Weather Icon

Τα μηνύματα προς την Ε.Ε. και η στάση Λευκωσίας και Αθήνας

Τα μηνύματα προς την Ε.Ε. και η στάση Λευκωσίας και Αθήνας

ΣΕ μια δύσκολη περίοδο πραγματοποιείται η επίσκεψη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Σε μια περίοδο κατά την οποία η τουρκική επιθετικότητα έχει φθάσει στο ζενίθ. Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρη ως προς τη στάση που θα πρέπει να τηρηθεί έναντι της τουρκικής επιθετικότητας. Αυτά που έχει αναφέρει αποτελούν τα ελάχιστα που μπορούν να υιοθετηθούν. Είναι, όμως, απαραίτητα για να αποτραπούν οι τουρκικές επιθετικές ενέργειες. Η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέφυγε τις υπερβολές, ούτε θέλησε να στείλει μηνύματα, που δεν θα αντέξουν στον χρόνο. Προσγειωμένα, πλην όμως ξεκάθαρα επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού προϋποθέτει, αν μη τι άλλο, την αποκλιμάκωση της έντασης την οποία σκοπίμως έχει προκαλέσει και παρατείνει η τουρκική επιθετικότητα, η οποία εκδηλώνεται εδώ και καιρό σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, διασαλεύοντας την ασφάλεια και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής».

«Η Ελλάδα συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες για τις εξόχως επικίνδυνες, έως και καταστροφικές, συνέπειες, που ενδεχομένως θα επέφερε στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, η τυχόν έμπρακτη υλοποίηση των συνεχών απειλών της Τουρκίας για τουρκικό εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και σφετερισμό των εκεί ελληνοκυπριακών περιουσιών, σε ευθεία παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». 

ΕΙΝΑΙ ξεκάθαρο πως τα πιο πάνω εκφράζουν την ανησυχία όλων μας στον ευρύτερο ελληνικό χώρο. Οι ψευδαισθήσεις σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της κατοχικής Τουρκίας σιγά-σιγά σβήνουν. Θα πρέπει, επιτέλους, να μετρήσουμε όλοι, σε Ελλάδα και Κύπρο, σωστά τις τουρκικές προθέσεις και να αντιδράσουμε αποτρεπτικά. Η κατοχική δύναμη δεν μπλοφάρει. Όσοι θεωρούν ακόμη και σήμερα ότι μπλοφάρει ζουν σε μια ψευδαίσθηση, η οποία δυστυχώς κοστίζει στον ελληνισμό. 

ΘΑ συμφωνήσουμε με την κ. Σακελλαροπούλου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν και θα παραμείνει το κύριο πεδίο αυτής της συντονισμένης πολιτικής και διπλωματικής μας προσπάθειας. Το θέμα είναι πώς αντιδρούν οι εταίροι μας στην Ε.Ε. στην τουρκική επιθετικότητα. Η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει ακόμη κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά δεν βρίσκει ανταπόκριση. Χρειάστηκε την περασμένη Δευτέρα, στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ να ανάψει κόκκινο φως στις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας επειδή εταίροι δεν αποδέχονται να υιοθετήσουν μέτρα εναντίον της Τουρκίας για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό δεν είναι υποκρισία, αλλά και πισώπλατη μαχαιριά. Η Κυπριακή Δημοκρατία δέχεται επίθεση και κάποιοι εταίροι μας στην Ε.Ε. σφυρίζουν αδιάφορα. Και σφυρίζουν αδιάφορα επειδή δεν θέλουν να έχει κόστος η κατοχική Τουρκία, η οποία συνεχίζει ανενόχλητα τις παρανομίες της στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΤΟ βράδυ της Πέμπτης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρεθεί αντιμέτωπος με την προσπάθεια κάποιων να καλύψουν την Τουρκία. Ελλάδα και Κύπρος, όπως κι άλλα κράτη-μέλη, θα πρέπει να αντιδράσουν και να θέσουν τα δεδομένα στη σωστή τους διάσταση. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube