Weather Icon

Τι θέλει ο Ερντογάν…

Τι θέλει ο Ερντογάν…

Η Τουρκία έκανε πίσω στο Καστελόριζο για τρεις κυρίως λόγους.

O πρώτος  ήταν  γιατί φοβήθηκε τις συνέπειες των κυρώσεων που ετοίμαζε η Ε.Ε. στην ετοιμόρροπη οικονομία της.

Ο δεύτερος ήταν η αυξημένη πιθανότητα εμπλοκής της Γαλλίας ως βραχίονα της Ε.Ε. σε μια στρατιωτική εμπλοκή.  

Ο τρίτος ήταν η επιτυχής κινητοποίηση διπλωματικά και στρατιωτικά της ίδιας της Ελλάδας. 

Τόσο στον Έβρο όσο και στις αμφισβητούμενες περιοχές μεταξύ Καστελόριζου, Κρήτης και Κύπρου η ελληνική αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις απέδειξαν πως παρά την αποδιοργάνωση του πελατειακού κράτους της μεταπολίτευσης διαθέτουν αντανακλαστικά και αποτελεσματικότητα.

Αμέσως μετά την υποχώρηση στο Καστελόριζο η Τουρκία έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης της Χίου.  Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για μια κίνηση τακτικού ελιγμού σε έναν γενικότερο στρατιωτικό σχεδιασμό ο οποίος δεν φαίνεται να  αλλάζει.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Τουρκίας είναι ο οικονομικός, πολιτικός και πολιτισμικός στραγγαλισμός της Ευρώπης.

Τούτο μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι ο έλεγχος των ενεργειακών ροών προς την Ευρώπη και ο δεύτερος με τον συντονισμό των μεταναστευτικών ροών μουσουλμάνων οι οποίοι λόγω πολιτισμικής υστέρησης όπου εγκατασταθούν αυξάνουν τον πληθυσμό τους ταχύτερα από άλλους πληθυσμούς. Απώτερος σκοπός είναι από ικέτες φιλοξενίας και ανθρωπιάς να καταστούν κατακτητές και δυνάστες.

Ο “στραγγαλισμός” της Ευρώπης για την Τουρκία περνάει μέσα από την εξουδετέρωση και “φιλανδοποίηση” χωρών όπως η  Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Λιβύη, η Αλγερία κλπ.

Η Ε.Ε. είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας του πλανήτη χωρίς η ίδια να έχει επαρκείς φυσικούς πόρους υδρογονανθράκων. Το 30%-40% των ενεργειακών της αναγκών η Ε.Ε. το καλύπτει από τη Ρωσία. Περί το 11% το καλύπτει με εισαγωγές από χώρες όπως το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν. Ένα 15-20% το καλύπτει από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου. Άλλο ένα 20% το καλύπτει με εισαγωγές από την Αφρική.

Η Τουρκία λόγω της γεωγραφικής της θέσης κρατάει τη στρόφιγγα για ένα σημαντικό μέρος των εισαγωγών από χώρες της Ασίας και του Περσικού Κόλπου. Θέλει να ελέγξει με τις εισαγωγές από την Αφρική.

Η Τουρκία συμμάχησε με τη Ρωσία και φιλοδοξούν να ελέγξουν τις ροές από Ρωσία, Μέση Ανατολή-Περσικό Κόλπο και Βόρεια Αφρική έτσι ώστε να ελέγχουν το 80-90% της τροφοδοσίας της Ευρώπης.

Αν το πετύχουν αυτό θα μπορούν να αυξήσουν τις τιμές αφαιρώντας μεγάλο μέρος του πλούτου και της στρατιωτικής και πολιτικής ισχύος  των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Με τους πόρους αυτούς και τη βοήθεια της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, ο Ερντογάν φιλοδοξεί να αναστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία με ηγετική δύναμη την Τουρκία.

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube