Weather Icon
Τουρκία 18 Σεπτεμβρίου 2020

Teneo: Η πανδημία και οι εντάσεις με την Ελλάδα γονατίζουν την οικονομία του Ερντογάν

Teneo: Η πανδημία και οι εντάσεις με την Ελλάδα γονατίζουν την οικονομία του Ερντογάν

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Η πορεία της πανδημίας Covid-19 και οι εντάσεις με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την οικονομία της Τουρκίας, με την πανδημία ωστόσο να αποτελεί τον πιο άμεσο, όπως σημειώνει η εταιρεία ανάλυσης πολιτικού ρίσκου Teneo, σε νέα έκθεσή της.

Η απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους από τα αμφισβητούμενα ύδατα θα επιτρέψει στην Άγκυρα να αποφύγει πιθανές κυρώσεις της ΕΕ. Ωστόσο, δεν υπάρχει λύση στον ορίζοντα για την περίπλοκη διαμάχη με την Ελλάδα, όπως σημειώνει.

Παράλληλα, ενώ η πανδημία βρίσκεται στα πρόθυρα του δεύτερου κύματός της στη χώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει να υποβαθμίζει το μέγεθός της. Το γεγονός ότι η κοινή γνώμη δεν εμπιστεύεται ιδιαίτερα τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης για την πορεία της πανδημίας, σε συνδυασμό με τα τοπικά lockdowns που εφαρμόστηκαν και τον φόβο νέας αύξησης των κρουσμάτων, πιθανότατα θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα για την “άρρωστη” οικονομία της Τουρκίας, όπως σημειώνει η Teneo, τη στιγμή που η τουρκική λίρα συνεχίζει να κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η πρόσφατη απότομη αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων στην Τουρκία οδήγησε σε εικασίες σχετικά με την εκ νέου επιβολή πιο αυστηρών περιορισμών στο σύνολο της χώρας εν μέσω πολλών αναφορών από ιατρικούς συλλόγους και επαγγελματίες υγείας ότι η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ χειρότερη από ό,τι δείχνουν τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία.

Στις 16 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υπήρχαν 1.771 νέα κρούσματα και 63 νέοι θάνατοι στην Τουρκία τις τελευταίες 12 ώρες. Ήταν ο υψηλότερος αριθμός επίσημα καταγεγραμμένων κρουσμάτων στη χώρα από τις αρχές Μαΐου.

Στην καθημερινή ενημέρωσή του για τον Covid-19, ο υπουργός Υγείας προέτρεψε τους Τούρκους να είναι πιο προσεκτικοί και να ακολουθούν τις κυβερνητικές οδηγίες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας και την τήρηση κοινωνικών αποστάσεων. Ωστόσο, απέρριψε ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση υποτιμούσε σκόπιμα την έκταση της πανδημίας και ότι το σύστημα υγείας είναι σε οριακό σημείο, επιμένοντας ότι το ποσοστό πληρότητας στα κρεβάτια στα νοσοκομεία ήταν μόνο 51%, και 66% στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Ωστόσο, υποστηρίζει η Teneo, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο Covid-19 εξαπλώνεται και προκαλεί περισσότερους θανάτους από ό,τι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να παραδεχτεί. Τις τελευταίες εβδομάδες, τα ποσοστά θνησιμότητας στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου στους δήμους έχουν εκτιναχθεί, με ορισμένες πόλεις να αναφέρουν περισσότερους θανάτους την ημέρα από ό,τι ανακοινώνει η κυβέρνηση για τους θανάτους Covid-19 σε ολόκληρη τη χώρα. Μια σειρά από επαγγελματίες υγείας ανέφεραν ότι, τουλάχιστον στα νοσοκομεία τους, οι θάλαμοι και οι μονάδες ΜΕΘ είναι γεμάτες και ότι θεραπεύουν νέους ασθενείς στους διαδρόμους.

Η ιατρική ένωση της Τουρκίας έχει γίνει όλο και πιο επικριτική για την αποτυχία της κυβέρνησης να θεσπίσει πιο αυστηρά μέτρα για να προσπαθήσει να σταματήσει την εξάπλωση του Covid-19. Στις 12 Σεπτεμβρίου, εξέδωσε δήλωση ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόνο στην Άγκυρα ήταν 5.000 την ημέρα, περίπου τρεις φορές το επίσημο ποσοστό της κυβέρνησης για ολόκληρη τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της πανδημίας, ο Ερντογάν ήταν απρόθυμος να επιβάλει ένα πλήρες lockdown λόγω του φόβου για τις επιπτώσεις που θα είχε στην εύθραυστη οικονομία της Τουρκίας τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η δημοτικότητά του μειώνεται. Κατά την Teneo, αναμένεται να συνεχίσει να αντιστέκεται στην πίεση για την επιβολή αυστηρών εθνικών περιορισμών τις επόμενες εβδομάδες, ιδίως μετά και την πολύ αδύναμη τουριστική περίοδο που χτύπησε την οικονομία του.

Ωστόσο, δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι σχεδόν το 80% των Τούρκων είτε ανησυχούν είτε ανησυχούν πολύ για τον Covid-19, ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, σημειώνει η Teneo. Και το ακόμα πιο δυσοίωνο για τον Ερντογάν είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης πως σχεδόν το 60% των πολιτών δεν εμπιστεύεται πλέον τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης για τον Covid-19, σε σύγκριση με 30% τον Απρίλιο –κάτι που κατά την Teneo αυξάνει την πιθανότητα περισσότεροι ψηφοφόροι να αρχίσουν να μην εμπιστεύονται την κυβέρνηση σε άλλα ζητήματα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, η απόφαση του Ερντογάν να αποσύρει το τουρκικό πλοίο από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι πιθανό να σηματοδοτήσει μία ανάπαυλα στις εντάσεις έως το τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου σε μια προσπάθεια να αποφύγει πιθανές κυρώσεις της ΕΕ. Αντιμετωπίζοντας τη φθίνουσα δημοτικότητα, μια επιδεινούμενη οικονομία και ένα νέο ξέσπασμα Covid-19, ο Ερντογάν θα μπορούσε να καταφύγει για άλλη μια φορά στον εθνικισμό και σε επιθετική εξωτερική πολιτική για να αποσπάσει την κοινή γνώμη και να εδραιώσει τη βάση υποστήριξής του, καταλήγει η Teneo.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube