Weather Icon
Κύπρος , Σενέρ Λεβέντ 28 Σεπτεμβρίου 2020

Σενέρ Λεβέντ: Γλείψε γλείψε δεν τελειώνει το καϊμάκι του στάτους κβο

Σενέρ Λεβέντ: Γλείψε γλείψε δεν τελειώνει το καϊμάκι του στάτους κβο

Άδικα μαλλιάζει η γλώσσα σας κύριοι. Άδικος κόπος οι συζητήσεις για ομοσπονδία. Και οι συζητήσεις για δύο κράτη. Φαίνεται ότι αυτό το αβάσταχτο στάτους κβο θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμα εδώ. Μέχρι οι δυνάμεις που μας μοίρασαν και μας έκαναν κομμάτια να νιώσουν την ανάγκη για μια νέα ρύθμιση. Προς το παρόν δεν βλέπω καθόλου ένα τέτοιο σινιάλο.

Επί 46 χρόνια κανείς δεν πονοκεφάλιασε εδώ. Ποιος ξέρει πότε θα πονοκεφαλιάσει πλέον. Πριν από το 1974 χρειάζονταν να μας χωρίσουν τον έναν από τον άλλο. Και μας χώρισαν. Δηλαδή πέτυχαν αυτό που επιθυμούσαν. Όμως, τώρα δεν χρειάζονται να μας ενώσουν ξανά! Όλοι είναι ευχαριστημένοι από το γεγονός ότι το νησί βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Άλλωστε, αν δεν ήταν ικανοποιημένοι θα έκαναν κάτι άλλο και δεν θα την ανέχονταν 46 χρόνια.

Όμως εσείς είστε πολύ αισιόδοξοι. Φαγώνεστε επειδή θεωρείτε ότι η μορφή της λύσης εξαρτάται από εμάς. Ναι, ουσιαστικά θα μπορούσε να εξαρτιόταν από εμάς. Αν ολόκληρος ο κυπριακός λαός ενεργούσε μαζί. Αν είχαμε έναν και μόνο στόχο. Τούρκοι και Έλληνες όλοι μαζί. Δεν έχουμε, όμως δεν έχουμε! Ακόμα δεν μπορέσαμε καν να συστήσουμε ένα κοινό πολιτικό μέτωπο.

Ο καθένας κοιτάει τα πάντα από τον δικό του φακό. Οι διαμένοντες στον Βορρά από τον δικό τους φακό. Οι διαμένοντες στον Νότο από τον δικό τους φακό. Δεν υπάρχει κοινός νους! Δηλαδή, εδώ δεν υπάρχει αυτό που αποκαλείται κοινός νους. Εκείνοι που συζητούν τη μορφή της λύσης στον Βορρά συζητούν χωρίς να λογαριάζουν καθόλου την κατάσταση στον Νότο.

Έτσι είναι και όσοι λένε ομοσπονδία. Και όσοι λένε δύο κράτη. Συζητούν χωρίς να κοιτάνε καθόλου τι αποδέχεται και τι δεν αποδέχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Μόλις η Τουρκία πει «πέθανε η ομοσπονδία» ξεσηκώνονται οι οπαδοί της ομοσπονδίας εδώ σε εμάς, αλλά κανείς δεν ρωτά την Τουρκία «γιατί πέθανε η ομοσπονδία ρε κύριε;». Αρχίζουν να υπερασπίζονται την ομοσπονδία χωρίς να θυμώνουν τον Ταγίπ Ερντογάν. Όμως, η αλήθεια είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να φτάσουν πουθενά χωρίς να λογαριαστούν με την Τουρκία.

Δεν θα αλλάξει τίποτα και μετά από αυτές τις εκλογές. Όποιος και αν εκλεγεί, θα συνεχίσουμε να ζούμε εδώ κάτω από τη διοίκηση της Τουρκίας.

Θα γίνει πενταμερής διάσκεψη; Ας γίνει. Ακριβώς όπως έγινε στο σχέδιο Ανάν, αν θέλουν να κερδίσουν για την Τουρκία ακόμα μία αθώωση. Να ξαναβάλουν στο εδώλιο του κατηγορούμενου την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία δεν αποδέχεται τις μαξιμαλιστικές τουρκικές απαιτήσεις. Χαμένη δεν θα είναι μόνο η ελληνοκυπριακή πλευρά πάλι.

Όλοι θα χάσουμε. Μάλιστα οι Τουρκοκύπριοι είναι εκείνοι που ουσιαστικά θα χάσουν. Το σχέδιο Ανάν ήταν μια παγίδα. Και ένα δώρο σε χρυσό ταψί για την Τουρκία. Χρησιμοποίησε αυτό το δώρο κατά κόρον και ακόμα το χρησιμοποιεί. Συνεχίζεται εδώ και χρόνια το τροπάρι «εμείς είπαμε ναι και εκείνοι είπαν όχι».

Στο σχέδιο υπήρχε και ένα δώρο για τους κλέφτες στον Βορρά. Το δεύτερο μεγάλο πλιάτσικο. Μετά από το σχέδιο, η Κερύνεια γέμισε μπετόν. Λεηλατήθηκαν και τα εδάφη που δεν είχαν λεηλατηθεί. Χάρη στο σχέδιο Ανάν.

Και τώρα ήρθε η σειρά του Βαρωσιού. Σίγουρα περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία εκείνοι των οποίων η όρεξη έχει ανοίξει για το Βαρώσι. Αν στο τέλος της πενταμερούς διάσκεψης πάλι θεωρηθεί υπεύθυνη η ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη λύση και καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, θα ανοίξουν αμέσως το Βαρώσι υπό τουρκική διοίκηση.

Να μην ενθουσιάζονται πολύ οι παλιοί ιδιοκτήτες του Βαρωσιού στον Νότο. Δεν θα τους αφήσουν να μυριστούν έτσι εύκολα τίποτα.

Το στάτους κβο. Η συνέχιση της κατάπαυσης του πυρός. Είναι πολύ κακό πράγμα, όμως ενόσω δεν βάζουμε μυαλό, δεν υπάρχει τίποτε άλλο που μπορεί να γίνει. Ο κυπριακός λαός έγινε όμηρος εκείνων που γλείφουν το καϊμάκι του στάτους κβο. Και στον Βορρά. Και στον Νότο.

Κοιτάξτε καλά ποιος κερδίζει από αυτό και τι κερδίζει. Θα δείτε. Ποιοι κερδίζουν. Ποιοι χάνουν. Είμαι περίεργος πόσοι έμειναν να πονούν πραγματικά για τη διαίρεση σε αυτή τη χώρα.

Στην προεκλογική μας σκηνή δεν υπάρχει κανείς που μας δίνει ελπίδα ότι θα αλλάξει κάτι. Από τη μια οι κόλακες. Και από την άλλη εκείνοι που νοστάλγησαν να σταθούν όρθιοι, όμως δεν μπορούν. Υποψήφιοι οι οποίοι κατηγορούν όλοι μαζί την ελληνοκυπριακή πλευρά και τη θεωρούν υπεύθυνη για τη μη λύση.

Πέστε μου. Ανάμεσα σε αυτούς τους υποψήφιους, υπάρχει κανείς που κατηγορεί την Τουρκία για κατοχή; Υπάρχει κανείς που λέει κάτι για τις πολεμικές εντάσεις που προκάλεσε η Τουρκία στις θάλασσές μας; Και τέλος, υπάρχει υποψήφιος που υπόσχεται ότι δεν θα εορτάζεται πλέον η 20ή Ιουλίου; Αν υπάρχει, τρέξτε στην κάλπη. Και ψηφίστε τον!

Πηγή: Πολίτης Κύπρου

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube