Weather Icon
Ινδία , Ισραήλ , Τουρκία 23 Σεπτεμβρίου 2020

Σκληρή καταδίκη του Ερντογάν από Ισραήλ και Ινδία στον ΟΗΕ-Εκτεθειμένη η Άγκυρα

Σκληρή καταδίκη του Ερντογάν από Ισραήλ και Ινδία στον ΟΗΕ-Εκτεθειμένη η Άγκυρα

Σχόλιο: Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενη ανάρτηση του infognomonpolitics ένας άτυπος υπονατοϊκός γεωπολιτικός άξονας ανάσχεσης του Κινεζικού επεκτατισμού τείνει να σχηματιστεί. Ως αντίβαρο του Γερμανο-Τουρκικού, ο άξονας Γαλλία-Ισραήλ-Ινδία είναι εν διαμορφώσει και πέραν της γεωοικονομικής κινεζικής ανάσχεσης δίνει έμφαση στον περιορισμό του σουνιτικού ισλαμικού επεκτατισμού. Το ελληνικό κράτος θα μπορούσε μέσω διμερών συμφωνιών, αλλά και μέσω της προνομιακής σχέσης του με το Ισραήλ να συμμετάσχει σε κοινά αμυντικά προγράμματα, κοινή εμπορική πολιτική στην τεράστια αγορά της Ινδίας και να συμμαχήσει με ένα μπλοκ χωρών που σφραγίζουν την γεωπολιτική σταθερότητα του Δακτυλίου του Ρίμλαντ, μακριά αυτοκρατορικά ιδεώδη.

Μετάφραση-Σχόλιο: Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: ahvalnews

Η Ινδία αποδοκίμασε τα σχόλια του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κασμίρ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (UNGA).

Τα σχόλια του Ερντογάν “συνιστούν κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ινδίας και είναι εντελώς απαράδεκτα”, ανέφερε ο Τ Σ Τικουμούρτι, μόνιμος εκπρόσωπος της Ινδίας στον ΟΗΕ, σε tweet την Τετάρτη.

“Η Τουρκία πρέπει να μάθει να σέβεται την κυριαρχία άλλων εθνών και να προβληματίζεται πιο βαθιά για τις δικές της πολιτικές”, ανέφερε.

 

Κατά τη διάρκεια γενικής συζήτησης στον ΟΗΕ την Τρίτη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το θέμα του Τζαμού και Κασμίρ παραμένει ένα “φλέγον ζήτημα”, και ότι ένα ψήφισμα θα ήταν σημαντικό για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

“Τα μέτρα που ελήφθησαν μετά την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του Τζαμού-Κασμίρ περιέπλεξαν περαιτέρω το πρόβλημα”, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε προηχογραφημένο βιντεοσκοπημένο μήνυμα. Κάλεσε επίσης για επίλυση του ζητήματος μέσω διαπραγματεύσεων.

Η διαμάχη Ινδίας-Πακιστάν για το Κασμίρ έχει οδηγήσει σε αρκετές συγκρούσεις από τη διχοτόμηση των χωρών το 1947. Η ινδική κυβέρνηση απέσυρε την αυτονομία του Κασμίρ τον Αύγουστο του περασμένου έτους, τερματίζοντας την πρόσβαση στο διαδίκτυο στην περιοχή και συλλαμβάνοντας ακτιβιστές και πολιτικούς.

Ο Ερντογάν, ειλικρινής επικριτής της ινδικής πολιτικής προς το Κασμίρ, δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας στο πακιστανικό κοινοβούλιο το Φεβρουάριο ότι η επίλυση του μέλλοντος της κατεχόμενης περιοχής ήταν παρόμοιας σημασίας με τον πόλεμο ανεξαρτησίας της Τουρκίας στις αρχές του περασμένου αιώνα.

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube