεπτεμβρίου. 

Σε όλα αυτά όμως υπάρχει μία μικρή αλλά κρίσιμη λεπτομέρεια : Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα ο κ.Πομπέο δε θα επισκεφτεί την Τουρκία σε αυτό του το ταξίδι. Με άλλα λόγια δηλαδή δε θα πρόκειται για μία επίσκεψη και στις δύο χώρες, όπου κάποιος θα μπορούσε να το ερμηνεύσει ως διαμεσολαβητική κίνηση, αλλά αντιθέτως ο αμερικανός ΥΠΕΞ θα φτάσει μόνο στην Ελλάδα, κάτι από το οποίο προφανώς μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπερασματά του. Ο Μάικ Πομπέο θα συναντηθεί, βάση πληροφοριών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα Χανιά, σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία μια και θα έχει μόλις προηγηθεί η έκτακτη σύνοδος της Ευρωπαικής Ενωσης.

Μία σύνοδος στην οποία η Αθήνα και η Λευκωσία επιζητούν την υιοθέτηση από τους ευρωπαίους εταίρους της λίστας κυρώσεων, η οποία και θα μπορεί να εφαρμοστεί ανά πάση στιγμή. 

Μέχρι όμως να φτάσουμε εκεί θα έχει επισήμως ανακοινωθεί και η έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας. Αυτό αναμένεται να γίνει ίσως στις αρχές της εβδομάδας. Στην κατεύθυνση αυτή, υπήρξε τριμερής τηλεδιάσκεψη της διπλωματικής συμβούλου του κυρίου Μητσοτάκη Ελένης Σουρανή με τον Τούρκο ομολογό της Ιμπραήμ Καλίν και το διπλωματικό σύμβουλο της γερμανίδας καγκελαρίου Γιαν Χέκερ την Παρασκευή.

Η εξέλιξη αυτή δε θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Ηδη από την μη ανανέωση της τουρκικής NAVTEX και την απόσυρση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το περασμένο Σάββατο, ο κ.Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος:  “ Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» ήταν το μήνυμα που επαναλαμβάνει συνεχώς  ο πρωθυπουργός. 

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube