Weather Icon

Τα πρώτα παρατράγουδα της “Συμφωνίας των Πρεσπών”

Τα πρώτα παρατράγουδα της “Συμφωνίας των Πρεσπών”

Το έμβλημα της σχισματικής “Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας”

Γράφει ο ΤΖΙΟΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ   

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Zoran Zaev, πριν από μερικές ημέρες απέστειλε επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με την οποία, του ζητούσε να εξισώσει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς του κράτους των Σκοπίων, με τους άλλους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός, στην επιστολή του αυτή αναφέρει ότι,  ο ορθόδοξος λαός στη χώρα του αξίζει την ανεξαρτησία της εκκλησίας που ονειρεύεται επί έναν αιώνα και ότι  αναμένει να δει τη «Μακεδονική ορθόδοξη εκκλησία» – “Αρχιεπισκοπή Αχρίδος” να αναγνωρίζεται ως αυτοκέφαλη, έχοντας τη γραπτή απόφαση από τoν Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Υπενθυμίζουμε ότι, η ορθόδοξη εκκλησία των Σκοπίων, αποσχίσθηκε το 1967 από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία του κόσμου.

Όμως το Σερβικό Πατριαρχείο, αναγνωρίζει μόνο την “Αρχιεπισκοπή Αχρίδος” στο κράτος των Σκοπίων, με επικεφαλής τον Ιωάννη, ως την μόνη κανονική εκκλησία στην περιοχή αυτή, η οποία βρίσκεται υπό την δικαιοδοσία του.

Το 2002 το Πατριαρχείο της Σερβίας στον διάλογο με την ορθόδοξη εκκλησία του κράτους των Σκοπίων, πρόσφερε ευρεία αυτονομία, όχι όμως και αυτοκέφαλο, ενώ η ονομασία θα παρέμενε “Αρχιεπισκοπή Αχρίδος”. Η πρόταση αυτή παραμένει ακόμη ανοιχτή, ενώ αποτελεί την επίσημη θέση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ελληνικές επιγραφές από τους Στόβους & τα Στύβερρα.

Βλέπουμε πως οι σκοπιανοί, προσπαθούν (βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών) να καπηλευτούν ό,τι έχει σχέση με τον όρο “Μακεδονικός”. Και αποτελεί μεγάλη προσβολή για τη χώρα μας, το ότι αναγνωρίσαμε «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονικό έθνος», στους σκοπιανούς, (υπογράφοντας η προηγούμενη κυβέρνηση, την κάκιστη για την Ελλάδα, συμφωνία των Πρεσπών).

Ευτυχώς που αντιδρά η Βουλγαρία και δεν αναγνωρίζει τη σκοπιανή γλώσσα ως «μακεδονική», αφού αποτελεί όπως λένε ιδίωμα της βουλγαρικής γλώσσας.

Ας ελπίσουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση, θα τήρηση την υπόσχεσή της, για την μη αναγνώριση της γλώσσας των σκοπίων, ως «μακεδονικής».

Οι σημαντικότερες ελληνικές μακεδονικές πόλεις στην επικράτεια των Σκοπίων είναι η “Ηράκλεια Λυγκηστίς” και οι “Στόβοι”.  Η πρώτη ιδρύθηκε στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. από το Φίλιππο Β΄, ενώ οι Στόβοι προσαρτήθηκαν από τον Φίλιππο Ε΄, στα τέλη του 3ου αι. π.Χ.

Σημειώνεται ότι όλες οι επιγραφές που ανευρέθησαν από την αρχαιολογική σκαπάνη στους αρχαίους οικισμούς και πόλεις στην περιοχή των Σκοπίων, είναι γραμμένες στα ελληνικά και όχι στα «σλαβομακεδονικά» όπως υποστηρίζουν οι σκοπιανοί. Και “ ο νοών . . .  νοείτω”.

** Ο Τζιόλας Ιωάννης, είναι αρχαιολόγος – φιλόλογος (απόφοιτος του τμήματος αρχαιολογίας, της φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου – στην ενιαία τότε Γιουγκοσλαβία), μιλάει τα σερβικά και τα σκοπιανά απταίστως. Έχει κάνει πολλές δημοσιεύσεις στον τύπο, όπου αποδεικνύει την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube