Weather Icon
Λαθρομετανάστευση , Πολιτική 11 Σεπτεμβρίου 2020

Συρίγος: «Η τοπική κοινωνία προτιμά το χάος της Μόριας παρά ένα οργανωμένο στρατόπεδο»

Συρίγος: «Η τοπική κοινωνία προτιμά το χάος της Μόριας παρά ένα οργανωμένο στρατόπεδο»

Ο Άγγελος Συρίγος δήλωσε ότι το κράτος έχει εστιάσει αρχικά σε τρία προβλήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα στη Μόρια και ξεκαθάρισε ότι οι μετανάστες και πρόσφυγες πρέπει να παραμείνουν στο νησί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία που προβλεπόταν εξ αρχής.

Παράλληλα, ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν συνεργάζονται για την δημιουργία κλειστών δομών και προτιμούν το χάος της Μόριας.

«Οι πυρκαγιές ήταν σε δύο φάσεις, η πρώτη κατέστρεψε το ΚΥΤ και η δεύτερη τις σκηνές γύρω από αυτό. Η δεύτερη είναι εμπρησμός και έγινε εσκεμμένα για να φύγουν οι μετανάστες και πρόσφυγες από την περιοχή. Έχουμε τρία προβλήματα να αντιμετωπίσουμε, το ένα είναι η διατροφή, το δεύτερο η στέγαση και το τρίτο το υγειονομικό, καθώς στον καταυλισμό υπήρχαν κρούσματα. Αυτά είναι που αντιμετωπίζονται τώρα, μέσα σε 2-3 μέρες. Είναι 13.000 άνθρωποι, είναι μεγάλος ο πληθυσμός, δεν είναι εύκολο όλα αυτά να αντιμετωπιστούν», τόνισε αρχικά ο κ. Συρίγος στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:

«Η λογική να πάνε σε άλλα νησιά ή αλλού θα φέρει περαιτέρω καταστροφές και σε άλλα κέντρα, όπως στη Χίο, στη Λέρο, στη Σάμο κλπ. Πρέπει να μείνουν εκεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία όπως προβλεπόταν εξ αρχής. Στις 28 Φεβρουαρίου είχαμε 22.000 άτομα στη Μόρια, τώρα έχουμε 13.000, υπήρχε μια διαδικασία εν μέσω κορωνοϊού για αποσυμφόρηση. Οι κλειστοί καταυλισμού είναι δεδομένο ότι πρέπει να γίνουν. Η Μόρια είναι η ντροπή για τον τρόπο που λειτουργεί η Ελλάδα».

Ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των νησιωτών για τα κλειστά κέντρα: «Δεν υπάρχει δίαυλος εδώ και αρκετό καιρό με πολλά νησιά. Στη Σάμο που υπήρχε, το έργο ολοκληρώνεται. Η τοπική κοινωνία προτιμά το χάος της Μόριας παρά ένα οργανωμένο στρατόπεδο με ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο. Εκείνο που λέω είναι ότι το να λες δεν τους θέλω πάρτε τους, μου θυμίζει συμπατριώτες μας που κοιτάζουν με έκπληξη τι συμβαίνει στη Μόρια, λένε ότι είναι απαράδεκτο και όταν τους λες θα σας φέρω 100 λένε δεν γίνεται. Ασχέτως με το τι κάνει η Ευρώπη, το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Η Ευρώπη έχει το ίδιο πρόβλημα. Σου λέει τι τραγικό είναι αυτό που γίνεται στην Ελλάδα αλλά μην τους φέρεται εδώ».

«Εμείς κόβουμε τις ροές στην Ελλάδα, από τον Μάρτιο και μετά, μέχρι τώρα είναι ζήτημα να έχουν μπει 600-700 άτομα, την ίδια περίοδο που πέρσι είχαμε 60.000. Όταν έχεις μια αντικειμενική κρίση, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, είναι δύσκολο να προσφέρεις άμεσα στέγαση σε τόσα άτομα. Υπάρχουν κάποιοι που είναι ικανοποιημένοι με την καταστροφή στη Μόρια. Κι εγώ λέω ευτυχώς δεν υπάρχει το αίσχος του ελληνικού κράτους, αυτό δεν σημαίνει ότι θα εξαφανιστούν αυτοί οι άνθρωποι από τη Μόρια», κατέληξε.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube