Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Τουρκία 7 Σεπτεμβρίου 2020

Τι ακριβώς συμβαίνει με τα άρματα μάχης που η Τουρκία έφερε πίσω στην Αδριανούπολη

Τι ακριβώς συμβαίνει με τα άρματα μάχης που η Τουρκία έφερε πίσω στην Αδριανούπολη

του Σάββα Καλεντερίδη

Την Παρασκευή το βράδυ ο τουρκικός στρατός μετακίνησε τμήματα της 54ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας από τα σύνορα με τη Συρία στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας με σκοπό από κει να κινηθούν σε πλατφόρμα φόρτωσης σε τρένο, για να μεταφερθούν στην Αδριανούπολη.

Η ενέργεια αυτή πήρε μεγάλη δημοσιότητα στην Ελλάδα και είδαμε διάφορες και μάλιστα πολύ αντιφατικές ερμηνείες.

Για να συμβάλλουμε κι εμείς με τη σειρά μας, θα καταθέσουμε την εκτίμησή μας για το γεγονός.

Η Τουρκία έχει επενδύσει πολλά στην κατοχή της περιοχής Ιντλίμπ, καθότι αν χάσει τον έλεγχο της περιοχής αυτής, τότε πολύ εύκολα θα την ξηλώσουν από το Αφρίν και την Αλ Μπαμπ, περιοχές τις οποίες κατέχει από διετίας και τριετίας, με τις επιχειρήσεις “Ασπίδα του Ευφράτη” και “Κλάδος Ελαίας”.

Σημειώνεται ότι η κατοχή των περιοχών αυτών, μαζί με τη λωρίδα που κατέλαβε πριν από δέκα μήνες, στο Γκίρε Σπι – Σερεκάνιγε, στα ΒΑ σύνορα με τη Συρία, αποτελούν πρώτο στόχο της Τουρκίας, γιατί με την κατοχή τους θεωρεί ότι απομακρύνει το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός τρίτου αυτόνομου κουρδικού κράτους, που οι ίδιοι οι Τούρκοι επιτελείς θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σταδιακά στο διαμελισμό της Τουρκίας.

Ακριβώς επειδή αυτό θεωρείται πρώτος στόχος της Τουρκίας, ειδικά ο έλεγχος της περιοχής του Ιντλίμπ, η Τουρκία μετέφερε πολλές δυνάμεις, υπάρχουν τουρκικές αναφορές για παρουσία περίπου 10 χιλιάδων ανδρών στο Ιντλίμπ και περίπου 1500 αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων και πυροβόλων, μέρος των οποίων μετακινήθηκε στην περιοχή από την 1η Στρατιά, περιχοή ευθύνης της οποίας είναι κυρίως η Αν. Θράκη.

Ένας από τους σχηματισμούς, μονάδες ή στοιχεία του οποίου μετακινήθηκαν στην περιοχή και συγκεκριμένα στις επαρχίες Reyhanlı και Kumlu του νομού Αντιόχειας, είναι η 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, η οποία έχει έδρα την Αδρανούπολη και κύρια αποστολή την άμυνα ή επίθεση από το προγεφύρωμα του Κάραγατς.

Σημειώνεται ότι το προγεφύρωμα του Κάραγατς* είναι η μοναδική παρέβριος περιοχή από την οποία μπορεί να προελάσει ο ελληνικός ή ο τουρκικός στρατός στο έδαφος της άλλης χώρας, χωρίς να είναι αναγκασμένος να κάνει “βιαία διάβαση ποταμού”, που είναι μια εξαιρετικά σύνθετη και άρα επικίνδυνη επιχείρηση.

Η Τουρκία, στέλνοντας άρματα μάχης και τεθωρακισμένα στα σύνορα με το Ιντλίμο, είχε αφήσει “γυμνή” και ακάλυπτη την εν λόγω περιοχή, την οποία -θεωρητικά πάντα- θα μπορούσε να καταλάβει η Ελλάδα σε μερικές ώρες. Και το έπραξε αυτό για τον απλούστατο λόγο, γιατί η Ελλάδα, με βάση τα φαινόμενα, δεν έχει επιθετικά σχέδια, άρα οι Τούρκοι επιτελείς θεώρησαν ότι αν αφήσουν ακάλυπτη την περιοχή, αυτή δεν κινδυνεύει. (Σημειώνεται ότι από την περιπχή αυτή η Τουρκία πραγματοποίησε την επίθεση εναντίον της Ελλάδας, φέτος, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, χρησιμοποιώντας ως στρατό τους μουσουλμάνους αλλοδαπούς, που πολιορκούσαν τα σύνορά μας επί ημέρες, με στόχο να καταλάβουν τη συνοριακή πύλη και να εισβάλλουν απρόσκοπτα στο έδαφός μας.)

Όταν όμως είδαν πριν από μερικές ημέρες ότι μηχανοκίνητοι σχηματισμοί του ελληνικού στρατού έκαναν ασκήσεις στον βόρειο Έβρο, είναι πολύ πιθανόν να θεώρησαν ότι σε περίπτωση κρίσης στη θάλασσα της Αν. Μεσογείου, θα κινδυνεύσει και μπορεί να χάσουν κρίσιμης σημασίας εθνικό έδαφος, όπως είναι το προγεφύρωμα του Κάραγατς.

Αυτή είναι η δική μας ερμηνεία για την κίνηση της Τουρκία, να φέρει πίσω στην έδρα τους τμήματα της 54ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας και είμαστε ανοιχτοί σε όποια καλόπιστη κριτική.

Εμείς ως επίλογο θα λέγαμε ότι η κίνηση της Τουρκίας θα ερμηνευόταν από τον απλό λαό με την παροιμία “ο φόβος φυλάει τα έρημα”. Απλά ελπίζουμε να παρακολουθεί μετά προσοχής τις εξελίξεις αυτές ο στρατός του Άσαντ.

*Καθαρά ελληνική περιοχή, με Έλληνες κατοίκους μέχρι πριν την Ανταλλαγή, παραχωρήθηκε στην Τουρκία, με τη Συνθήκη της Λοζάνης, για να σταματήσουν οι Τούρκοι να απαιτούν πολεμικές αποζημιώσεις για την παρουσία του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube