Weather Icon

Συνδυασμός ενεργειών και πολεμικής ρητορικής από Τουρκία

Συνδυασμός ενεργειών και πολεμικής ρητορικής από Τουρκία

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ με ιδιαίτερη ανησυχία την τουρκική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο, στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο. Είναι σαφές πως η κατοχική Τουρκία τεντώνει το σχοινί μέχρι αυτό να… σπάσει, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Αυτήν τη συμπεριφορά την παρακολουθούμε και σε σχέση με τη ρητορική που υιοθετείται από την τουρκική ηγεσία. Είναι συνδυασμός πράξεων, ενεργειών και ρητορικής, που δημιουργούν και συντηρούν την ένταση. 

ΑΥΤΑ που καθημερινά αναφέρονται από την ηγεσία του καθεστώτος της Άγκυρας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με την πολεμική ρητορική και τη συστηματική προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «καταγράφουμε τις προσπάθειες αύξησης των αδικιών που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια εναντίον των Τούρκων στην Κύπρο να κερδίζουν μια άλλη διάσταση. (…) Αυτοί, που δεν υπολογίζουν κάθε είδους διπλωματικά και νομικά έγγραφα, θα δουν μια εντελώς άλλη Τουρκία, έχοντας άλλα αποτελέσματα στις επιδείξεις δύναμής τους». Και πρόσθεσε λέγοντας πως «το δηλώνω ανοιχτά, ότι εκείνοι που σηκώνουν το ανάστημά τους κατά της Τουρκίας διακυβεύοντας την ασφάλεια και την ευημερία των δικών τους πολιτών, όταν έλθει η ώρα, φοβάμαι ότι θα πληρώσουν βαρύ το τίμημα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κι άλλοι αξιωματούχοι στην Άγκυρα. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, Στιούαρτ Πιτς, ανέφερε πως η Τουρκία είναι ικανή και αποφασισμένη να προστατεύει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντά της στη «Γαλάζια Πατρίδα», συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε πολλές περιπτώσεις γιατί είναι καθημερινές οι αναφορές αυτού του περιεχομένου από Τούρκους αξιωματούχους.

ΟΛΑ αυτά είναι ενδεικτικά των τουρκικών προθέσεων και διαθέσεων. Όσοι δεν βλέπουν τις τουρκικές επιδιώξεις προδήλως εθελοτυφλούν. Θα ήταν χρήσιμο να αναφερθούμε σε δύο Γάλλους αξιωματούχους και στις δηλώσεις τους.

Πρώτα, ο Ζακ Αταλί, πρώην στενός σύμβουλος του Προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουάν Μιτεράν, και μέλος της επιτροπής σοφών που συμβούλευαν τον Νικολά Σαρκοζί, τον Φρανσουά Ολάντ αλλά και τον Εμανουέλ Μακρόν, όταν ο τελευταίος υπηρετούσε ως υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, σχολίασε τις απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδος, της Κύπρου και της Γαλλίας. Παρομοιάζει τον Ερντογάν με τον Χίτλερ. Ανέφερε πως «πρέπει να ακούσουμε τι λέει ο Ερντογάν και να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας και να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε, με κάθε τρόπο. Εάν οι προκάτοχοί μας είχαν λάβει σοβαρά υπόψη τους τις ομιλίες του Φύρερ από το 1933 έως το 1936, θα μπορούσαν να είχαν εμποδίσει αυτό το τέρας να βρει τους τρόπους και τα μέσα για να κάνει αυτά που είχε ανακοινώσει».

Ο δεύτερος, ο Ζεράρ Αρό, μέχρι πρότινος πρέσβης της Γαλλίας στις ΗΠΑ και παλαιότερα πρέσβης στον ΟΗΕ και στο Ισραήλ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» των Αθηνών, εξέφρασε αρχικά την αμφιβολία του ότι οι Τούρκοι θα επιδιώξουν σύρραξη. Επισήμανε, ωστόσο, ότι «για να ξεκινήσει κανείς μια διαπραγμάτευση με την Τουρκία, πρέπει να υπάρχει ισορροπία δυνάμεων. Αν η διαπραγμάτευση είναι αποκλειστικά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, το παιχνίδι θα έχει χαθεί εξαρχής –η Τουρκία θα εκμεταλλευθεί στο έπακρον την ισχύ της». Σημαντικές αναφορές, με διαπιστώσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube